Disse 10 mulighetene får du med et smart hjem

Mindre bry, mer moro – og det er nok lettere enn du tror.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Hjemmet ditt er gjerne det mest dyrebare du har. Det er der du investerer penger, pusser opp, tilpasser, gjør det mest mulig komfortabelt. Det er der du tilbringer mesteparten av tiden din, og det er der hele familien skal trives.

Så, hvorfor ikke gjøre hjemmet enda mer moderne, enda mer praktisk å leve i? Rett og slett gjøre det smart?

Å bo i et smart hjem gi mange muligheter. Sentralisert styring av lys, varme og sikkerhet er bare noe av det du kan gjøre. Tenk deg også å kunne kontrollere alt med en app, sette opp spesifikke bruksscenarioer og kunne bygge ut systemet videre etter hvert som nye funksjoner dukker opp.

Og tenk så deilig det er å slippe å trykke på flere brytere når du kommer hjem fra jobb, alt som trengs er èn knapp, så går de rette lysene på i hele huset og varmen justerer seg til det du synes det er behagelig. Dette er ikke lenger vanskelig å gjennomføre eller spesielt dyrt.

Er du fortsatt i tvil, har vi her oppsummert ti konkrete muligheter du får med et smart hjem.

#1 Bruk varmen når du er hjemme

Når du tar kontroll på varmebehovet tar du også kontroll på energiforbruket. Med varmestyring kan du sette boligen i sparing når du ikke er hjemme og enkelt regulere temperaturen akkurat slik du vil ha det. På den måten slipper du å varme opp hele huset hele døgnet, men heller sette varmen opp når på døgnet du ønsker at de ulike rommene skal ha temperaturen du selv vil.

#2 Èn bryter styrer hele huset

Det er natt, det er mørkt i huset, men et av barna våkner og vil på toalettet. I et «dumt» hus betyr det gjerne at barnet sliter med å finne frem i mørket for å lete etter lysbryteren. Et smart hus lar deg sette opp en natt-scenario, der lysene går av når familien legger seg, men lysene i gangen og på badet forblir dimmet slik at man kan finne veien. Og det aktiveres med ett trykk på bryteren.

#3 Dra på ferie uten bekymring

Skal du på jobb på morgenen, eller være lenge borte fra huset? Borte- og feriemodusene aktiveres med ett trykk, og de sørger for at lysene og varmen skrus ned når du drar bort, men når du kommer hjem, er huset ferdig oppvarmet. For å holde uvedkommende unna kan lysene også tidstyres mens du er bortreist. Når du er tilbake, trenger du ikke å trykke på fem brytere for å skru på de riktige lysene – ett trykk er alt som trengs.

#4 Du må ikke lete etter nøkler

Barna i huset kan være glemske, og hva skjer når guttungen mister nøkkelen på vei hjem fra skolen? Da kan du raskt slippe han inn ved å låse opp døra fra telefonen din. Det er ikke bare praktisk, det er også ganske kult. I tillegg vil du da slippe å bruke tid og penger på å få fikset nye nøkler.

#5 Det ser ut som et vanlig hus, men er så mye smartere

Tenker du kanskje at et smart hus innebærer masse kabler og bokser? Langt i fra. De synlige elementene av en bra løsning er et hovedpanel ved inngangen og brytere som styrer lys og varme. Det betyr svært lite pludring og styr. Huset ser tilsynelatende helt vanlig ut, men er stappfullt av avansert teknologi som gjør livet lettere. Og samtidig er alle bryterne lekre og moderne i designet, akkurat som du kan forvente.

#6 Det er ikke stress å installere

Tidligere var det å gjøre et hus smart forbundet med komplisert installasjonsprosess. Slik er det ikke lenger, eksisterende hus og leiligheter kan raskt gjøres smarte av en elektriker. Ja, du må finne deg i et lite hull i veggen, men det blir pent dekket over av bryterne. Alle kabler og bokser blir godt skjult og vil knapt merkes. Du kan også selv bestemme hvor mye av huset som skal gjøres smart.

#7 Hjemmet ditt er tryggere

Om det verst tenkelige skulle skje – brann – vil et smart hus selv ta direkte kontakt med brannvesenet, noe som reduserer utrykningstiden. Og om noen skulle bryte seg inn, finnes det lettbetjenelig alarm, sensorer og varslere som advarer deg og sikkerhetsselskapet. Et alarmsystem er nemlig én av komponentene i et smart hus. Selv kan du også passe på hjemmet via telefonen mens du er på stranda i Thailand, eller hvor det måtte være.

#8 Det er veldig lett å styre

Så godt som alle har en smarttelefon, og det er bare naturlig å kunne styre hjemmet via en app også. Så lenge du har telefonen på deg, har du kontrollen. Aldri mer må du åle deg ut av ullteppet på sofaen for å dimme ned lysene i stua, eller reise deg for å låse opp døra når en venn kommer på besøk for å se film.

#9 Det er ikke et problem om noe går galt

Hvis noe skulle vært trøblete og om et element skulle sluttet å fungere, er det naturligvis deilig å tenke at noen andre kan ordne det. Et smarthus styres fra en sentral boks kalt en gateway, montert i sikringsskapet. Denne brukes både til å rapportere for eksempel strømforbruket, og feilsøke etter eventuelle problemer med programvaren. Om om noe skulle gå i stå trenger du ikke å vente dagesvis på en elektriker; du kan bare ringe supportnummeret, så kan leverandøren med noen tastetrykk hjelpe deg der og da.

#10 Du kan gjøre huset enda smartere, senere

Om du velger en relativt enkel smarthus-løsning, men innser etter et år eller to at du ønsker å bygge den ut til flere rom eller med nye funksjoner, er ikke det et noe problem. Det finnes fortsatt huselementer som ikke er smarte, men som kommer til å bli det. Tenk deg å styre musikken, varmtvannsberederen eller gasspeisen fra den samme appen som du i dag bruker til å styre lyset og varmen. Det er ingen tvil om at smarte hjem er kommet for å bli, uansett leverandør, og de vil bare bli enda mer spennende i fremtiden.

Det ikke være komplisert å gjøre huset smart:
Bli med smarthus-elektrikeren på jobb »

Tre eksempler på hvordan smarte hjem gjør livet lettere:

Bygge nytt

Les mer her »

Pusse opp

Les mer her »

Oppgradere

Les mer her »

tracker