Bobil for dummies: Slik unngår du tabbene

Med enkle tips på veien, er bobilgleden nær. Den største faren som fersk bobilkjører er kanskje at du kan bli bitt av basillen – slik som far og sønn Due fra Sarpsborg.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Kanskje har du vært litt som Erik Due (69). Han gikk og titta et par år hos Stamsaas Fritid før han bestemte seg for å prøve bobil. Men da han først fikk den i eie, har han aldri angret. Og bobilgleden er smittsom: Nå kjører også sønnen bobil.

– Jeg har i grunn ikke gjort så mange nybegynnertabber. Den største var kanskje å låne den bort til Wilhelm. Da var det en periode jeg knapt fikk brukt den selv. Men nå har guttungen kjøpt sin egen bil, så nå går det helt fint, sier Erik.

Sjekk de verste nybegynnertabbene – de «syv bobilsynder» – lenger nede i saken.

FAR OG SØNN: Erik og Wilhelm Due. Begge er erfarne yrkessjåfører, men relativt ferske i bobil.

«Guttungen» er Wilhelm Due (48). Også han har kjøpt bilen sin hos Stamsaas Fritid.

– Jeg liker muligheten til å dra hvor jeg vil, og ha hele Norge som hyttetomt, sier Wilhelm.

Fricamping

Wilhelm er nemlig glad i såkalt fricamping, altså å parkere bobilen på fine plasser nær naturen. Han søker sjelden til campingplasser.

– Vi er jo «Særpinger», så da vi fant en blå bobil hos Stamsaas Fritid, var vi solgt. Og vi er veldig fornøyde med det valget. Vi kommer nok til å kjøpe bil hos Stamaas igjen, sier Wilhelm.

SJEKK UTVALGET AV NYE OG BRUKTE BOBILER HOS STAMSAAS FRITID HER

Pappa Erik, som kjøpte en litt eldre modell i 2018, er setter spesielt pris på den oppfølgingen han har fått i ettertid:

– Det er alltid så trivelig å snakke med folkene hos Stamsaas Fritid. Jeg liker å ha bilen i orden, og en eldre bil krever jo litt service. Derfor har jeg snakket en del med de som sitter på servicemottaket. De er helt suverene, mener Erik Due.

Mye som skjer

I tillegg setter han stor pris på atmosfæren hos Stamsaas Fritid, og her er det nye som skjer. De arrangerer temakvelder og kurs for kundene, og har både podkasten «Bobilpodden» og «Stamsaas Fritid» som egen YouTube-kanal.

– Vi lever og ånder får å levere bobilglede. Det begynner med at kunden finner den bilen som passer best for seg, men vi stiller også opp hele veien videre med å informere og inspirere, sier Camilla Erichsen (31), nyslått daglig leder, og 3. generasjon Erichsen hos Stamsaas Fritid.

TREDJE GENERASJON: Camilla Erichsen vil bruke nye kanaler som podcast og YouTube for å spre bobilglede. – Det viktigste på bobiltur? Det er godt humør og god tid, poengterer Camilla.

Hun legger ikke skjul på at det har vært tøffe tak siden hun tok over i april. Siden bobil er perfekt både som eventuell karantenebolig og for å kunne feriere i Norge i trygg og foreskrevet avstand til andre, har det vært en ekstra hektisk vår hos Stamsaas Fritid.

– Siden det i år er så mange nye som tenker å kjøpe bobil, eller som allerde er på veien på en av sine første turer, vil Stamsaas Fritid gi noen gode råd på veien. Alle har jo vært nybegynnere en gang, men bobilfolket stiller opp for hverandre, sier Camilla.

LURER DU PÅ NOE OM BOBIL? TA KONTAKT MED STAMSAAS FRITID HER

«De syv bobilsyndene» - tabbene du må unngå

Stamsaas Fritid har samlet de syv tabbene som er viktigst å unngå som fersk bobileier.

Tabbe nr. 1: Bruke toalettslangen til vannfylling

Å fyll vanntanken på en bobil er enkelt – den finnes vannuttak på alle skiltede bobilplasser, og på bensinstasjoner. Men det finnes også tømmeplasser for septiktanken, med slange. Det finnes altså to typer av slanger. Ikke bland disse.

Er du i den minste tvil om hva som er hva i slangeutvalget, spør rutinerte bobilfolk – de synes det bare er hyggelig å hjelpe nybegynnere!

Tabbe nr. 2: Parkere «på snei»

Har det så mye å si om bilen bare heller litt, da? Ja, det vil du merke når du legger deg. Og står bilen ikke i vater, vil ikke kjøleskapet virke.

Ha alltid med det nivåklosser, da er det enkelt å kompensere for hellende underlag.
GLATT GRESS: Litt regn er alt som skal til, så blir gresset såpeglatt. Friksjonsmatter under hjulene er trikset!

Tabbe nr. 3: Parkere på gress

Det går jo som oftest bra, for all del. Men kommer det mye regn, og det i tillegg er bittelitt helling på gressmarka du står på, kan du få trøbbel med å komme løs igjen.

Ta alltid med friksjonsmatter du kan kjøre opp på når du parkerer på gress. Disse får du kjøpt hos Stamsaas Fritid.

Tabbe nr. 4: Diesel på vanntanken – eller vann på dieseltanken

På bensinstasjonen: Her er det diesel du skal fylle. Finn fram til tanklokket det det står DIESEL. På vannfyllestasjonen: Finn fram til vanntanken på bobilen din.

Pass på å drikke nok vann i sommervarmen, og bruk klimaanlegget i bilen din. Men alle kan gjøre tabber – da får du god hjelp fra Stamsaas Fritid.
DIESEL ELLER VANN? Ja, det er en ikke ubetydelig forskjell - og det blir fort litt jobb å rydde opp om du fyller feil ...

Tabbe nr. 5: Å glemme at du kjører bobil

Det er fort gjort: En Fiat-basert bobil er meget behagelig å kjøre, det er fullt forståelig om du glemmer deg litt og plutselig tenger at du kjører personbil. Men tenk på at du har litt overheng, så ikke dunk over fartsdumper i sportsbiltempo – da kan du skrape nedpå.

Bruk sidepeilene flittig. Det er jo generelt lurt, men da ser du også at du faktisk har med deg hytta på tur.

Tabbe nr. 6: Glemme markisa

Markise på en bobil er genialt, det gjør uteområdet ved siden av bilen til en behagelig terrasse. Men ikke legg deg til å sove med markisa ute. Kommer det kraftig vind i løpet av natta, kan den vrenge hele herligheten over taket.

Når hodet begynner å duppe for kvelden, løft blikket. Se hvor vakkert kveldslyset er akkurat der du har parkert – og legg merke til markisa. PS! Dette tipset kan du godt bruke hjemme på terrassen også.

Tabbe nr. 7: Ikke tømme vannet før vinteren

Noter deg denne med store bokstaver. For om du ikke tømmer vannet før vinteren, og bilen bunnfryser, kan det fort koste et helt feriebudsjett å fikse igjen. I verste fall må nemlig både kran og varmtvannstank skiftes.

Spør fagfolkene hos Stamsaas Fritid om gode råd for vinterlagring.

KLIKK HER FOR Å FÅ FLERE GODE BOBILTIPS FRA STAMSAAS FRITID

tracker