Annonsørinnhold

Driver du for deg selv?

Smørbrødlisten til deg som har en bedrift i vekst

Hvordan skal du ansette folk, sikre pensjonen eller effektivisere driften? Her får du seks gode råd for å unngå voksesmerter i firmaet ditt.


Produsert av VG Partnerstudio

FAMILIEBEDRIFT: Brødrene Johnny og Fredrik har fått ansvar for driften av Spol Tilbake AS. Det er en oppgave de så langt har tatt på strak arm. Foto: VG PARTNERSTUDIO

DSC04783.jpg

Brødrene Fredrik René Thorkildsen (25) og Johnny André Thorkildsen (42) driver familiebedriften Spol Tilbake AS, og har snart lagt bak seg sitt første driftsår. På kontoret i Elverum hjelper de deg med å digitalisere gamle videokassetter og bilder.

I bedriften er det totalt fire medeiere, hvor de to brødrene fungerer som henholdsvis daglig leder og faglig ansvarlig. Faren og onkelen er medeiere og styremedlemmer.

Selv hadde de mange videoer fra «gamle dager» som var utfordrende å få sett på med dagens teknologi. Da oppsto bedriftsidéen.

– Vi tenkte at flere måtte ha det samme behovet. Det ligger jo mange minner og følelser i gamle videoer, og vi ville sjekke om det var et marked for vårt produkt. 

Da brødrene i tillegg hadde erfaring og kompetanse, og banken ga dem klarsignal, var det bare å starte.

Vi besøkte Thorkildsen-brødrene for å se hvordan bedriften går så langt:

EKSPERT: Harald Jorkjend, rådgiver hos SpareBank 1 Østlandet. Foto: PRIVAT.

IMG_5982.jpg

Ha riktig fokus

Harald Jorkjend er rådgiver hos SpareBank 1 Østlandet, og har god erfaring med oppstart og vekst av egen bedrift. 

– Hvis bedriften din er i vekst, bør du fokusere på god planlegging og sette deg klare, realistiske mål i vekstprosessen, sier han. 

Interessert i å starte bedrift? Her kan du lære mer!

Han anbefaler samtidig å ha en realistisk plan for virksomheten, som gjerne er oppsummert som en forretningsmodell. Her er god kvalitet i alle ledd essensielt i en vekstfase, slik at ikke alt fokuset rettes mot selve veksten. 

– Det er også viktig at du evner å se din egen begrensning og innhenter hjelp og ekstern kompetanse ved behov. Vær også tydelig på styresammensetningen og hvilken kompetanse nettopp din bedrifts styre trenger.

Økte kostnader i vekstfasen

Jorkjend forklarer at noe av det første en bedrift vanligvis møter i en vekstfase, er økte kostnader. Dette henger ofte sammen med flere ansettelser, noe som naturligvis fører med seg økte lønnskostnader.

– Dette fører igjen med seg økte varekostnader, og utgifter knyttet til utstyr for investering i driften. 

Rådgiveren mener det er verdt å merke seg at kostnadene kommer før inntektene, og at det derfor er viktig med god planlegging og styring av selskapets økonomi. 


Har ekstrajobb på siden

For brødrene i Spol Tilbake AS går driften bedre og bedre, men per nå er de avhengig av hver sin ekstrajobb på siden for å få det til å gå rundt. 

– Å starte opp bedriften krevde en del utgifter, fordi vi er avhengig av mye gammelt utstyr som er bedre enn det folk har hjemme i stua, sier Fredrik. 

Broren Johnny skyter inn at mange synes det er skummelt å sende fra seg materiale med så stor affeksjonsverdi. Derfor er det særlig viktig at de har det beste utstyret. 

– Vårt mål på sikt er å jobbe opp en kundebase som gjør at vi sikrer en trygg og stabil drift av butikken vår. Dette er noe vi trives godt med, og ønsker å fortsette så lenge vi kan, er brødrene enige om.

Spol Tilbake AS er i dag en liten familiebedrift, men har som mål å bli ledende på alt av digitalisering.

Her kan du lese mer om hvordan starte bedrift

SpareBank 1s beste råd til deg som driver eget firma

1) Ha fokus på selskapets langsiktige mål og hvilke av bedriftens ressurser som må benyttes for å oppnå dette. Gjennomgå alle kostnader som husleie, lønn og nødvendig utstyr.

2) Det kan være lønnsomt å leie. Vurder om du skal leie inn personell og utstyr for å utnytte selskapets ressurser på en god måte.

3) Gjennomgå selskapets organisering. Har du riktig kompetanse, og utnyttes de ansatte maksimalt? Eksisterer det effektive løsninger for produksjon, drift og salg?

4) Bygg nettverk ved å dele tanker og ideer. Oppsøk miljøer hvor du kan få innspill, tilbakemeldinger og mer kunnskap. Da kan du også treffe potensielle kunder og samarbeidspartnere.

5) Det koster å vokse! Større omsetninger fører til økt ressursbehov og da større kostnader. Hold deg til selskapets kjernevirksomhet frem til du har kapital til å utvide.

6) Ha kontroll på økonomien! Oversikt over likviditeten gir deg informasjon om hvilke kunder som betaler i tide og eventuelt hvilke du trenger å purre, slik at du har kontroll på økonomien. Da kan bedriften planlegge fremtiden bedre og være i forkant av eventuelle utfordringer.

Les mer her: Slik setter du fart på vekstfasen i bedriften

SpareBank 1 består av 14 selvstendige banker med sterk lokal tilhørighet. Det er en bank for bedrifter og folk flest, som gjennom gode kundeopplevelser og god rådgivning hjelper deg og din bedrift.

Psst! Ønsker du rådgiving til oppstart eller drift av firma? Kontakt SpareBank 1 her!

Vil du lese mer innhold fra SpareBank 1?

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)