Julia frykter nok en kald
vinter på russisk krisesenter

Mugg og sopp gjorde leiligheten til småbarnsfamilien ubeboelig. I desperasjon flyttet Julia og alle barna til et krisesenter, mens far skulle forsørge familien. Så ble de to eldste sønnene alvorlig syke.

Den 36 år gamle trebarnsmoren står hutrende utenfor en nedslitt bygård sentralt i St. Petersburg og peker mot et vindu i tredje etasje.

– Der, i den samme trygge leiligheten som jeg har bodd i hele livet, håper jeg alle barna til slutt kan vokse opp sammen.

Hun tar en kort pause, ser bort på yngstedatteren Sofia som ligger godt innpakket i varme klær og sover i barnevognen, før hun fortsetter:

– I verste fall må vi bo på krisesenter også denne vinteren. Den skal visstnok bli svært kjølig. Rommet vårt er allerede iskaldt, rått og på ingen måte et sted for babyer å vokse opp.

Har du lyst til å gjøre en forskjell for utsatte barn og familier?
Bli SOS-fadder her!

KULDE: Russland er et av verdens kaldeste land. SOS-barnebyer støtter familier med blant annet varme klær, mat og psykologisk bistand. Foto: Scanpix

Den iskalde russiske vinteren er verdenskjent, og så sent som i 2012 døde 128 mennesker av sprengkulde i landet. SOS-barnebyer har i en årrekke støttet russiske familier i vanskelige situasjoner, slik at de kan holde sammen og gi barna sine bedre omsorg.

I en artikkelserie frem mot jul har vi møtt småbarnsmødre som deler sine sterke historier om å overleve i verdens kaldeste land. Historiene er triste, men også fulle av lyspunkter. Felles for dem alle er at mødrene har tatt kontakt med SOS-barnebyer, som støtter dem på best mulig måte.

Hasteflyttet da hun var høygravid

For Julia, ektemannen og barna startet marerittet da de oppdaget at leiligheten de leier var full av mugg og sopp. Huseier satte et billig firma til å fikse skadene på noen uker, men de forlot jobben etter å ha revet deler av leiligheten.

– Vi er blitt lovet at ting skal bli fikset gang på gang, men ingenting skjer. Nå er leiligheten rasert og fortsatt like ubeboelig, sier hun oppgitt.

Julia flyttet ut av leiligheten og inn på krisesenteret rett før Sofia ble født. De første månedene etter fødselen tilbrakte hun alene med datteren, mens mannen tok seg av sønnene på to og fem år. Da han måtte tilbake i jobb, flyttet også guttene inn på krisesenteret.

– Men han kan ikke besøke oss fordi krisesenteret kun er for kvinner. Vi har aldri bodd sammen hele familien.

Sønnene ble alvorlig syke

Etter å ha bodd mange måneder på krisesenteret, ble de to sønnene akutt syke og innlagt på sykehus. Trebarnsfamilien er nå splittet opp slik at pappaen bor på sykehuset med guttene, mens mamma og yngstedatter bor på krisesenteret.

VIDEOSAMTALE: Julia kommuniserer med sønnene via FaceTime. Hun og babyen kan ikke dra på besøk på grunn av smittefare.

VIDEOSAMTALE: Julia kommuniserer med sønnene via FaceTime. Hun og babyen kan ikke dra på besøk på grunn av smittefare.

– Vi håper guttene blir friske, men vet ikke hvor lenge de kommer til å være innlagt. Situasjonen har ført til at vi begge er nødt til å ta oss av barna, men ingen får tjent penger. Drømmen er å bo sammen, men akkurat nå må vi velge mellom å betale regninger, kjøpe mat eller sko, sier Julia.

Ønsker du å støtte flere som Julia og datteren?
Bli SOS-fadder her!

Slik jobber SOS-barnebyer for å støtte Julia og familien

Zinewich Olesya har jobbet i familieprogrammet til SOS-barnebyer i Sankt Petersburg i flere år. Hun og hennes kolleger arbeider terapeutisk slik at foreldrene selv kan endre sine liv - og dermed også barnas. Olesya forteller at de jobber aktivt med å finne en løsning slik at Julia og familien kan bo sammen i en leilighet som er trygg for barna å vokse opp i.

– Da Julia tok kontakt, var hun desperat. Familien ble kalt inn til samtale med våre fagpersoner for å finne ut hvordan de best kan støttes. Da familien nylig kom inn i vårt program, ville vi fortsette å kartlegge deres behov. Så langt har vi bistått familien med juridisk rådgivning vedrørende leiligheten og samtaler med psykolog, sier Olesya.

I tillegg har SOS-barnebyer støttet familien med varme klær og sko til barna, samt babygrøt, morsmelkerstatning og annen viktig næring til den yngste datteren.

STØTTER FAMILIENE: Zinewich Olesya jobber i SOS-barnebyer med organisasjonens familieprogram. Hun er ukentlig i kontakt med flere familier som ønsker hjelp.Foto: SOS-barnebyer

STØTTER FAMILIENE: Zinewich Olesya jobber i SOS-barnebyer med organisasjonens familieprogram. Hun er ukentlig i kontakt med flere familier som ønsker hjelp.
Foto: SOS-barnebyer

Olesya forteller at cirka 40 prosent av familiene som tar kontakt med SOS-barnebyer har havnet i store økonomiske problemer.

– Ved å styrke familier som står i fare for å gå i oppløsning og sikre at barna får et godt oppvekstmiljø, bidrar SOS-barnebyer til den beste investeringen i et samfunn. Barn som får god omsorg i en stabil familie er grunnleggende for all utvikling, sier Olesya.

Har du lyst til å gjøre en forskjell for utsatte barn og familier? Les mer på hjemmesiden til SOS-barnebyer.

FAKTA: SOS-familieprogram

  • Barn har det best i en familie, og aller helst sin egen. SOS-barnebyer jobber for å forhindre at barn mister omsorgen fra sin biologiske familie av årsaker som kan forebygges.
  • SOS-familieprogram tilbyr støtte og tiltak som gjør familier i en vanskelig situasjon i stand til å gi barna sine god omsorg, og forhindrer at familier bryter sammen.
  • Familiene er ikke passive mottakere av hjelp, men styrkes ut fra de ressursene de allerede har. Det lages en individuell plan for hver familie og målet er at familien skal komme seg ut av krisen, slik at foreldrene kan ta fullt ansvar for oppveksten og utviklingen til barna.
  • De som får støtte er for eksempel familier uten stabil inntekt, eneforsørgere, familier hvor omsorgspersonene er kronisk syke, der barn eller besteforeldre har omsorgsansvaret, eller familier preget av rusmisbruk.
  • SOS-barnebyer støtter nesten en halv million barn og voksne gjennom over 550 ulike familieprogram over hele verden.

Julia og Sofia er ikke kvinnens og barnets ekte navn. Endringen er gjort for å følge SOS-barnebyers internasjonale regelverk for personvern, der organisasjonen ønsker å beskytte identiteten til både mor og hennes barn på best mulig måte.

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og SOS Barnebyer. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør