Annonsørinnhold

– Problemet er ikke mobiltelefonen, men at barn ikke får en god nok innføring i bruken, sier doktor Imran Rashid, som har flere gode råd til usikre foreldre.

– Foreldre bestemmer om barn skal spise hurtigmat eller grønnsaker til middag, og de vet at avgjørelsen påvirker utviklingen av barnas kropp og helse. På samme måte er det foreldrene som bestemmer hva barna skal «få i seg» fra mobiltelefonen, og den avgjørelsen påvirker også deres utvikling og helse, sier doktor Imran Rashid.

– Som med sunn mat bør det digitale kostholdet være balansert. Grønnsaker er viktig, men det er også greit å kose seg med litt hurtigmat innimellom, sier Rashid.

Han er dansk allmennlege som også har jobbet i Norge. Han driver i tillegg med utvikling av digitale verktøy som skal hjelpe folk, ikke gjøre dem avhengige, og har skrevet en bestselgende bok om kunsten å overleve i den digitale verden. Nå jobber han med bok nummer to og holder foredrag om sunne digitale vaner.

sitatstrek.png
Læring tar ulik tid for ulike barn, men felles er at i den fysiske verden pakker vi barna inn i trygghet. Vi ser dem. Det samme må vi gjøre når vi slipper dem ut i «trafikken» på internett.

Imran Rashid, lege og forfatter

Stadig yngre barn får egen mobil

En stadig økende andel barn får mobiltelefon fra de er 5-6 år gamle, viser tall fra Medieundersøkelsen. I 2018 hadde 34 prosent av barn mellom 5 og 8 år mobil.

Samtidig oppgir 7 av 10 foreldre i en undersøkelse Kantar har gjort for Telenor, at de vegrer seg for å gi barna sin første mobil. Rashid tror slik vegring kan skyldes at mange foreldre ikke har nok kunnskap om den digitale verden de slipper barna løs i, slik at de blir usikre. Han har råd:

– Uansett hvilken alder du introduserer teknologi til barna, må du gjøre det på samme måte som du lærer dem noe i den fysiske verden. Skal du lære barnet å sykle, for eksempel, begynner du forsiktig med en liten sykkel, og barna får hjelm og støtte. Når man slipper dem, vil de falle fordi de tror de bare kan sykle når foreldrene holder. Det samme gjelder på internett.

sitatstrek.png
Det er mennesker som er sosiale, ikke mediene. Lær dine barn å være gode medmennesker før de blir influencere. Barn har mer behov for å vite at de er gode nok som de er, enn de trenger likes.

Imran Rashid, lege og forfatter

Ta i bruk gode verktøy

– Vi ser at den digitale verden blir stadig en større del av samfunnet, og dermed en naturlig del av oppdragelsen. Derfor har vi utviklet et verktøy som kan hjelpe foreldre å avgjøre om barnet er modent nok til å ha sin egen mobil, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.


Mobilmerket er utviklet i samarbeid med Røde Kors sitt samtaletilbud Kors på halsen, og er ment som en hjelp til foreldre for å snakke med barna om bekymringene de har rundt mobilbruk. Tjenesten er inkludert i det nye Trygg Start-abonnementet, som er skreddersydd for de yngste mobilbrukerne. Utover Mobilmerket inkluderer Trygg Start-abonnementet flere viktige sikkerhetstjenester, som Nettslett, Nettvern, Sikker Bruk og Datakontroll.

Snakk med barna om mobilbruk

    Tilstedeværelse: Vær like interessert i barnas mobilliv, som i de andre aktivitetene deres. Mobilen er en viktig sosial arena.

    App-innstillinger: De fleste sosiale medier har 13-årsgrense. Hvis barnet fikk konto som niåring, er de teknisk sett 17 år i appen når de fyller 13, og innholdet justeres deretter. Sett deg derfor inn i hvilke innstillinger og muligheter appene har.

    Kildekritikk: Snakk om influencere og hva de legger ut, og hvorfor. Bevisstgjør barna på at noen meninger ikke er influencerens egne, men har å gjøre med jobben deres.

    Forståelse: Involver barna i avgjørelser som angår dem på mobilen. Spør hvordan de tenker, og hvilke løsninger de foreslår. Barn er ofte mest redd for at hvis de sier fra, så får det konsekvenser de opplever som negative, og da slutter de å si ifra. Medvirkning skaper tillit.

    KILDE: KORS PÅ HALSEN

Sosiale medier er hurtigmat

Med grønnsaker mener Dr. Rashid innhold som stimulerer til læring, mens hurtigmat er slikt som barn helst vil drive med, som sosiale medier og You Tube. Selv ga Dr. Rashid mobil til sin datter da hun var 10 år. Det første året var bruken svært begrenset og kontrollert.

–Jeg bestemte hvilke apper hun fikk laste ned, og hvor mye tid hun brukte på mobilen. Jeg observerte hvilke følelser som oppsto i møte med appene, som sjalusi eller dårlig selvfølelse, og snakket med henne om dette. Målet var ikke å være politi, men å bygge tillit. Nå stoler jeg på at hun følger reglene uten at jeg må kontrollere hele tiden, sier Dr. Rashid.

Dette er Trygg Start

Abonnementet Trygg Start fra Telenor er beregnet på de yngste brukerne, og gir barn en god start på mobillivet. For 99 kroner per måned får du 400 MB mobildata, fri tale og fri SMS. Som forelder kan du dessuten føle deg ekstra trygg, da abonnementet også inkluderer disse tjenestene:

Nettvern: Et innebygget filter i Telenors nett, som stopper deg fra å gå inn på sider som inneholder svindel eller virus.

Familiebonus: Har familien flere Telenor-produkter, kan dere få 1 GB ekstra per produkt hver måned, uten ekstra kostnad. Perfekt om de yngste trenger mer data.

Datakontroll: Sørger for full stopp på bruk av data når du har brukt opp inkludert mengde, gjelder både i Norge og EU/EØS.

Sikker bruk: Sperrer for uønsket bruk, som SMS-tjenester, 820-nummer og utlandssamtaler.

Nettslett: Skaffer deg advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets eller privat digitalt innhold blir spredt uten din tillatelse.

Mobilmerket: Bidrar til å barn bevisstgjøres til å ta smarte valg, enten de allerede har eller ønsker seg en mobil.

Trygghet for de minste

Telenor har utviklet Mobilmerket i samarbeid med Røde Kors sitt samtaletilbud Kors på halsen, og tjenesten er ment som en hjelp til foreldre for å snakke med barna om bekymringene de har rundt mobilbruk.

– All informasjon og verktøy som bidrar til at barn og foreldre blir mer bevisste mobilbrukere er god hjelp. Mobilmerket kan bidra til å gi foreldre et grunnlag for å avgjøre om barnet er klar til å få en mobiltelefon i hånda, sier Nelli Korshaug, leder av Kors på halsen.

Den enkle praten

Som et ledd i utviklingen av tjenesten Mobilmerket, lot Telenor en gruppe foreldre og barn teste det, deriblant Mia på 6 ½ og hennes mamma, Silja Fagerlund Lindsø.

– Å snakke om trygg mobilbruk kan virke så altomfattende og overveldende, men med Mobilmerket ble det enkelt. Det var betryggende å snakke med Mia, og storesøsteren. Jeg opplever at jentene kan mye om de digitale utfordringene de vil møte på, sier Silja.

Lær barna om følelser

Rashids utgangspunkt er at barna først må utvikle sine sosiale ferdigheter, før de kan bli gode mobilbrukere. Når de møter andre mennesker, ser de direkte hvilken effekt deres egen oppførsel har, mens dette er lett å glemme når man møtes digitalt.

– Dette gjelder både voksne og barn, men for barn er det særlig viktig at de lærer å forstå og regulere hele følelsesspekteret sitt, før de plasseres foran en skjerm alene. Ellers risikerer man at mobilen blir brukt til følelsesmestring, sier han.

En hverdag hvor barna bruker mobilen til å utforske og forstå seg selv og omverden, heller enn å snakke med foreldre eller venner, er en mulig vei til mobilavhengighet.

sitatstrek.png
Cartoon, Product, Font, Art

– Hvis noen sender en stygg melding til meg, så sier jeg det til mamma. Eller jeg skriver tilbake at jeg ikke bryr meg. Dessuten er det slemt å gjøre sånn. Man skal ikke si ting på mobilen, som man ikke kan si direkte.

Mia, 6 ½ år

Rashid understreker at selv om mobilen kan lede inn i vanskelige situasjoner, er det ikke et godt alternativ å la være å gi barna mobiltelefon. 

Problemet er ikke at barn bruker mobiltelefon, problemet oppstår når de ikke får en god innføring i bruken, eller når telefonen blir svaret på deres følelsesmessige behov, sier han.

Ta merket sammen

Rashid har ikke testet Mobilmerket, men kan se nytte av øvelsen. Han minner om at man også må bruke sunn fornuft sammen med slike verktøy.

– Barna viser kanskje at de forstår hva nettvett er, men det er likevel vi som voksne som må ta ansvaret for det barn gjør med mobilen. Gi dem gjerne en mobiltelefon, men ikke slipp dem løs alene. Ikke før de er trygge brukere, sier Rashid.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Telenor

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)