Derfor startet Eline (32) å spare til pensjon


Fast jobb, barn, hus- og billån. Økonomien har ofte stabilisert seg i 30-årene. Da kan det være lurt å komme i gang med pensjonssparing, mener eksperten. 

Produsert av VG Partnerstudio

Hvis du er i 30-årene og har jobb, så er det bare å komme i gang, mener pensjonsrådgiver i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm.

– I 30-årene bør terskelen for å komme i gang være lav. Dersom du har jobbet en stund og har en god økonomi, så bør du kunne sette av 500 kroner i måneden. Kundene våre mellom 30-39 år sparer til sammenligning 1000 kroner i snitt i måneden til pensjon, sier Bendz Strøm.

Dersom du allerede har lagt til deg gode sparevaner med BSU-kontoen din, er det bare å fortsette med å opprette en spareavtale. 

Sjekk hvilken pensjonssparing som passer for deg på storebrand.no

Les mer om pensjonssparing for deg i:

20-årene | 40-årene | 50-årene

En liten sum er en god start

Årsakene til at folk i 30-årene i dag ikke sparer til pensjon er mange, ifølge Storebrand. Blant dem er; 

«Jeg har så høye utgifter», «Jeg kommer til å arve penger, så jeg trenger ikke å spare så mye selv», «Det ordner seg. Jeg får jo pensjon fra folketrygden og fra arbeidsgiverne mine». 

En av dem som skjønte at unnskyldningene over ikke holder, er Eline Vaagland (32). Hun har spart i det små siden hun var 14 år gammel, men begynte for alvor å spare til pensjon da hun byttet jobb i 2011. 

Hva fikk deg til å begynne?

– Jeg leste mye om pensjon, og så snakket jeg med familien og lærte av dem. 

Dette må du tenkte på når du skal bytte jobb: – Pensjon er også lønn

DSC01351.JPG

GODT I GANG: Eline Vaagland har spart til pensjon siden hun var 14, og hennes beste tips er å sette av en fast sum på lønningsdagen hver måned. FOTO: VG Partnerstudio

I tillegg til det arbeidsgiver og folketrygden sparer til Vaagland, sparer hun selv i fond. Pengene hun sparer skal brukes på familien, og for å sørge for fleksibilitet når hun går inn i pensjonisttilværelsen. 

– Jeg vil ha muligheten til å hjelpe sønnen min med utdanning og i etableringsfasen, og samtidig vil jeg kunne reise. Jeg elsker å reise, så du skal ikke se bort ifra at jeg kommer til å krysse Latin-Amerika. 

Har du noen råd til jevngamle som ønsker å komme i gang med pensjonssparingen?

– Prioriter å sette av en fast sum til sparing på lønningsdag, for da merker du ikke at de forsvinner like godt. Selv om mange lever her og nå, er det smart å sette av penger for å sikre fremtiden. 

Les også: Nå som jeg ikke kan spare mer i BSU, blir dette alternativet

Hvis du som 35-åring sparer 1000 kroner i måneden, kan du nesten bli millionær som pensjonist. Se hvordan her:

Dobbelklikk for VGTV

Autoplay:

Vi forutsetter en årlig nettoavkastning på 5,0 prosent, som er i tråd med Finans Norges Bransjestandard på 5,75 prosent i aksjefond fratrukket 0,75 prosent i forvaltningshonorar (tilsvarer eksempelvis vårt populære faktorfond Storebrand Global Multifactor). Bankrenten er forutsatt 2% årlig. Beløpene er fremstilt i fremtidig kroneverdi, altså ikke korrigert for inflasjon (tap av kjøpekraft) eller lønnsvekst (at du får råd til å spare mer).


Dersom du ikke har oversikt over økonomien helt ennå, eller synes at 500-1000 kroner i måneden er litt mye, kan du begynne med en 100-lapp, og gradvis øke til du når et sparenivå som er komfortabelt. 

– Du skal nemlig ikke kjenne det veldig på lommeboken at du sparer til pensjon. En liten sum kan nemlig med lang sparehorisont vokse seg ganske mye større takket være rentes rente-effekten og avkastning. 

Vurdert å spare i nye IPS, som gir skattefordeler på pensjonssparingen? Mer for deg som er i 30-årene.

Lurer du på hva du kan forvente å få i pensjon? Da kan du logge deg inn i Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjontall» og få full oversikt. 

Les også: Slik øker du pensjonen din uten at det koster deg noe

Stadig flere starter å spare

Det kan være lurt å selv sørge for at du får den pensjonisttilværelsen du ønsker. Statistikken viser at dagens unge ikke kommer til å få pensjonisttilværelsen servert på et sølvfat: Ikke bare må de jobbe lenger for å opprettholde lønnen de har i dag, de har også langt mer gjeld enn tidligere generasjoner, ifølge Storebrand. 

Mens dagens pensjonister i snitt får to tredjedeler av lønnen i pensjon, kan 30-50-åringer forvente å få halvert lønnen den dagen de trer inn i pensjonistenes rekker. Hvis de i tillegg fortsatt har gjeld, får de enda mindre å rutte med. 

Les også: – Vi er i ferd med å våkne opp fra pensjonsdvalen

Det ser imidlertid ut til at flere har skjønt det, og satt i gang sparingen. Ferske tall fra Finans Norge viser at 22 prosent av de mellom 18-29 år sparer til pensjon. Ifølge en undersøkelse Norstat har gjennomført for Storebrand sier 40 prosent av de mellom 30-39 år at de sparer til pensjon. Storebrands kunder mellom 30-39 år sparer som nevnt i snitt 1000 kroner i måneden til pensjon. Det er gledelige tall, mener pensjonsrådgiveren.  


– Disse tallene viser at det går riktig vei, og at unge begynner å få et forhold til pensjon. Tanken om at staten fikser pensjonisttilværelsen for deg er på vei ut, og de fleste unge i dag er mer klar over at de selv må sørge for å legge til rette for økonomien for å få det livet de ønsker som pensjonister, sier han. 


Les også: Kristian (37) startet endelig å spare til pensjon: – Hjelp, nå ligger jeg langt bak alle andre

Få bedre pensjon – uten at det koster deg noe

I tillegg til å starte egen pensjonssparingsavtale, er det på tide å bli bevisst på hva slags pensjonsordning du har, og hvordan pengene spares. Det er kanskje ikke alle som vet at du selv kan styre risikoen på innskuddpensjonen din? 

– Dersom du har lenge igjen til pensjonsalder, kan det være lurt å øke aksjeandelen på innskuddspensjonen din for å få disse til vokse litt raskere. Storebrand plasserer innskuddspensjonen din i både aksjer og rentepapirer, slik at det arbeidsgiver sparer for deg hvert år skal vokse og gi deg mer i pensjon.

Les også: 2 av 3 vet ikke hva de har i pensjonssparegrisen sin

Hvis du har hatt flere arbeidsgivere gjennom årene, kan det også være lurt å få samlet de oppsparte pensjonspengene dine – pensjonskapitalbevisene – slik at du ikke betaler gebyrer til mange ulike pensjonsleverandører. Her kan du lese mer om hvordan du finner pensjonspengene du kanskje ikke visste du hadde. 

Sjekk hvilken pensjonssparing som kan passe for deg på storebrand.no.


Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Banner3_alder_1200x400.jpg
Banner3_alder_760x370.jpg
Banner3_alder-320x250.jpg

Sparing med god samvittighet

Storebrand investerer spare- og pensjonspengene i selskapene de tror kan gi deg både i pose og sekk: En bedre pensjon, og en god verden å gå av med pensjon i.

Storebrand utelukker selskaper som ikke drar verden i riktig retning, investerer i selskaper som posisjonerer seg for fremtiden og bidrar til å oppfylle FNs bærekraftsmål, og påvirker selskaper de investerer i ved å være aktive eiere som stiller klare krav.

Pensjonspenger utgjør halvparten av pengene på verdens børser, og sparepengene dine kan gjøre en forskjell. Hvis Gode penger er viktig for deg, start med å stille spørsmål om hvordan pengene dine investeres.

Les mer og «Gode Penger» her.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)