Appen som tar turopplevelsen til nye høyder

Ved hjelp av AR og ny teknologi skal norske folkehistorier få nytt liv. Nå skal Telia og den nye appen Hidden samle historier for fremtiden.

Produsert av VG Partnerstudio

– Hidden er en app som du kan ta med deg ut på tur og oppleve historier som har ligget skjult i lang tid. Vi har så mange fantastiske historier både i Norge og verden som aldri blir oppdaget. De ligger skjult, eller «Hidden», i landskapet, sier daglig leder i Hidden, Pål Rørby.

Appen fungerer ved at du kan se et kart over hvor det finnes historier, og få litt informasjon om det som skal fortelles før du legger ut på tur. Når du kommer frem til stedet hvor historien finner sted, vil du kunne lese hele fortellingen.


samARbeid: Pål Rørby i Hidden (t.v.) og Håkon Lofthus i Telia vil gi nytt liv til gamle folkehistorier ved hjelp av AR-teknologi. Foto: REDINK/TELIA


Ut på tur

Noen steder vil du også kunne oppleve hva som faktisk skjedde, med hjelp av teknologien.

– Vi bruker AR til å levendegjøre noen av historiene, slik at du kan se hva som skjer i sagnet. Det kan være to troll som sloss i ei myr, en drage som flyr over himmelen eller en sjøorm som bukter seg i vannet, forteller Rørby.

AR er en interaktiv opplevelse der datagenererte elementer plasseres på den faktiske virkeligheten, og dermed forbedrer opplevelsen.

Siden du må oppsøke stedene hvor historiene utspiller seg for å låse opp hele fortellingen, håper Hidden å bidra til at flere kommer seg ut på tur i skog og mark.


AR-TEKNOLOGI: Hidden skal bruke AR-teknologi til å levendegjøre noen av historiene slik at du kan se hva som skjer i sagnet. Foto: REDINK

Samarbeid med Telia

Det norske startup-selskapet har inngått et samarbeid Telia. Sammen skal de to selskapene sørge for å både bevare og vise frem den rike historien som finnes over hele landet.

– Hidden er en perfekt match for oss i Telia. De er på mange måter en moderne versjon av Asbjørnsen og Moe, og det har skjedd mye med både historiene og teknologien siden den gang, sier leder for privatmarkedet i Telia, Håkon Lofthus.

Han trekker frem hvordan disse historiene kan gi fantastiske turopplevelser når de kombineres med moderne mobilteknologi.

– I Norge har vi verdens beste mobilnett – selv om vi egentlig ikke har forutsetningene for det. Hidden og Telia gjør det nå mulig for folk å ta i bruk det fantastiske mobilnettet til å oppleve enda mer når man er på tur, sier Lofthus.


ARKIVET: I denne kontaineren, 250 meter inne i fjellet i Gruve 3 på Svalbard, lagres historiene. Foto: REDINK/TELIA

Felles mobilaktivitet

Med Telias suverene dekning og mobilteknologi vil man dermed kunne gjøre historiene tilgjengelig for alle, og få fortalt dem på en ny måte.

– Bruken av mobildata eksploderer, og mobilen tar en stadig større rolle i folks hverdag. Da er det gøy at man får brukt data på en så positiv måte.

Lofthus tror den nye appen vil inspirere enda flere til å komme seg ut i naturen, og senke folks barrierer.

– Når du først er ute, vil du ved hjelp av Telias nett og teknologi gjennom Hidden kunne få helt nye opplevelser i naturen. Historiene kan gi motivasjon og ekstra spenning, og appen blir en felles aktivitet for hele familien.

Les også: Bli med på innsamlingsaksjonen


Magiske varder

– Det er et sagn bak alt: Hvorfor ser det fjellet sånn ut? Hvordan havnet den kampesteinen ute på åkeren? I Hidden-appen kan du nå se og oppleve disse historiene der de hører hjemme, sier Lofthus.

Ideen til konseptet kom en dag Hidden-gründer Pål Rørby var på fjelltur sammen med barna, i nærheten av Hemsedal.

– På vei oppover møtte jeg en nederlandsk familie som lurte veldig på hva alle vardene i fjellet var – og de ble utrolig skuffet da jeg fortalte dem at de kun var der for å vise vei. De skulle så gjerne ønske at det var noe magisk ved dem, forteller han.

Selv om vardene ikke var spesielt magiske, satte det Rørby på en tanke om å undersøke hva som fantes av sagn og historier i området. Og det var ikke lite han fant.

– Vi fant historier om troll, huldrer, drager og sjøormer langt inne i fjellet i Hallingdal – som selv ikke lokalbefolkningen vet om. Det er med andre ord et enormt behov for å finne og ta vare på disse historiene, sier han.

Les mer: Dette er appen Hidden


Bli med på innsamlingsaksjon

De første historiene, som også er deponert i World Arctic Archive dypt inne i fjellet på Svalbard, ble samlet inn av Hidden-temaet ved å snakke med lokalkjente og undersøke gamle sagn på biblioteker og i arkiver. Nå er planen å samle inn enda flere historier med hjelp fra hele Norges befolkning.

– Hvis vi skulle brukt samme metode over hele Norge, ville det tatt alt for lang tid. Det finnes så ekstremt mange historier, sier Rørby.

Derfor lanserer Telia og Hidden nå en nasjonal innsamlingsaksjon for sagn, eventyr og historier fra det ganske land. Det betyr at alle kan sørge for at historiene fra akkurat sitt hjemsted vil bli tatt vare på for alltid, og samtidig gi alle muligheten til å oppleve magien i disse historiene.

– Vi i Telia ønsker å bidra til å bevare historiene og vår felles kulturarv, samtidig som vi vil bruke teknologiutviklingen til å gi turfolk nye opplevelser i naturen, avslutter Håkon Lofthus.

Les også: Derfor er Telias mobilnett i verdensklasse

Finn mobilabonnementet som passer for deg!

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)