Foto: 20th Century Fox

Vi lo så vi grein av Deadpool. Men er det mulig å bli som ham?

For å få svaret må du nok klikke deg inn på denne artikkelen. Ekte og ærlig clickbait.

Produsert av Schibsted Partnerstudio
:( Blir ikke noe dame på deg når du ser ut som det, nei. Bilde: 20th Century Fox

:( Blir ikke noe dame på deg når du ser ut som det, nei. Bilde: 20th Century Fox

Det er ikke så ofte vi i lille Story Labs står opp med et smil om munnen når vi skal lage artikler for digre multinasjonale firmaer. En fredag for et par uker siden, var derimot en slik dag. En dag der to timer var satt av til å se den kommende filmen Deadpool, midt i arbeidstiden, før alle andre (inkludert deg, kjære datapunkt i statistikken leser).

En privat visning med gode lenestoler og ca ti personer totalt i salen. Hva kan muligens være negativt med det? Ikke mye.

Så, hvem er egentlig Deadpool? Figuren Deadpool er en rappkjeftet antihelt i Marvel-universet, som står litt på siden av X-men-gjengen. Han er en «merc», altså en leiesoldat, og kombinert med den rappe kjeften har han kallenavnet «the merc with the mouth». Deadpool er ikke en slemming, noe man ikke skulle tro på antallet kroppsdeler som flyr veggimellom og de litervis av blod som renner på lerret. Dypt inne i sjelen er han en trivelig fyr som elsker dama. Og hun er en tidligere prostituert, nå stripper, så de er sjelevenner.

Superoverdose på superhelter?

Ok, vi vet at du har sett en drøss av superheltfilmer de siste årene. Det er rett og slett litt tett av dem. Derfor er Deadpool et forfriskende pust blant helter i lærdrakter og med underbuksa på utsiden. Deadpool er noe helt annet enn en vanlig superhelt, men det vet du sikkert like godt som oss siden du leser denne artikkelen. Han er kanskje den perfekte antihelten.

Men, under filmen tenkte vi, "Hm. Denne historien er jo faktisk ikke så altfor usannsynlig. Han blir genetisk endret og får evner som ikke er veldig langt unna ting vi ser i laboratorier og naturen."

Som de nerder vi er, og siden vi liker å sette oss inn i detaljer uansett hvor små eller store, bestemte vi oss for å dykke litt dypere inn i evnene til Deadpool. Han er en veldig interessant, om enn svært motvillig superhelt.

Fra samme lab som Wolverine

Deadpool ble rekruttert til Weapon X-prosjektet, i likhet med Wolverine, etter å ha blitt uhelbredelig syk med aggressiv kreft i stort sett alle deler av kroppen. Etter litt rare kjemikalier i åra og en solid dose tortur senere lykkes prosjektet. Wade Wilson som til nå har vært "bare" SEAL-soldat, superhunk og forkjemper for de undertryktes rettigheter, gjennoppstår som superhelten Deadpool.

Deadpool har, foruten tegneserieverdens største kjeft, en rekke interessante egenskaper som gjør han spesiell i forhold til andre superhelter. Han er i praksis udødelig, siden kroppen kan lege alle skader han får. I tegneserieuniverset dør Deadpool et par ganger, men gjenoppstår etter en stund. Detaljer som å få hjertet revet ut er ikke noe stort problem, bare å gå av seg for han. I filmen overlever han det meste og påfører seg selv nok skader til å holde et par livstider for normale helter.

Bilde: 20th Century Fox

Bilde: 20th Century Fox

Egenskap #1: Ingen skade for stor til å leges

Så; hvor sannsynlig er det at vitenskapen kan lage en superhelt som Deadpool? Vi begynner med regenereringen av kroppsvev.

Utrolig nok er dette kanskje det mest sannsynlige av alle Deadpools egenskaper. Alle mennesker kan regenerere kroppsvevet sitt og gjør det hele tiden. Huden skiftes ut fortløpende, og dersom den blir skadet vil nytt vev komme til i løpet av relativt kort tid. Fingertuppene, for eksempel, blir regenerert, ikke bare dekket av arrvev. En undersøkelse av barn med skader i fingrene viste, og ikke prøv dette hjemme folkens, at om fingertuppen blir kuttet av vil den regenerere seg på circa en måned. Det samme med leveren, dersom den blir skadet. Hei, forskere har til og med regenerert en penis i laben. Det er håp for alle.

Allikevel, det er en ganske stor forskjell mellom å gro en fingertupp i løpet av noen måneder og se et kulehull gjennom kroppen tette seg foran øynene til kinopublikumet. Deadpool viser noen riiiimelig heftige former for regenerering av kroppsvev og ben i filmen. Vi her på bruket er allikevel ikke kjipe og velger å gi beskrivelsen "Ganske sannsynlig" på Deadpools evne til å regenerere kroppen sin etter skader som oppstår.

Egenskap #2: Deadpools regenerering påvirker ikke sykdommen

Da Deadpool meldte seg inn i Weapon X-prosjektet hadde han kreft i leveren, nyrene og hjernen, det vil si ting han fint kan klare seg uten. Men, siden det er en sykdom som ikke er trivelig å leve med, tok han sjansen på å la et par psykopater sprøyte inn en væske som likner mer på blått sukkertøy enn noe som er bra for deg. * poof * Borte vekk var den gitt. I bytte mot et grotesk utseende.

:( Blir ikke noe dame på deg når du ser ut som det, nei.

:( Blir ikke noe dame på deg når du ser ut som det, nei. Foto: 20th Century Fox

I filmen er det de regenererende evnene til Deadpool som kverker kreften. I tegneserien er dette hyperaktivte immunforsvaret som også gjør Deadpool litt over snittet smågal, men i filmen er han bare slik.

Det er en bråte med ulike terapier for minst like mange kreftformer så her er det vanskelig å si om noe er innafor eller ei. En form for kreft-terapi med lovende utsikter, og som kan sies å være i samme gate som Deadpools kur, er immunterapi.

Svært enkelt fortalt handler det om å drive kroppens eget immunforsvar til å angripe kreftcellene i større omfang eller mer målrettet. Disse terapiformene utvikles i høyt tempo og gir håp til stadig flere så dette aspektet av Deadpool får en solid "Godkjent"-karakter av oss.

Egenskap #3: Er Deadpool super-sterk? Eller bare trent?

Deadpool er velsignet med en kropp Ryan Reynolds verdig, og gjør en rekke rimelig saftige stunt i filmen. Det er mye løping, sverdkamp og presisjonsskyting gitt! Allikevel gjør han ikke noe som er fullstendig på bærtur for en passe trent ruslebiff som Reynolds. Alle kan være ganske mye sterkere når man slipper å tenke på ting som stølhet, skader og andre konsekvenser av styrken. Kroppen til Deadpool bygger antageligvis muskler raskere enn vi klarer etter en hard halvtime på SATS også.

Forresten, om du trenger noe å overbevise dama med for å få henne inn i kinosalen på denne kremkaken av en film, så får hun se Reynolds i baris opptil flere ganger.

Med evnene til regenerering tatt i betraktning er alt Deadpool gjør i filmen helt innafor. Å hoppe ned et trettitalls meter ned i soltaket på en passerende bil er kanskje ikke noe alle bør gjøre men vi ser hvordan det kan fungere dersom man ikke har noen påfølgende skader å bekymre seg for. Fysikknerder vil antageligvis skrike opp om hvordan kroppen til Deadpool hadde blitt delt i to ved å hoppe gjennom soltaket til en bil som passerer i 120+ kilometer i timen. Slik flisespikking er forøvrig grunnen til at ingen liker fysikknerder.

Deadpool kommer på kino, wooo!!

Så ja, vi mener Deadpool er en av de mer troverdige superheltene der ute, jeg kan i allefall ikke se noe som er like teit som å bli bitt av radioaktive edderkopper eller få latterlige superkrefter fordi du tilbringer en dag i sola. Som flere fysikknerder burde gjøre.

Det er ingen direkte overnaturlige ting som skjer hos Deadpool, alt kan forklares med en skikkelig solid dose salt.

Vi får betalt for å skrive positivt om denne filmen. Derfor står det "Annonse" på toppen, og i motsetning til resten av medie-Norge kan vi kjøre hjem til vår private øy i en Ferrari som går på hvalolje. Men er det en god grunn for at du skal la være å se det som antageligvis er den morsomste superheltfilmen i 2016?

Hint: Nei. Kom deg ut i samfunnet og se filmen på kino.

På kino 12. februar

FFS: KJØP BILLETTER HER

(Her skal det egentlig stå det reklamefolk kaller en USP; et «unique selling point». Men helt ærlig. Ser du traileren over uten å bli overbevist om at dette er en awesome film så er det ingen tekst i verden som vil overbevise deg.)

tracker