People crossing street in Vienna.


Alt du lurer på om 5G –
enkelt forklart

5G vil revolusjonere mobilnettet slik vi kjenner det i dag. Men hva betyr det egentlig for deg?

Fra 4G til 5G. Ja vel, sier du kanskje, og har ikke tenkt så mye over at mobilnettet er for tregt. Bortsett fra når du deler det med tenåringen som spiller Fortnite. Vi har allerede et av verdens aller beste mobilnett, og 4G vil bestå i mange år fremover, så hvorfor alt dette pratet om 5G? 

Det nye 5G-nettet er ikke bare en liten oppgradering fra det forrige for at du skal kunne strømme den siste sesongen av Homeland i god kvalitet. 5G er begynnelsen på noe stort. Det er selve nøkkelen til videre digitalisering, til et hav av muligheter som vil berike og forenkle livene våre.

Utbyggingen av 5G-nettet er allerede i gang. Det er en omfattende prosess, og dessverre ikke bare å skru på bryteren. Telia bygger ut område for område. Alle mulighetene det nye nettet gir oss, vil ikke bli fullt utnyttet før hele nettet er klart i løpet av 2023. Telia blir først i Norge med et landsdekkende 5G-nett.

telia5g-5.jpg

5G vil etter hvert bygges ut over hele landet.

Hva er egentlig 5G?

5G er femte generasjons mobilnett — og når hele nettet er ferdig utviklet, vil vi ta et sjumilssteg fra det nettet vi har i dag, som jo allerede er veldig bra. 5G-teknologien innebærer superhøy hastighet, nærmest null forsinkelse og høyere kapasitet. Og det vil gjelde for alle! Et nasjonalt 5G-nett betyr like muligheter, uavhengig om vi bor langs kysten, i et lite hus på vidda eller midt i Oslo.

I tillegg muliggjør et ferdig utbygget 5G-nett såkalt skivedeling? Bare tenk deg om du kunne sikret at den syke bestemoren din aldri fikk opptattsignal når hun ringte deg? Skivedelingen muliggjør nettopp det i en samfunnsmessig skala.

For eksempel vil nødetatene alltid kunne være sikret god kapasitet i sin del av 5G-nettet, som gjør at en som virkelig trenger det alltid vil kunne nå igjennom — selv om hele nabolaget strømmer 17. mai-sendinga, deler bunadsbilder og videosnutter, og ringer i hytt og gevær for å gratulerer hverandre med dagen.

telia5g-3.jpg

5G vil gi store endringer i hverdagen vår.


Hvordan vil vi merke forskjellen på 4G og 5G?

Det snakkes mye om farten, men den største forskjellen mellom 4G og 5G er faktisk datamengden som kan håndteres. Dette blir fort abstrakt og vanskelig å forstå, men se det for deg med fysiske varer. Der 4G i dag kan bringe en varebil fra A til B ganske raskt, vil 5G tidoble lasten — og sende den enda kjappere. Vi går fra en moderne og god varebil til et lyntog. 

Mulighetene som åpner seg når så store mengder data kan strømmes så raskt, kan vi ennå ikke fullt ut forestille oss! Men at veldig mange fysiske ting rundt oss vil kunne kobles på samtidig, er helt sikkert. 

«Internet of things», altså dingser som er koblet til nettet, vil for alvor kunne nå sitt fulle potensiale. 5G-nettet har plass til alt fra joggesko som samler data om løpestilen din — til smarte kjøleskap, som ikke bare sier ifra, men også bestiller hjem melk og egg når det er tomt. Og det vil være presist nok til at den beste legen fra et sykehus i en helt annen by, vil kunne fjernstyre operasjonen du trenger der du er.

Nysgjerrig på hva 5G vil bety for deg? Her kan du lære mer.

Full utnyttelse av den nye teknologien ligger noen år foran oss, men den store farten og enorme kapasiteten vil vi kunne ta i bruk løpende — etterhvert som nettet bygges ut.

Vil 5G erstatte 4G?

Spranget fra 4G til 5G ikke vil skje over natten. 4G kommer til å sameksistere parallelt med 5G i lang tid. Vi vil se en gradvis overgang, der område for område får 5G. Samtidig som vi bygger ut 5G, vil Telia modernisere hele mobilnettet i Norge — og gjøre ett av verdens beste 4G-nett enda bedre.

4G-nettet vil ikke kunne håndtere behovet vårt på sikt, og derfor er vi helt avhengig av det nye nettet for at vi skal kunne fortsette digitaliseringen — og kunne ta i bruk ny og banebrytende teknologi.

Hvorfor trenger vi 5G?

Det kommer hele tiden innovative, nye og spennende produkter som benytter seg av mobilnettet. Du har sannsynligvis en hel del av dem selv også! Alt fra smartklokker og pulsmålere til droner og sensorer. Dataforbruket vårt eksploderer! Samtidig blir kravene til stabilitet i nettet stadig større.


Får hele Norge 5G — eller bare storbyene?

Et nasjonalt 5G-nett vil gagne alle, fra nord til sør og i bygd og by. Men det krever utbygging, og det vil ta litt tid før hele landet er dekket. Først kommer byene, deretter mindre steder, helt til hele landet er utbygd i løpet av 2023. 

Det er Lillestrøm kommune som er først ut. Menneskene og bedriftene her vil være blant landets aller første 5G-brukere. 

Lillestrøm er valgt som det første utbyggingsområdet. 
Se hva som skjer når her.

sloeyfe_u.png
telia5g-7.jpg

Hva skjer med eldre mobiltelefoner når Telia skrur på 5G-nettet?

For å få tilgang til Telias 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en mobiltelefon som støtter den nye teknologien. I første omgang er dette Samsung Galaxy S20-serien og OnePlus 8-serien, som er tilgjengelig i Telias butikker eller på nett. Begge mobiltelefonseriene vil etter en programvareoppdatering før sommeren kunne benytte det nye 5G-nettet. 

Det er også verdt å merke seg at samtidig som 5G-nettet skrus på, skrus 3G-nettet av. Har du en eldre telefon, som ikke støtter 4G, vil du fortsatt kunne ringe og sende meldinger — men du vil ikke kunne bruke mobildata.

Utfasingen av 3G-nettet har allerede begynt. Hva betyr det for deg?

sloeyfe_u.png

Vil 5G gi meg høyere telefonregning?

Flere av dagens abonnementer hos Telia vil ha 5G inkludert, med mer kapasitet, høyere hastighet, raskere responstid og høyere nettverkskvalitet.

5G vil være tilgjengelig i de fleste abonnementer fra Telia uten ekstra kostnad.

Vi er alltid opptatt av å ha de beste tjeneste og produktene til konkurransedyktige priser, og vil hjelpe deg til å velge rett abonnement for å dekke dine behov.


Hvor sikker er 5G-teknologien? 

Når vi snakker om trygghet og 5G, snakker vi egentlig ikke om selve nettet. 5G-nettet er mer stabilt og utgjør ikke noen trussel i seg selv. 5G vil faktisk øke sikkerheten i nettet  ytterligere. Risikoen handler først og fremst  om alt vi kobler til, om utstyret vi bruker. 

5G-nettet gjør det mulig å koble utallige dingser på mobilnettet, alt fra gressklippere til lyspærer. Og det er sikkerheten i tilkoblingen fra hver enkelt enhet, som er utsatt.  

Telia tar digital sikkerhet på høyeste alvor. Vi jobber løpende med tiltak og initiativer for å styrke sikkerheten din.

sloeyfe_u.png

Foto: Øyvind Welle / Schibsted Partnerstudio


For hver og en av oss betyr det at du kan dele hele feriealbumet med familien på et blunk og at nettmøtet på jobben aldri vil henge seg opp eller bryte av. Vi vil kunne se filmer og serier over mobilnettet i like god kvalitet som de mest moderne tv-ene på markedet.


IMG_5372.jpg

Årets 17. mai blir annerledes. Det blir ikke de store folkemengdene eller festene, likevel kan du få en minneverdig dag takket være smarte digitale løsninger.

Studio 1.jpg

Da coronakrisen inntraff, forsvant alle oppdragene over natten for Trippel-M. De måtte tenke helt nytt, og det ga suksess.

I Telia følger vi hele tiden retningslinjer, råd og referanseverdier fra myndighetene, som evaluerer relevant forskning, utfører målinger og risikovurderinger. Vi vil alltid ligge under de grenseverdiene myndighetene har fastsatt.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet: Ingen grunn til å bekymre seg for 5G

Ifølge DSA, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, er det «ikke grunn til å bekymre seg for at 5G er helsefarlig med den kunnskapen vi sitter på i dag.» Det er bred enighet blant forskere internasjonalt, om at strålingen fra trådløs teknologi er ikke helsefarlig, så lenge nivåene er under de anbefalte helseverdeiene. Du kan lese mer på direktoratets egne sider.

Ved hjelp av såkalt beamforming rettes radiosignalene dessuten kun til de enhetene som er koblet til nettverket, i stedet for å sende signaler i alle retninger.

Det betyr at både sending og mottak av signaler gjøres mye smartere, og dermed reduserer effektforbruk og støy. På den måten bruker 5G-nettet mindre effekt enn tidligere — og 5G stråler faktisk mindre enn tidligere mobilnett.

I forhold til 4G er det ikke store endringer med tanke på strålingen, faktisk bruker 5G akkurat de samme frekvensene — den eneste forskjellen er at 5G benytter flere av dem når det er behov for det.

Innebærer 5G fare for stråling?

Det har vært sagt og skrevet mye om 5G og stråling. I 2019 hadde Faktisk.no en grundig gjennomgang av feilinformasjonen knyttet til 5G.

Hva er 5G?

- 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og er en etterfølger til 4G.

- Det nye nettet gir superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høy hastighet og kapasitet, samt korte svartider.

- Kort responstid åpner opp en ny verden av muligheter når det gjelder VR (virituell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og sanntidstjenester, som vil være banebrytende innenfor alt fra underholdning til industri og e-helse.

- Telia var, i samarbeid med Ericsson, først ute i Europa med å teste 5G.
5G gjør det mulig å ha utallige enheter koblet til nettet, og vil dermed åpne dørene for potensialet som ligger i smart teknologi — i alt fra utstyr i hjemmet til biler, droner, roboter og sensorer.

- Det er i dag ikke mange telefoner som kan utnytte 5G, men der er på vei — blant annet er smarttelefonen OnePlus8 allerede tilgjengelig på det norske markedet.
Denne våren begynner Telia utrullingen av 5G-nettet i Norge — målet er at hele landet har 5G innen 2023.

Nysgjerrig på hva 5G vil bety for deg? Her kan du lære merNettmøte om 5G onsdag 13. mai

Ekspertpanelet:
Torbjørn Pedersen, digitaliseringsdirektør i Lillestrøm kommune
Bjørn Martin Worsøe, strategisjef i Telia 
Håkon Lofthus, leder for Telia Privat
Gunleik Groven, grunnlegger av Quine
Fredrik Syversen, konstituert administrerende direktør, IKT Norge


sloeyfe_u.png

Scroll deg gjennom svarene her

Til toppen

Produsert av TRY/Schibsted Partnerstudio for TELIA

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)


Hvor sikker er 5G-teknologien? 

Når vi snakker om trygghet og 5G, snakker vi egentlig ikke om selve nettet. 5G-nettet er mer stabilt og utgjør ikke noen trussel i seg selv. 5G vil faktisk øke sikkerheten i nettet  ytterligere. Risikoen handler først og fremst  om alt vi kobler til, om utstyret vi bruker. 

5G-nettet gjør det mulig å koble utallige dingser på mobilnettet, alt fra gressklippere til lyspærer. Og det er sikkerheten i tilkoblingen fra hver enkelt enhet, som er utsatt.  

Telia tar digital sikkerhet på høyeste alvor. Vi jobber løpende med tiltak og initiativer for å styrke sikkerheten din.

sloeyfe_u.png

Double-Click this widget to add your HTML inside

Note: Not all embed codes will display in the Editor, some may only render on the published version.