Dette må du vite hvis du skal gi barnet mobiltelefon

Vurderer du å gi barnet ditt mobiltelefon i julegave, er du ikke alene. Sjekk hva du bør tenke over – og hva slags merke det vil ligge flest av under årets juletrær.

Hele 1 av 4 voksne med hjemmeboende barn planlegger å gi ett av barna sine en mobiltelefon til jul. Det viser en helt fersk spørreundersøkelse gjennomført av OMG for Telia.

Når barn skal få sin første mobiltelefon, eller trenger en ny, er det mye foreldre må ta stilling til. Skal de kjøpe ny eller gi en brukt, hvilken modell og hvilke funksjoner er viktig?

I undersøkelsen til OMG svarer 50 prosent av de spurte at batteritid og at telefonen er enkel å bruke, er viktig. For 40 prosent er god lagringsplass og at telefonen tåler en støyt viktig, mens 34 prosent svarer at pris er viktig når de skal vurdere mobiltelefon til barnet.

Les også: Geniale gaver til hele familien

Ny eller brukt?

Av dem som har tenkt å gi barnet en telefon til jul, svarer 36 prosent at de kommer til å overraske med en ny topp-mobil. 20 prosent planlegger å gi en ny barnevennlig mobil, mens bare 9 prosent planlegger å gi en brukt telefon.

Men ny eller brukt, hva slags merke kommer det til å ligge flest av under juletrærne i år?

Her er det en klar vinner: Så mange som 58 prosent planlegger å gi en iPhone til barnet til jul. 25 prosent vil kjøpe en Samsung-modell, mens 5 prosent svarer Huawei.

Undersøkelsen viser også at god batteritid og brukervennlighet er de to viktigste kriteriene. 50 prosent av de spurte svarte at dette var viktig når de skal velge mobiltelefon til barna. 40 prosent svarte også at det er viktig at mobiltelefonen tåler en støyt og at den har god lagringsplass. For 38 prosent av foreldrene spiller pris en viktig rolle.

Fikk mobiltelefon tidligere enn planlagt

92 prosent av barn på ni år har i dag egen mobiltelefon, viser Medietilsynets nyeste «Barn og medier»-undersøkelse. Én som nettopp er blitt en del av denne statistikken, er ni år gamle Henny fra Oslo.

– Med storesøsteren hadde vi en hard grense på 10 år, men nå har «alle andre» på skolen telefon, sier Hennys far, Jamieson Pothecary.

Dermed fikk hun telefon litt tidligere enn foreldrene hadde tenkt.

– Vi merker at vennene hennes har telefon, og at de bruker den til å både holde kontakten og avtale møter. Da blir man veldig fort utenfor loopen hvis man er den eneste uten, sier han.

Telefonen gir foreldrene litt ekstra trygghet i hverdagen, nå som Henny har begynt å gå hjem fra skolen uten foreldrene.

– Hvis hun er hjemme før oss, er det fint å ha en mulighet til å holde kontakt med henne, sier Jamieson.

Les også: Slik får du bedre plass på mobilen

FIKK MOBIL: Henny (9) har nylig fått mobil av pappa Jamieson Pothecary for å kunne holde kontakten med foreldrene når hun er hjemme alene. Foto: REDINK

FIKK MOBIL: Henny (9) har nylig fått mobil av pappa Jamieson Pothecary for å kunne holde kontakten med foreldrene når hun er hjemme alene. Foto: REDINK

Mest videosamtaler

Den ferske mobilbrukeren Henny er strålende fornøyd med å endelig kunne snakke med vennene uansett hvor hun er. Det går mest i meldinger og videosamtaler.

– Jeg har en venn som har flyttet til Spania nå, så det er ekstra fint å kunne snakke med henne selv om hun har flyttet, sier hun.

– Vi har valgt å fjerne mobilen når hun skal gjøre lekser. Med eldstedatteren merket vi at leksene ofte tok veldig lang tid, og at det var mye kommunikasjon mellom barna mens de holdt på, sier Jamieson.

Telefonene må dessuten plasseres utenfor soverommet når det er leggetid.

Alderskontroll

Familien har valgt å sette opp et system som gjør at Henny ikke kan laste ned apper uten godkjenning eller besøke nettsider som ikke er passende for alderen.

– Vi bruker både alderskontrollen på telefonen og en Google Familie-konto for å holde oversikt, sier Jamieson, som etterlyser en enklere løsning for dette.

Han skulle også ønske at nettvett og mobilbruk ble snakket om tidligere på skolen. I dag er det kun forbudet mot mobilbruk på skolen det snakkes om, mens nettvettundervisningen først kommer inn på ungdomsskolen.

– Det er nå når de er helt ferske på nett at de trenger det mest, sier han.

Barn og mobiltelefoner
  • 92 prosent av barn på ni år har i dag egen mobiltelefon, viser Medietilsynets nyeste "Barn og medier"-undersøkelse.
  • I 2014 hadde 67 prosent av barna mellom 9 og 11 år en smarttelefon
  • I 2018 var tallet 87 prosent.

    Kilde: Medietilsynet.

Les også: Telia-kunde og trenger mobilhjelp? Her finner du nærmeste butikk

10 råd til foreldre

Medietilsynet har laget en guide til foreldre med barn som skal bevege seg ut på nett for første gang, og der finner man blant annet ti råd til hvordan man bør håndtere denne overgangen – og hva man bør snakke med barna om på forhånd.

1. Interessér deg for barnet; snakk sammen og involver deg

2. Husk at barn bruker digitale medier av samme grunn som voksne: For å søke informasjon, lese nyheter, bli underholdt, leke, slappe av og være i kontakt med venner

3. Anerkjenn at digitale og sosiale medier er en viktig del av barns sosiale liv og tilgang til fellesskapet

4. Vurdér om det er lurt med mediefrie soner eller tids- begrensninger på bruk

5. Vær selv en god rollemodell når det gjelder tidsbruk og det å være nærværende

6. Lær dine barn gode vaner på nett; som å snakke og oppføre seg pent, ikke dele privat informasjon, si fra til en voksen man stoler på om uønskede hendelser og eventuelt blokkere mennesker som er ubehagelige eller truende

7. Hjelp barnet med å løse konflikter på nett som ellers

8. Gjør deg kjent med sosiale medier, spill og andre digitale tjenester som barnet ditt ønsker å bruke

9. Hjelp barnet med personvern-innstillingene på sosiale medier

10. Lag regler om kjøp av apper og «in-app-kjøp»

Kilde: Barn og medier 2018, Medietilsynet

Om undersøkelsen utført av OMG for Telia
  • Undersøkelsen ble gjennomført i uke 45 2018. Undersøkelsen ble sendt ut til et landsrepresentativt utvalg og vi har 1000 svar. Svarene er vektet for å sikre representativitet med den norske befolkningen 18 år eller eldre. Feilmarginen på 1000 intervju vil være ± 1.4 %-poeng.
  • Resultatene i undersøkelsen vil reflektere alle over 18 år i Norge, totalt sett 4.166.612 innbyggere (kilde – ssb.no, statistikkbanken).

Finn mobilabonnementet som passer for deg!

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør