Annonsørinnhold

Ung, og klar for nye eventyr? Eller er du i ferd med å etablere deg i voksenlivet? Her er forsikringene du trenger.

– Hva er det som betyr mest for deg? spør Ole-Kristian Lundal, leder for personforsikring i Storebrand.

Lundal, som har jobbet med forsikringer i 20 år, er opptatt av at hvilke forsikringer du bør ha, kommer helt an på deg, din situasjon og preferanser. Skal han gi ett forsikringsråd, er det følgende:

White-collar worker, Suit

Tenk gjennom hvorfor du har de forsikringene du har. Forsikring er nødvendig når den økonomiske belastningen av en hendelse blir større enn du kan leve godt med.


Ole-Kristian Lundal,

leder for personforsikring i Storebrand


Font
Font

Vi har bedt forsikringseksperten guide oss gjennom hvilke forsikringer du som er ung bør ha, hvilke du kan vurdere og hva det går an å droppe.

Forsikringene unge og nyetablerte bør ha

1. Uføreforsikring

Sikrer din fremtidige arbeidsinntekt

3. Innboforsikring

Sikrer tingene dine

2. Reiseforsikring

Sikrer deg når du er på farten

4. Kritisk sykdom

Sikrer deg hvis du skulle bli akutt og kritisk syk

Uføreforsikring

– Mange tenker kanskje at uføreforsikring er dyrt, og lite viktig når en er ung og frisk?

– Det er lett å tenke slik, men det er tre ting som gjør dette til noe av det viktigste du kan bruke penger på. For det første: Hvis du skulle være skikkelig uheldig og miste arbeidsevnen, så er det et enormt tap for din økonomiske trygghet resten av livet. For det andre: Fordi risikoen for at du skal bli ufør er liten som ung, er forsikringen også billigere. For det tredje er det sannsynlig at du kan levere en plettfri helseerklæring. Da kan du få en forsikring uten begrensninger. Jo eldre du er når du søker om forsikring, jo større er risikoen for at du får begrensninger eller dyrere forsikring, sier Lundal. 

Hva dekker uføreforsikring i Storebrand? Sjekk pris på uføreforsikring her

Hva er uføreforsikring: En uføreforsikring gir deg faste månedlige utbetalinger dersom du blir arbeidsufør. Disse pengene skal redusere gapet mellom det du får utbetalt av Nav og det du tjener i dag.

Hvorfor trenger du uføreforsikring: Fordi det du taper på å ikke jobbe har store konsekvenser for din økonomiske trygghet og dermed for din fremtid.

– Som ung har du et langt arbeidsliv foran deg. På dette tidspunktet i livet er arbeidsinntekten din noe av det verste du kan miste. Den kan forsikres, og det gjør du gjennom en uføreforsikring, sier Lundal.  
1.

Er du i etableringsfasen?

Da er sannsynligheten stor for at det ikke er rom i budsjettet til uforutsette utgifter og inntektsfall.

På storebrand.no får du gode økonomiråd og tips til hva du trenger når du holder på å etablere deg i voksenlivet, uavhengig av om du er 20 år eller 40 år.

Innboforsikring

– Innboforsikring er viktig fordi det ofte blir dyrt å gjenskaffe eiendeler som blir stjålet eller skadet, og den dekker også andre økonomiske uforutsette utgifter i forbindelse med bolig, sier Cecilie Huneide, produktsjef for boligforsikring i Storebrand.

Hva er innboforsikring: En innboforsikring skal dekke tap av innbo som møbler, klær og dyrere eiendeler, samt økonomisk bistand ved bokostnader. Med vår beste innboforsikring – Super – kan du også få økonomisk bistand til tilpasning av bolig etter ulykke og bekjempelse av veggedyr.

Hvorfor bør du ha innboforsikring: Det kan fort bli kostbart å ikke ha innboforsikring. En innboforsikring er en relativt rimelig forsikring som hjelper deg i en vanskelig situasjon om uhellet skulle være ute.  

Hva dekker innboforsikring i Storebrand? Sjekk pris på innboforsikring her

Hvis du bor i leilighet eller leier hybel bør du absolutt vurdere innboforsikring. Den dekker dine klær, møbler og andre personlige eiendeler. I tillegg dekker den økonomisk bistand hvis du må leie deg annet sted å bo i en periode om din faste bolig blir utsatt for skade, for eksempel brann. 


1.

Reiseforsikring

Selv om vi i disse tider kanskje reiser mindre og kortere enn før, er reiseforsikring noe du uansett bør vurdere, siden reiseforsikringen dekker deg med en gang du forlater hjemmet ditt om morgenen.Hva er reiseforsikring? En helårs reiseforsikring gir deg og familien økonomisk trygghet på reise – enten dere er på dagstur, eller lengre reiser. Du kan velge mellom vår standard reiseforsikring som dekker reiser på inntil 45 dager, eller vår Super reiseforsikring hvor du kan velge inntil 120 dager. Denne har også noe høyere forsikringssummer og flere dekninger.

Usikker på hva reiseforsikringen dekker i forbindelse med Corona? Sjekk hvilke rettigheter du har gjennom Storebrand

Hvorfor trenger du reiseforsikring: Reiseforsikring gir deg ikke bare økonomisk kompensasjon ved tap av eiendeler, avbestillinger og forsinkelser og skader på leiebil. Den viktigste grunnen til å ha en god reiseforsikring er alle dekningene knyttet til sykdom på reisen – som i verste fall ender i sykehusinnleggelse og behov for kostbar hjemtransport fra utlandet. Hjelp til evakuering grunnet terror, krig eller naturkatastrofer er også en god grunn til å ha reiseforsikringen i orden før avreise. En god reiseforsikring gir deg også dekning helt fra du går ut av døra hjemme, samt i en rekke situasjoner i hverdagen.


Planlegger du en reise? Sjekk pris på reiseforsikring her

Kritisk sykdom

Forsikringen Kritisk sykdom gir deg økonomisk hjelp, slik at du kan konsentrere deg om det viktigste: å bli frisk.


– Selv om penger kanskje føles uvesentlig når liv og helse står på spill, så kan det ha mer å si for situasjonen enn du kanskje tror. Forsikringen «Kritisk sykdom» gir deg en engangsutbetaling hvis du skulle bli rammet av alvorlig sykdom. Det gir deg én bekymring mindre i en allerede krevende periode, og er en buffer som er kjempeviktig når du har andre ting å fokusere på enn økonomien, sier forsikringsekspert Lundal.

Er du under 35 år, er forsikringen Kritisk sykdom svært rimelig. 

– Heldigvis blir de færreste av oss rammet av alvorlig sykdom i ung alder, men for de som opplever dette vil det å ha ekstra økonomisk handlingsrom i en vanskelig tid gi muligheter til å komme seg til hektene uten økonomiske bekymringer. For studenter gir dette for eksempel mulighet til å bruke lengre tid på studiene eller å jobbe mindre i en periode, sier Lundal.

Hva er forsikringen Kritisk sykdom: Forsikring som gir en engangsutbetaling hvis du blir rammet av utvalgte alvorlige sykdommer. Forsikringen omfatter totalt 11 ulike sykdommer.

Hvorfor bør du ha forsikringen Kritisk sykdom: For mange kan sykdom by på økonomiske problemer – som jo er det siste du trenger når du har havnet i en tøff situasjon.

Bilforsikring

Har du bil må du ha ansvarsforsikring. Deretter kan du velge delkasko eller kasko, og en viktig vurdering her er verdien av bilen.
Hva er bilforsikring? Dette er en forsikring som minimum dekker skaden du påfører andre, og hvis du velger kasko, dekker den også skade på egen bil. 

Hvorfor trenger du bilforsikring? Ansvarsforsikring er pålagt. Kasko eller delkasko avhenger av verdien av din egen bil. 


Les mer om hva som dekkes gjennom bilforsikring hos Storebrand.

Forsikringene du som ung kan vurdere

Ulykkesforsikring

Dette er en forsikring mange helt eller delvis har gjennom jobb. Har du ikke etablert deg i arbeidslivet ennå, er denne ekstra viktig å kjøpe privat. Hva er ulykkesforsikring: Ulykke hele døgnet med noen begrensninger for enkelte yrker.

Hvorfor trenger du ulykkesforsikring? Dekker medisinsk invaliditet som ikke dekkes inn av andre forsikringer som livsforsikring og uføreforsikring.

Dette kan du droppe

Selv om forsikringer er en viktig investering, både i livskvalitet og fremtid, kan totalsummen bli ganske høy.

Hvis du er nødt til å droppe noen forsikringer, har Lundal et råd til hva som lurt å tenke gjennom.

For det er ikke nødvendigvis enten-eller.


– Litt forsikring er bedre enn ingen forsikring. Mitt beste tips er å se på om du kan gjøre en forsikring billigere i stedet for å si den helt opp. Kanskje kan du øke en egenandel eller nøye seg med 90 prosents dekning i uføreforsikringen, og dermed få billigere forsikring? 

Tenk gjennom hva som er viktig for deg og hvilke konsekvenser mulige hendelser kommer til å få. Det er surt når et nettbrett til 10 000 kroner ødelegges, men det endrer ikke livet ditt. 

– Det trenger ikke ta så lang tid å få en oversikt, og rådgiveren i ditt forsikringsselskap hjelper deg gjerne med dette, sier Lundal.

Lyst til å snakke med en rådgiver i Storebrand om hvilke forsikringer du trenger akkurat nå? Kanskje du kan få bedre oversikt og spare penger på å samle alt på ett sted? Registrer deg her!

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Storebrand

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2020 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)