Hverdagen på 4G:

24 timer uten wifi

Kan du klare deg kun med 4G i vinterferien? Ida Pedersen (23) nullstilte telefonen og testet. Se hvor mye mobildata som går med i ferien.

Produsert av VG Partnerstudio

– Hmm … Med alt jeg har gjort, så er ikke det så mye, eller?

Ida Pedersen (23) har nettopp sjekket databruken for første gang etter et døgn helt fritt for wifi. Hun har levd som vanlig: Jobbet, brukt transport, trent og hørt på musikk, og strømmet favorittprogrammet på kvelden. Alt via 4G. Overrasker resultatet?

24 timer tidligere starter vi testen hjemme hos Ida ved Alexander Kiellands Plass i Oslo.

Ida fullførte nettopp bachelorgraden i forretningsutvikling, og jobber nå for fullt i et markedsføringsbyrå i byen. Hun har flyttet inn med to venninner i et kollektiv. 

– Wifi er litt opp og ned i leiligheten her, så sånn sett passer det ganske bra med denne testen, sier hun og tar humrende en slurk av morgenkaffen.

– Jeg er jo litt spent, jeg tenker jo egentlig at en hel dag på 4G nesten ikke går an.

Vi har nullstilt alt av mobildatamåling på Idas telefon. Om 24 timer skal vi gjøre opp status etter en hverdag kun på 4G. 

Er du blant dem som bruker mobilen mye? Og i hvert fall i vinterferien. Husk at med Data Boost får du ubegrenset bruk av mobildata. 

Dobbelklikk for VGTV


Kl. 09: Morgensurfing

I dag må ikke Ida på kontoret, og kan bruke litt tid i sofaen på vei ut. Hun sjekker mail og Instagram, og leser seg litt opp på de siste nyhetene.

Vi sjekker databruken i iPhones app-oversikt etter en normal oppdateringsøkt, og megabytene har allerede begynt å rulle.

– Dette er vel ikke det som tar mest data, mumler Ida, mens hun leser seg gjennom en artikkel på E24, og liker noen bilder. 

Instagram gjennom hele dagen: 77 MB

Nyhetssurfing: 38 MB

I Telia-appen får du alltid et godt oversiktsbilde av din mobildatabruk og hvor mye som gjenstår av den inkluderte kvoten. Ved å trykke på «Se ditt daglige forbruk» får du også opp en graf som viser hvor mye mobildata du har brukt på ulike dager.

Les mer: Det er enklere enn du tror å ha oversikt over databruken

Kl. 10: Sparkesykkel mot jobb

I dag skal Ida jobbe på en kafé ikke så veldig langt fra leiligheten, og hun bestemmer seg for å ta en elsparkesykkel. Lite snø i hovedstaden gjør at sparkesykkelen er blitt et effektivt fremkomstmiddel også om vinteren.

Ettersom hun har kommet seg ut litt sent, er det tilbudsmangel i området. Ida bestemmer seg for å laste ned en ny app for å kunne benytte den ene sparksykkelen hun finner.

– Apper laster jeg stort sett alltid ned via wifi, for det tenker jeg kan ta mye data. Det blir spennende å se hva dette koster meg, sier hun mens appen installerer seg på telefonen. 

El-sparkesykkel, nedlasting og 15 minutters tur: 65MB

Kl. 12: Kaféjobbing

På kaféen er det åpent wifi-nettverk, men det når ikke til der Ida sitter.

Med delt internett via mobiltelefonen får hun uansett gjort det hun trenger.

Ida logger på gmail og svarer på noen forespørsler, før hun går i gang med et pågående prosjekt hun og noen kolleger samarbeider på, via Google Drive og Slack. 

– På jobben har vi selvfølgelig wifi, men ute syns jeg ofte det er greit å bruke delt internett. Det er ofte litt plagsomt å drive og mase om passord overalt, og jeg har jo hørt at de åpne nettene ikke alltid er like sikre, sier Ida.

Delt internett i to timer: 296 MB

Når du bruker 4G kommuniserer telefonen direkte med basestasjonen som er eid av teleselskapet ditt. Denne tilkoblingen er fullstendig kryptert slik at uvedkommende ikke kan få tilgang til innholdet i det som sendes. Det er heller ikke meldt om noen tilfeller hvor hackere har fått tilgang til brukernes data gjennom 4G-nettverket.

Les mer: Derfor er 4G tryggere enn åpne nettverk

Kl. 16: Joggetur

Ida får tid til en treningsøkt i dag, og det frister med en joggetur rundt Akerselva. Da er hun avhengig av én ting: Musikk på øret.

– Strømming av musikk er kanskje det eneste jeg gjør absolutt hver eneste dag, så det blir spennende å se hvor mye data som går med til det, sier hun.

Ida finner frem Spotify, setter på treningsspillelisten før hun løper avgårde ned mot elva.

Spotify i en time: 74 MB

Med Telia Music Freedom kan du høre så mye musikk du vil – uten å bruke opp dataen din. Både strømming av musikk og nedlasting av spillelister fra Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer og Beat er inkludert i Music Freedom og vil ikke trekkes av dataen din.

mobnrt.jpg

Fakta

Så mye data bruker populære musikk- og radio-apper

Spotify: 40-100 MB per time
Nettradio: 60-90 MB per time
Podcast: 40-90 MB per time

Foto: Schibsted Partnerstudio

Kl. 19: Netflix og kveld

Det er tidlig kvelden for Ida i dag, og med wifi fortsatt nede i leiligheten blir det Netflix via 4G inne i senga som avslutning på dagen.

– Dette er kanskje det jeg er mest spent på, for Netflix og andre tv-tjenester er det jeg ser for meg bruker aller mest data, sier 23-åringen, i det hun setter på en episode med «Our Planet».

Netflix, en episode (55 min): 543 MB

Uansett hvordan du bruker data eller mobilen din, er det lurt å finne det abonnementet som passer ditt forbruk. Det er både forutsigbart og nyttig.

Fakta

Så mye data bruker populære film- og tv-apper

Viaplay: Inntil 1,8 GB per time Netflix: Cirka 0,25 GB per time i appen og inntil 3 GB per time i nettleseren NRK: Inntil 1,5 GB per time TV2 Sumo: Inntil 1,5 GB per time for direktesendinger og inntil 2,2 GB per time for film og serier YouTube: Cirka 1 GB per time

Foto: VG Partnerstudio

Fasit

– Så, hvordan gikk det?

Ida scroller gjennom statistikken over databruk - 1.3 GB viser totalen.

– Det er jo mye, men jeg tenker jo også at Netflix, og ikke minst tre timer jobbing på kafé, skulle ta ganske store mengder data, sier hun.

– Samtidig, det viser jo at jeg egentlig ikke trenger være redd for å bruke 4G når det ikke passer med wifi. Men jeg er glad jeg har dette inkludert og slipper å betale, sier Ida med et smil.

Telia har lansert abonnementet Telia X – som gjør at du kan snappe, strømme, lytte og surfe helt uten å bekymre deg for hvor mye data du bruker. Dette kan komme godt med når det er ferie, og mer tid enn ellers til å bruke mobilen.

Det er ingen datakvote på abonnementet, men hvis du bruker mer enn 40 GB vil hastigheten begrenses til 3 Mbit/s. Du kan fortsatt strømme video i HD-kvalitet, sende og motta snapper og høre på musikk uten store forsinkelser.

PS! Hvis Ida hadde fortsatt bruken omtrent som det siste døgnet, totalt uten wifi, i en hel måned, hadde hun kommet ganske nøyaktig til 40 GB.

Idas datadøgn

Netflix: 543 MB Delt internett: 296 MB App Store: 215 MB Instagram: 77 MB Spotify: 74,2 MB Safari: 38,4 MB Facebook: 12,2 MB Bilder 3,2 MB Tier: 2,5 MB

Foto: VG Partnerstudio

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2020 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)