TIL TOPPS: Da Tone og Leif Harald besteg verdens høyeste fjell i fjor, var det ikke tilfeldig hvilket skotøy de valgte.
TIL TOPPS: Da Tone og Leif Harald besteg verdens høyeste fjell i fjor, var det ikke tilfeldig hvilket skotøy de valgte.

Skoene som holder deg varm hele vinteren igjennom

Da Tone Gravir og Leif Harald Bergseth skulle til Mount Everest, googlet de verden rundt etter det beste utstyret. De fant det hjemme i Telemark. Topaz selger sko som varmt hvetebrød i Norge, men også i stadig flere utenlandske motebutikker.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

22. mai 2017 sto ekteparet fra Porsgrunn på 8.848 m.o.h. på Mount Everest. For å holde varmen underveis hadde de brukt titalls timer på å undersøke hvilket utstyr de burde ha med seg. Skotøyet som endte opp på Everest Basecamp fant de på hjemmebane – selskinnsstøvlene «Amundsen» fra Topaz of Norway.

PAR PÅ TOPPEN: Tone Gravir og Leif Harald Bergseth er det eldste ekteparet som har besteget Mount Everest.

– Vi visste at vi måtte ha gode sko der, forteller Leif Harald. Støvlene fra Topaz er laget av sel-, okse- eller kalveskinn, og er kjent for å holde bena varme når det er som aller kaldest. At skoene er lette å få av og på var særlig viktig da paret lå i Basecamp før støtet mot toppen av verden.

– Vi tenkte aldri på pris, kun kvalitet. Vi plukket det utstyret vi måtte ha, sier Tone.

Her kan du lese mer om materialene og håndverket i skoene fra Topaz of Norway

På begge poler

Det er ikke bare på Mount Everest at skoene fra Topaz of Norway har vært.

– Skoene våre har vært både på Nord- og Sørpolen, forteller Helge Reigstad.

Han er daglig leder i bedriften som holder til i et gammelt fabrikklokale på Ulefoss i Telemark. Rett forbi kontorvinduene går Telemarkskanalen. Selve produksjonen ble flyttet til Estland og Tsjekkia i 2008.

– Det har vi ikke angret på, for de er så utrolig flinke der, skryter han.

MANGE VARIANTER: Topaz har et stort sortiment av sko, støvler og tøfler - alle i rene naturmaterialer av høy kvalitet.

I dag sitter Helge i de gamle produksjonslokalene og designer prototyper på skoene de har i sortimentet. Han er utdannet ortopeditekniker, og hadde jobbet med design av ortopediske sko og proteser i 16 år før han overtok familiebedriften i 2005. Tre ganger sa Helge nei da faren Knut Reigstad spurte. Den fjerde gangen sa han ja.

Trenger kalde vintre

Bestselgerne til Topaz of Norway er «Amundsen», «Sami» og «Minnesota». Skoene og tøflene selges til dem som ønsker å være gode og varme på beina, men omtales stadig som både «in, retro og kule». De eksporteres derfor til motebutikker i USA, Canada, Italia og Paris. Materialene som brukes er skinn av sel, ku, okse, semsket skinn og ullfilt.

HÅNDVERK: Helge Reigstad er utdannet ortopeditekniker, og bruker av kunnskapene sine til å designe og lage prototyper av skoene.
– Selskinn er det aller varmeste, forklarer Reigstad.

– Når det er skikkelig kalde vintre kan vi selge 45.000 par med sko, og rundt 25.000 par på milde vintre, forteller han. I kolleksjonen har de over 35 produkter, blant annet har de lansert egne sommersko!

RETRO: De nye sommerskoene har tydelig 80-tallspreg.

Inspirasjonen til de nye sommerskoene er hentet fra Bergen og gründeren av Topaz, Knut Reigstad. Da han var produksjonssjef på Bergen skofabrikk tidlig på 70-tallet, designet og produserte han tusenvis av par med klassiske sportsmodeller.

– De nye modellene er laget over «samme lest» som støvlettene våre. Vi har brukt lang tid på valg av materialer for å sikre at de holder høy kvalitet i år etter år, sier Helge Reigstad.

Klikk her for å se utvalget i nettbutikken
LANG TRADISJON: Knut Harald Andresen eier Skiens eldste forretning, A. Amundsen Skotøyforretning. Vinterstid står støvlene fra Topaz fremst i hyllene.

Lukter godfølelse

Sko eller tøfler fra Topaz er den perfekte gave til seg selv eller andre. I Skien forteller eier Knut Harald Andresen i A. Amundsen Skotøyforretning om tradisjon og stolthet. Butikken ble grunnlagt i 1898, og er med sine 123 år Skiens eldste forretning.

– Topaz er kvalitetssko som bygger opp om vår identitet. Vi kan stå med rak rygg og fronte disse skoene, sier Andresen.

Han forteller at kundene som kommer for å kjøper Topaz of Norways-produkter, vet hva de vil ha. Ofte er det yngre kunder som har sett foreldre eller besteforeldre bruke skoene, og nå vil de ha slike sko selv. Også Andresen merker at det selges mest av modellene «Amundsen», «Sami» og «Minnesota».

– De lukter godfølelse, og er fantastiske støvler! sier han.
Her kan du se hele listen over Topaz-forhandlere i Norge

Slike sko er en investering, og de er solide og slitesterke se skoene varer i mange sesonger. Nå som det er vinter, er hyllene fylt opp av sko fra Topaz hos A. Amundsen Skotøyforretning.

– Det må gjerne bli kaldt før vi selger mange av disse skoene. Det må bli skikkelig vinter, sier Andresen.

Klikk på bildet under for å se og lese mer om bestselgerne fra Topaz:

Maskin-fiasko ble starten på suksess

Skoeventyret fra Telemark startet på Dalekvam mellom Voss og Bergen sent på 70-tallet. Grunnlegger Knut Reigstad var fabrikksjef på Ecco i Danmark, men familien ønsket seg hjem til Norge. Kona het Gerdny, og skofabrikken Gerna ble stiftet. Der produserte de tresko og treskostøvletter. Hver uke kjørte fulle jernbanevogner fra fabrikken med sko til kunder.

Knut Reigstad investerte i en sålemaskin, og det ble starten på slutten for Gerna skofabrikk. De fikk aldri maskinen til å virke, og skofabrikken ble lagt ned.

– Midt på 80-tallet flyttet vi til Ulefoss, og i 1989 ble Topaz stiftet, forteller sønnen Helge, mens hans sitter ved arbeidsbenken og jobber med en ny sko. I 2000 kjøpte de opp tøffelfabrikken Royal Comfort i Seljord, og i dag er de seks ansatte på Ulefoss og 25 i Estland og Tsjekkia.

Foruten motebutikkene i USA, Canada, Italia og Paris, er det stadig flere land som for øynene opp for den unike varmen i skoene fra Topaz of Norway.

– Vi selger til og med til Mongolia, sier Helge Reigstad.

Klikk på bildekarusellen under for å se flere støvler, sneakers og tøfler fra Topaz of Norway:

tracker