Enkle triks for å
lære barna om penger

Ti-åringene Marie og Synne fikk sjokk da de kom til kassen etter å ha handlet inn til en barnebursdag. Nettopp derfor er det viktig å lære barnet om økonomi. Her får du ekspert-tipsene til hvordan.

Fem pizza, en pakke kanelboller, fire sjokoladeplater, tre potetgullposer, frukt, roser, pappkrus, 1,5 kilo smågodt til 170 kroner.

Jentene løp rundt i butikken med handlekurven frem og tilbake. Den fyltes til randen av alt godteri de kunne tenke seg. Alt dette og mer til, til 12 bursdagsgjester.

Se hvordan det gikk lenger ned i saken.

– Fra barnet får sine første egne penger, bør du lære dem om økonomi. En fin arena å ta opp dette er hvis barnet er med, eller skal gå i butikken alene.

Det sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, og for mange kjent fra TV-programmet «Luksusfellen». Han mener foreldre har hovedansvar for å lære barna om økonomi.

For å hjelpe rådville foreldre et stykke på vei, har SpareBank 1 utviklet mobilbanken Spink. En app for barn og unge under 15 år. Her er det mulig å sjekke saldo, se hva pengene brukes på, sette opp sparemål eller be foreldre om penger.

I en stadig mer digital hverdag, kan det være en utfordring å lære om penger, fordi det «bare» er tall i nettbanken.

– Sedler og mynter er fysiske og enkelt å forholde seg til. Men barn er intuitive og digitale, og forstår raskt at tallet i nettbanken er ekte penger, selv om de er «usynlige», mener Gundersen.

Alene i butikken for første gang

Til vanlig er de ti år gamle jentene drevne i å handle eget lørdagsgodt. Utfordringen ble en smule større, mer spennende og ikke minst mer lærerik, da de fikk 1000 kroner å boltre seg med.

Se hvordan Synne og Marie reagerte da de fikk penger å bruke helt på egenhånd:

Å gi barnet oversikt over egne penger, kan skape en forståelse for at det ikke er en selvfølge med penger på bankkortet, mener Magne Gundersen.

– Et godt råd er at før du sender barnet i butikken, bør de sjekke sin egen konto for å se hvor mange penger de faktisk har å bruke. Dersom ikke alt brukes opp, vil de da se at de har penger igjen.

Spink og sparing

Konseptansvarlig for Spink, Anne Gundersen, forteller at mobilbanken er utviklet for å lære gode økonomiske vaner på barns premisser. I appen skal barnet enkelt forstå funksjonene, slik at de kan gjøre egne valg ut fra hvor mye penger de har.

– Mange barn har sin egen økonomi, selv om den er veldig liten. Når de fysiske pengene forsvinner, kan det også være vanskelig å ha oversikt over hvor mye penger barnet faktisk har, sier hun.

Gjennom Spink har barn mulighet til å prøve og feile i trygge omgivelser. Dette gjør de bedre rustet til å håndtere egen økonomi når de blir eldre.

– Oversikt over egne penger gir barn mestringsfølelse.

Trygge og sikre rammer

Spink er et intuitivt verktøy som skal henge sammen med barnets utvikling. Tidlig forståelse for pengebruk gir en trygg og sikker ramme på hvordan økonomi håndteres.

Anne Gundersen har erfaring med at en 6-åring har mest bruk for å sjekke saldo, og spare penger til noe de ønsker seg. En 11-åring er derimot mer selvstendig, bruker mer penger og trenger derfor å ha løpende oversikt.

– Man må være kunde hos SpareBank 1 for å bruke appen, og barnet må ha eget bankkort. Dette kan fås allerede ved fylte 6 år.

Synne og Marie gjorde seg mange erfaringer da de var i butikken for å handle til bursdagsfest. Her er deres lærdom:

Penger vokser ikke på trær

Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener det viktigste er å lære bort hvor penger kommer fra, hvordan du sparer noen kroner og hva som skjer hvis kontoen blir tom.

Det kan være fornuftig at barnet har lister hjemme for å tjene egne penger. La det gå ut med søppel, rydde rommet eller henge opp klær, mot noen kroner på kontoen.

– Penger og innsats hører sammen, sånn er det i voksenlivet også. Du plager ikke barnet ved å la det rydde rommet sitt for en 20-kroning. Samtidig skal ikke alle arbeidsoppgaver i hjemmet ha en pris, mener han.

Alle i en familie har ulike ansvarsområder, så barnet bør ikke få betalt for alt det gjør. Det er mye god læring i å kjenne på at kontoen er tom, og at det er ikke bare er å spørre om penger.

Sett økonomi i kontekst

Ifølge forbrukerøkonomen er det fint å putte økonomi på ulike knagger.

– Hvis dere skal pusse opp kjøkkenet, kan du fortelle at det blir litt mindre penger til å bruke på andre ting fremover, tipser han.

Gundersen mener at barn ikke bør skånes for økonomi, og at det å involvere dem i økonomiske beslutninger er en arena for både læring og mestring.

Dette skal imidlertid gjøres uten at barnet påføres voksenansvar eller bekymringer.

– Økonomi er en viktig byggekloss for livet du skal leve som både ung og voksen. Hvordan du tjener penger og hvordan du bruker dem, er vesentlig for økonomisk forståelse, påpeker han.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Sparebank 1. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.