Annonsørinnhold

I 7 av 10 fartsulykker har farten bare vært litt for høy. Men stadig flere av oss holder riktig fart, og det har vært direkte avgjørende for at antall dødsulykker har gått ned.


Alle vet at det er ulovlig å kjøre for fort, men du har kanskje opplevd at du på et eller annet tidspunkt lå litt over fartsgrensen? Å bare kjøre litt over fartsgrensen kan virke som en liten sjanse å ta. Men i trafikken er marginene så små at selv en liten fartsøkning kan være avgjørende.

Det folk må tenke på er at selv «bare litt over» er farligere enn man tror. Hver kilometer over påvirker reaksjonslengden og bremselengden din.

– Det er kanskje ikke så lett å forstå farene ved små fartsovertredelser, men forskjellen på å kjøre «bare litt over», kan være forskjellen på om du klarer å stoppe i tide eller ikke. Det du akkurat klarer å stoppe for når du kjører i 80 km/t, vil du treffe med en fart på 50 km/t hvis du hadde kjørt å 90 km/t. Så litt fortere er altså farligere enn man tror, sier seniorrådgiver i Statens vegvesen, Rita Helen Aarvold.

Tallenes tale er klare. I omtrent 7 av 10 fartsulykker har man enten hatt en fart som har vært bare litt høyere enn fartsgrensen, eller man har ikke tilpasset farten etter forholdene. Det er altså ikke bare råkjørere som er problemet i trafikken i dag. Det er den lille fartsøkningen din.

– Ved å holde riktig fart, kan vi unngå veldig mange alvorlige ulykker, sier Aarvold.


Rita Helen Aarvold.jpg

KAMPANJE OM FART: Prosjektleder for ny fartskampanje i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen

Fart i kollisjonsøyeblikket

Det du klarer å stoppe for i 80 km/t, vil du treffe med hele 50 km/t hvis du hadde kjørt i 90 km/t.

FAVPNG_car-clip-art_MPny3601.png

Bremselengde 90 km/t

FAVPNG_car-clip-art_MPny3601.png

Bremselengde 80 km/t

image.png
image.png

14 meter

Bilen som lå i 90 km/t ender opp 14 meter lenger fremme enn bilen som lå i 80 km/t.

Flertallet holder fartsgrensen

Så tenker du kanskje: «Alle kjører jo for fort!» Men der tar du faktisk feil. Stadig flere blir flinkere til å overholde fartsgrensen. Det viser fartsmålingene fra Statens vegvesen. De ser effekten av dette i ulykkesstatistikken, med stadig færre drepte og hardt skadde i trafikken. 

I dag overholder mer enn 6 av 10 fartsgrensene på norske veier. 

– Dette er en oppsiktsvekkende god utvikling og det er direkte avgjørende for at antall dødsulykker har gått ned fra 242 til 108 i perioden 2006-2019, sier Aarvold og fortsetter: 

– Hvis alle hadde holdt fartsgrensen i 2019, kunne vi faktisk spart om lag 24 liv. 85 færre hadde blitt hardt skadet, og 323 færre hadde blitt lettere skadet i trafikken.

Kjører du for fort? Det er mange myter om fart

Det er ifølge Aarvold ulike forklaringer på hvorfor vi kjører for fort. Noen gjør det bevisst, andre ikke. Noen gjør det ofte, andre gjør det bare av og til, og noen gjør det når de «må», hvis de skal rekke noe. Noen skylder på andre, og at de føler seg presset.

– Det finnes ikke noe «Men...». Du kan tro at du er verdens beste sjåfør, at du har en god unnskyldning eller at det å bare ligge litt over ikke er så farlig. Men kjører du for fort, så kjører du for fort. Fysikkens lover gjelder uansett for alle, sier Aarvold.

Flertallet av sjåfører i Norge holder altså fartsgrensen, og forventer nok det samme av deg. Så neste gang du skal ut og kjøre, tenk på hvem du er i trafikken og hold deg på den trygge siden av fartsgrensen.

Visste du at...

... når gjennomsnittsfarten øker med 5 %, øker risikoen for personskade med 10 %, og risikoen for å bli drept med 25 %?

... selv en liten fartsovertredelse har stor betydning for din stopplengde. Din stopplengde er summen av reaksjonslengden og bremselengden. Reaksjonslengden er det antall meter du kjører fra du oppdager en hindring i veien, til du tråkker på bremsen.

Vet du hvor lite du sparer på å ligge litt over i en 80-sone?

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio
for Statens Vegvesen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)