For mange kan det være en utfordring med hjemmekontor, skoleoppgaver og at barna ikke kan leke som normalt. Slik løser småbarnsfamiliene det nå.

Helsedirektoratet har vedtatt omfattende tiltak for å hindre spredning av koronaviruset, og nå er de fleste av oss mest mulig hjemme.

Hvordan kan dere løse jobbhverdagen, skole, fornuftig skjermbruk, holde kontakt med familie og venner og også hjelpe de som trenger det?

Vi spurte de som vet det best, småbarnsfamiliene. Her er seks gode råd:


Vanligvis har vi begrensning på skjermbruk, men akkurat nå bruker vi iPad mer enn normalt. Vi har derfor brukt tid på å finne gode apper som datteren vår kan lære noe av. Vi sitter sammen, hun på iPad og vi jobber.
– Carl (35).

1. Apper for barn

Det finnes massevis av apper som lærer barna nyttige ting og underholder dem samtidig:

👓 Poio: Denne appen er myntet på barn som skal lære seg å lese, og passer for barn helt ned i fireårsalderen. Spillet er bygget opp som en historie hvor barna avdekker mer og mer av en eventyrbok etterhvert som de kommer seg videre i spillet.

 🚸 YouTube Kids: YouTube er svært populært blant barn og unge, men innholdet kan til tider bli upassende og overraskende for de yngste. I fjor kom YouTube Kids til Norge, som er tilpasset barn fra 2 til 12 år. Appen har verktøy som gjør at barnet kun får tilgang til innhold som passer alderen. 

⌨️ LightBot: Det er liten tvil om at grunnleggende kunnskaper om programmering vil være verdifullt i fremtiden. Stadig flere ting styres av kode, og det å ha en forståelse av hvordan ting fungerer vil også gjøre det enklere å ta i bruk ny teknologi.

🎧 Itunes: Lydbok kan øke leselysten, noe som er viktig for skolebarn.

Dragonbox Big Numbers: Utdanningsapp, som gjør pluss og minus både motiverende og gøy. Noen skoler bruker også Dragonbox i undervisningen.

Barnevakten skriver: «Her er det vakre animasjoner og spennende oppgaver å bryne seg på der barna både regner og håndterer ressurser». Denne koster litt over 70 kroner, men den gir flere timer med morsom læring.

Når alle skal være på nett samtidig, med både PC, iPad og mobil, bør du sørge for å ha god dekning overalt i huset. Her kan du se på ulike smarte løsninger.

Henrik og sønnen på 3 år har laget hus av skoesker.

2. Del opp dagen og hold rutiner 

Skole og jobb bidrar for mange til struktur, mening og trygghet i hverdagen, heter det ifølge Helsedirektoratet.

Mange prøver derfor å opprettholde så gode rutiner som mulig også nå. Flere foreldre forteller derfor at de står opp som normalt og deler opp jobbdagen. En starter med jobb, mens den andre er sammen med barnet og finner på noe fint. Det kan være å male, spille spill eller dra på sykkeltur. Målet for mange er å være kreative med det de har i huset.

Etter noen jobbtimer byttes det på.


De første dagene var det rimelig kaos i heimen, men nå har vi funnet en form som fungerer fint for alle sammen. Vi deler rett og slett opp dagene i to. Jeg starter hver morgen og jobber frem til lunsj. Deretter går jeg ut med sønnen min slik at kona kan jobbe frem til middag. Deretter kjører vi fellestid frem til legging klokken 19, før vi begge sitter på kveldstid og «catcher opp».
- Henrik (37)

3. Utfordre barnet under møter

Mange er avhengig av å opprettholde kontakt med kollegaer og avholde møter. For å ikke bli forstyrret i viktige samtaler, tipser småbarnspappa Alexander om å lage bingo til barnet.

Aktivitetsbingo er en genial måte for å aktivisere barna. Lag en god miks av lystbetonte og litt mer hverdagslige aktiviteter. Når skjemaet er ferdig utfylt, så kan det gjerne vanke en liten belønning.
– Alexander (44).
skjermbilde_2020-03-16_kl._10.54.54.png

Alexander har laget bingo til datteren på 5 år.

Gode løsninger for møter med jobben kan være Google Hangouts. Hangouts er en genial tjeneste som tillater gruppesamtaler med opptil 150 personer, og løser hjemmekontoret og møter for mange.

Slik går du frem for å bruke Hangouts:

💻 På datamaskinen din går du til hangouts.google.com

👫 Deretter klikker du på «ny samtale» og så «ny gruppe».

💬 Skriv inn navn, telefonnummer eller e-postadresse til dem du ønsker å legge til i samtalen.

🖱Klikk på «anrop» for å starte gruppesamtalen.  

Dersom du ønsker å ringe flere samtidig fra iPhone gjør du dette:

📱 Ring til en av personene som skal være med i samtalen.

✔️ Når personen du ringer til tar telefon, trykker du på «legg til samtale». Her får du opp oversikt over kontaktene dine og kan velge hvem som skal inkluderes i samtalen. 

📲 Når person nummer to godtar samtalen trykker du på «slå sammen samtaler».

Her kan du se hvordan du kan være på nett overalt med 4G-ruter.


4. Lek via mobilen

De unge er allerede godt vant til å bruke SnapChat eller andre sosiale medier til å holde kontakten. Og nå som det ikke anbefales å samles flere til leketreff, bør hele familien ta lærdom av nye metoder for å være sosiale.


Vi har en fast tid hver dag til skolearbeid, som regel på morgenen. Når vi må jobbe lar vi datteren vår (6) leke med familiemedlemmer og klassekamerater via FaceTime. Hun får vært «sosial», og vi kan sitte med PC-en en stund med god samvittighet.
– Guro (37)

5. Sett opp et ekstra nettverk

Er nettverket ditt tregt hjemme, eller kanskje du ønsker å sette opp hjemmekontor på hytta når den tid kommer? Uansett hvordan du rigger hverdagen din nå er mange på nett med flere enheter enn før, da er det lurt med mobilt bredbånd gjennom en 4G-ruter.

Mobilt Bredbånd-ruterne er superenkle å sette opp selv, og lar deg koble opp fra 20 til 64 enheter samtidig, uten at det går utover det lynraske 4G-nettet. Det kan være praktisk når du trenger hjemmekontor, og samtidig være koblet til mobil, TV og iPad.

Praktisk og enkelt!

Her kan du se ulike mobilt bredbånd-løsninger:
6. Ta vare på de rundt deg

Sist, men ikke minst: Nå er det viktig å huske på de som trenger det mest og de som er mer isolert enn vanlig.

Ring besteforeldre daglig på FaceTime.

Eller kanskje du kan sende melding til en nabo og høre om han eller hun trenger hjelp til å handle?


mobil.jpg

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Telia

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)