Tre steg til
bedre pensjon

Ikke bare går det fort, det gjør heller ikke vondt.
Slik får du oversikt over pensjonen din!

Mange går nok rundt med planer om å spare til pensjon, men sliter med å komme i gang. Om du er én av dem som tenker «Det får jeg ta senere», er tiden inne for å få det gjort. For det er langt lettere enn du tror. Bare følg de tre stegene i denne saken.

Dagens 30- til 50-åringer vil nemlig ikke få pensjonisttilværelsen servert på et sølvfat. Ifølge Storebrands tall vil de kun få utbetalt 56 prosent av dagens lønn, mens det som betegnes som en «gullpensjon» er 80 prosent av dagens lønn.

Så hvordan skal du komme deg fra 56 til en pensjon som realiserer drømmene dine?

Det ville vi hjelpe Alexander med. Han og familien skulle forsøke å leve på pensjonistlønn i to uker, og det endte med at budsjettet sprakk med flere tusenlapper. Nå skal Alexander få hjelp til å sikre at det ikke blir hverdagen når pensjonsalder først kommer, så vi sendte inn «PTen» (pensjonstrener) Knut Dyre Haug i Storebrand, for å hjelpe ham gjennom de tre stegene.

Les også: Slik gikk det da småbarnsfamilien levde på pensjonistlønn

Se hvordan det gikk i videoen under, og få en rask guide i hvordan du også kan få en bedre pensjon med tre enkle steg:

PS: For deg som ønsker å lese deg gjennom de ulike stegene litt mer nøye, finner du en guide under videoen.

Steg 1:
FÅ OVERSIKT

Midlene du skal leve av når du er ferdig i arbeidslivet kommer fra tre steder:

- Folketrygden (det staten sparer for deg)
- Tidligere og nåværende arbeidsgiver
- Egen sparing

– Det første steget til en bedre pensjon er å skaffe deg oversikt over pensjonstallet ditt, altså hva du kan regne med å få utbetalt i pensjon slik ting ser ut i dag, sier pensjonsekspert i Storebrand, Knut Dyre Haug.

Du trenger dog ikke å grave nederst i skuffen for å finne frem papirene. Storebrand har samlet informasjonen du trenger i pensjonskalkulatoren «Ditt pensjonstall». Her kan du se hvor stor pensjonssaldoen din er i dag, altså hvor mye som allerede er spart opp. Er du ikke fornøyd med summen? Da får du konkrete tips og råd til hvordan du kan øke den.

Logg deg inn på Storebrand.no med BankID, og få full oversikt over pensjonen din.

Les også: Topp fem ting vi lurer på om pensjon

Steg 2:
FIKS DET DU HAR

Når du har funnet ut hva du får i pensjon, er neste steg å fikse i de avtalene du allerede har.

– Har du hatt flere arbeidsgivere? Da har du antageligvis avtaler liggende hos ulike selskaper. Dette er din oppsparte pensjon, og det er et par ting du kan gjøre med disse pengene som gjør at de vokser – uten at det koster deg en krone, sier Dyre Haug.

Dersom du har hatt arbeidsgivere som har hatt såkalt innskuddspensjon for sine ansatte, har du nok pensjonskapitalbevis liggende hos ulike selskaper. Det lønner seg å samle disse avtalene på ett sted for å unngå å betale både dobbelt og trippelt i årlige gebyrer.

PS: Dersom du har pensjonskapitalbevis hos andre selskaper enn Storebrand, har ikke de lov til å vise deg hvor du har disse avtalene. Dette kan du imidlertid enkelt sjekke ved å logge inn med BankID på norskpensjon.no. Noter ned hvilken leverandør du har avtale hos, samt avtalenummeret, og flytt dem til den leverandøren du ønsker skal ta vare på pengene for deg frem til du pensjoneres.

– Dersom du har hatt arbeidsgivere som har hatt såkalt ytelsespensjon, har du nok en fripolise liggende. Fripolisene har en garantert avkastning som gjerne ligger mellom 2,5 og 4 prosent i året. Har du mange år igjen til pensjonsalder, kan det være smart å si fra deg denne garanterte avkastningen til fordel for å kunne velge spareprofiler med høyere aksjeandel og dermed forventet høyere avkastning.

Storebrand har en fripolisekalkulator som gir deg en anbefaling om hva du bør gjøre med fripolisen din.

Sist men ikke minst kan du gå inn og sjekke at du har riktig spareprofil på dagens innskuddspensjon. Storebrand plasserer innskuddspensjonen din i aksjer og rentepapirer slik at det arbeidsgiver sparer for deg hvert år, skal vokse og gi deg mer i pensjon.

Jo høyere andel aksjer i pensjonen, desto høyere avkastning kan du forvente å få. Mer pensjon i aksjer betyr samtidig høyere risiko. Da må man være forberedt på at verdien kan svinge litt underveis, men dersom du har lenge igjen til pensjonsalder, er det lurt å ha litt is i magen.

For å sjekke hvilken spareprofil du har i dag, og finne ut hvorvidt du burde endre denne, logger du inn i Storebrands pensjonskalkulator. Deretter klikker du deg inn på det som heter «Endre spareprofil». Der ser du hvor mye mer du kan få i pensjon ved å endre spareprofil til «Anbefalt pensjon». Her tilpasses aksjeandelen automatisk etter hvor lenge det er til du skal ta ut pengene dine. Er du under 43 år vil aksjeandelen ligge på 80 prosent, før den trappes gradvis ned til den ender på 20 prosent ved pensjonsalder.

Her kan du sjekke om du bør endre spareprofil!

Var dette vanskelig? Nei. Kostet det deg noe? Nei. Har din forventede pensjonsutbetaling vokst? Med all sannsynlighet.

Les også: Slik finner du pensjonspenger du kanskje ikke visste om

Steg 3:
FÅ DET DU VIL HA

Dersom du har sjekket hva du kan regne med å få og fikset det du hadde, og sitter igjen med et tall du er fornøyd med, så er du ferdig. Men husk at mange oppgir at de trenger 80 prosent av dagens lønn for å leve det pensjonistlivet de ønsker.

Trolig er det uansett på tide å starte med egen pensjonssparing. Det er ikke så mye som skal til. Det viktigste er at du starter så raskt som mulig, slik at pengene får vokse over mange år. Et lite månedlig beløp kan bli noe stort innen den dagen du er ferdig med arbeidslivet.

Les også: Slik skaffer du deg «gratis» pensjonssparing

For eksempel: Dersom du er 30 år i dag og begynner å spare 20 kroner hver dag i fond, kan du forvente at det – med en årlig avkastning på seks prosent – vil gjøre den daglige 20-kroningen til en million kroner når du når pensjonsalder.
Mer om dette her.

Dette var vel ikke så vanskelig? Det tar deg en halvtime, men tenk så mye energi du har spart på å få oversikt – i stedet for å gå rundt å lure.

Vil du lære enda mer om hvordan du kan få en bedre pensjon? Storebrand arrangerer for tiden gratis pensjonsseminarer i landets største byer. Sjekk hvor de er, og meld deg på her!

Les også: Dette sparer andre på din alder

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen kan du sjekke hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på Storebrand.no.

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall».

Les også:
IPS for deg som er i 20-årene
IPS for deg som er i 30-årene
IPS for deg som er i 40-årene
IPS for deg som er i 50-årene
IPS for deg som er i 60-årene

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Vil du finne ut hvilken pensjonist du blir? Ta denne uhøytidelig quizen!

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Storebrand. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør