Rådene til deg som vil lykkes som gründer

Takket være en glutenallergiker og en stupbratt fjelltopp på Helgelandskysten fikk Heidi Vold Lorentzsen ideen om å starte det hun mener er verdens minste sjokoladefabrikk. Her får du tipsene alle gründerspirer trenger.

Produsert av VG Partnerstudio

På selveste kvinnedagen fortalte vi den imponerende historien om kvinneforkjemperen og gründeren Synnøve Finden, som var en vellykket entreprenør allerede på 1920-tallet. Samtidig fikk leserne mulighet til å nominere modige kvinner til Synnøves forbilde 2019. En rekke gründere ble nominert, men Heidi Vold Lorentzsen gikk helt til topps og vant 20 000 kroner fra Synnøve Finden.

– Heidi har tatt spranget. Hun har klart å skape en bedrift og opplevelser ut i fra egne idéer, pågangsmot og engasjement. I et marked med noen få store nasjonale aktører har hun klart å lage et unikt produkt, sier kategorisjef Mikkel Haugstveit i Synnøve Finden.

– Vi liker at hun har gjort mye av det Synnøve også gjorde, nemlig å finne en åpning i markedet, være kompromissløs på kvalitet og produsere produkter som er bedre for forbrukeren. Det er god gründerånd.


venstre.png
hoyre.png
hoyre.png
venstre.png

OPPRINNSELSEN: Med utsikt til fjellet som startet alt mottok Heidi premien fra Synnøve Finden. FOTO: VG Partnerstudio.

Turte å ta risikoen

Med svimlende utsikt over Helgelandskysten guider Heidi grupper til fjellet Dønnamannen, og 858 meter over havet serveres lokale spesialiteter som blant annet lefse. På én av turene var det en glutenallergiker i følget, som ikke tålte det hun serverte. Dermed var idéen til lokalprodusert sjokolade uten allergener unnfanget.

Det kunne selvsagt stoppet der, men heldigvis hadde Heidi det helt essensielle motet som Synnøve Finden også hadde da hun startet ostefabrikk i 1928. Det skjer nemlig litt for ofte, at nettopp mangelen på mot hindrer gode ideer fra å bli realisert, mener Torill Bye Wilhelmsen, som er gründertrener i selskapet Fjellflyt.
– Motet er alfa og omega. Det finnes masse kreative mennesker som ser løsninger på problemer, men gründerne og innovatørene er de som faktisk setter ting ut i livet.

– Det er helt vesentlig at du tør å ha troen på at du skal få til noe – noe som du faktisk ikke vet om du klarer å få til.


hoyre.png
venstre.png
hoyre.png
venstre.png
venstre.png
hoyre.png

COACH: Torill Bye Wilhelmsen er gründertrener og grunnlegger av den internasjonale gründerfestivalen Slow Business Adventure. FOTO: Kristoffer Mæle Thuestad


fjellflyt_grundertrening_torillbyewilhelmsen_02.jpg

Mye står på spill

Wilhelmsen forteller at det både er økonomisk og personlig risiko knyttet til det å starte bedrift.

– Det å slutte i en annen jobb, gjør ofte at man føler at man har noe å bevise. Du må vise familie, venner og tidligere kollegaer at det var et riktig valg og at du fikk det til.

– At det står personlig prestisje på spill blir nok ofte undervurdert.

Da Heidi, gjennom et facebookinnlegg, fortalte at hun hadde tatt avgjørelsen om å starte bedrift, kom tvilen også til henne.

– Da fikk jeg litt kalde føtter, og tenkte «Hva i all verden har jeg gjort nå? Hva om folk ikke liker det jeg produserer? Tenk om jeg ikke får det til.» Men jeg tenkte at jeg måtte bare prøve.
hoyre.png
venstre.png
venstre.png
hoyre.png

Har du en idé, men mangler mot? Les gründercoachens råd til å bygge opp motet lenger ned i saken.

SELVGJORT: Akkurat som Synnøve Finden startet Heidi produksjon av egne produkter da hun fant en åpning i markedet. I disse dager flytter hun sjokoladefabrikken inn i nye lokaler på Helgelandskysten. FOTO: VG Partnerstudio

Støtt deg på andre mennesker

Ifølge gründercoachen vil bare 25 prosent av de som starter opp idag, ha en bedrift om fem år. En viktig suksessfaktor er ikke være helt alene.

– Gründereensomhet er veldig vanlig. For å ha større sjans til å lykkes, er det viktig å ha et felleskap av likesinnede.


SAMARBEID: Synnøve Finden (t.v.) lagde osten, makkeren Pernille Holmen styrte økonomien.

kontoret2_justert.jpg

Synnøve Finden hadde sin nære og fortrolig venn Pernille ved sin side da hun startet ostefabrikk og ble en av norges første kvinnelige gründere i 1928.

Motet deres har preget selskapet i over 90 år.

– Vi heier på de som tør å ta spranget, fordi vi ønsker å utfordre den etablerte normen. Vi som jobber her ser fortsatt på oss selv som et lite gründerselskap, sier Haugstveit i dagens Synnøve Finden.

– Gjennom økt konkurranse kommer innovasjon og mangfold. Vi skal bidra med sunnhet og bærekraft, lidenskap og god smak. I 1996 ble Synnøve den første landsdekkende utfordreren til Tine på ost.


Gründercoachens tips

Slik bygger du opp det nødvendige motet

TIPS: Torill Bye Wilhelmsen har konkrete råd for å bygge opp det viktige gründermotet. Foto: Privat

FOTO: VG Partnerstudio

venstre.png
hoyre.png

TECH: Karen Dolva er en av menneskene bak No Isolation. FOTO: VG Partnerstudio

stolblikkredigert.jpg

Anerkjent gründer: Vurder partnere

I 2018 vant techgründeren Karen Dolva, en av personene bak selskapet No Isolation, en anerkjent EU-pris for sitt gründerskap. Selskapet produserer roboter til bruk for langtidssyke som må være borte fra skole, slik at de kan delta på avstand.


Dolva mener mange gründere med fordel kan starte opp virksomhet sammen med andre mennesker.

– Jeg tror ikke du trenger være god på spesielle ting, men de aller fleste svakheter kan dekkes opp for med et godt team.

– Jeg har ikke vært alene i vårt selskap No Isolation en eneste dag siden oppstarten. Det er en fordel å evne å være i team og å nå ting sammen.

OPPRINNELSEN: Heidi i døra til sitt nye fabrikkutsalg, med utsikt til fjellet Dønnamannen, der hun fikk ideen til bedriften. FOTO: VG Partnerstudio

Når bør en gründer si opp jobben?

Synnøve sluttet i sin tid i annen jobb allerede før hun startet ostefabrikk. Hadde hun fått råd fra gründercoachen i dag, ville hun fått råd om å helst fortsette i jobben. Gründercoachen råder ingen til å slutte i jobben sin for tidlig, siden ting ofte tar mye lengre tid enn man tror.

– Timing er en ekstremt viktig faktor.

– Det tar så lang tid å gjøre noe nytt kjent. Timing om når man skal si opp jobben handler jo om tryggheten, som ofte er viktig også for familien. Hvis du slipper opp for tid og penger akkurat i det du kommer i gang, så er det jo over og ut.

Heidi beholdt jobben som lærer samtidig som hun stablet sin egen sjokoladefabrikk på beina. Først etter nærmere 1,5 år tok hun det endelige steget og sa opp jobben.– Da kunne jeg jobbe med det som lå meg nærmest og kjærest. Det var jo i sjokoladen lidenskapen min lå.
venstre.png
hoyre.png
hoyre.png
venstre.png

Denne våren flytter Heidi produksjonen inn i helt nye lokaler, med tilhørende fabrikkutsalg og utsikt til fjellet som gav henne ideen til det hele. Drømmen er å ha så mye å gjøre at hun må ha venteliste i fabrikkutsalget.

– Det har vært lærerike år, men jeg kjenner at valget har vært riktig. Jeg er glad jeg valgte å være min egen sjef. Det er ingen som kan snakke frem produktet ditt bedre enn deg selv.


VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)