Dag Otto: - Flere burde ha sett det jeg opplevde

Den blide sørlendingen har et helt spesielt engasjement. Et engasjement som er mye viktigere enn sykkel, showbiz og trening. Hans indiske fadderbarn Soma (11).

Etter tre år med brevveksling ble det en sterk opplevelse å møte den unge jenta fra Raipur i India som ble funnet alene på en jernbanestasjon som toåring.

Programleder og den tidligere toppsyklisten Dag Otto Lauritzen glemmer aldri blikket hennes første gang de møttes.

– Jeg har vært på mange reiser rundt om i hele verden, men India-turen husker jeg spesielt godt. Soma hadde en tøff start på livet. Etter å ha blitt forlatt, endte hun opp på et barnehjem som minnet mest om et fengsel. Barna der bodde bak gitter og låste porter, var underernært på mat, men aller mest på kjærlighet. Det var helt forferdelig. Heldigvis endte hun ikke opp her, men i en SOS-barneby.

Les mer om SOS-barnebyer og hvordan du kan støtte.

Se hvordan Dag Otto reagerer når han ser fadderbarnet sitt igjen:

SOS-barnebyer sørger for at barn får vokse opp i en trygg og stabil familie og får alle sine grunnleggende behov dekket, enten i sin biologiske familie eller i en SOS-familie, slik Soma har gjort. Hun har fått en trygg og omsorgsfull mamma, Purnima, som har vært SOS-mor i syv år og er mor til ni barn mellom 9 og 16 år.

I området der Soma bor, støttes 400 barn og deres familier slik at de ved hjelp av enkle tiltak kan jobbe seg ut av den vanskelige situasjonen de er i, gjennom familieprogrammet til SOS-barnebyer.

ENGASJERT: Dag Otto har vært fadder i mange år. Og han ser at pengene kommer frem. Nå sender han stafettpinnen videre og oppfordrer andre til å bli fadder. Foto: SOS-barnebyer

ENGASJERT: Dag Otto har vært fadder i mange år. Og han ser at pengene kommer frem. Nå sender han stafettpinnen videre og oppfordrer andre til å bli fadder. Foto: SOS-barnebyer

– Å dra til India og se hvor effektivt fadderstøtten fungerer, at pengene kommer frem til de som trenger det, ga meg utvilsomt ekstra giv til å fortsette å engasjere meg som SOS-fadder. Flere burde ha sett det jeg opplevde. Da ville alle vært faddere.

– Det er ikke så lett å forstå hvor avgjørende disse hundrelappene i måneden er for et barn som mangler omsorg. Pengene utgjør ikke så mye for de fleste av oss, men kan være forskjellen på å leve eller dø for et annet menneske.

Les mer om hvordan du kan støtte utsatte barn.

FØRSTE MØTE: Dag Otto glemmer ikke første gang han møtte Soma. De har holdt kontakten, og brevene hennes henger på kjøleskapet hjemme hos den tidligere syklisten. Foto: SOS-barnebyer

I tillegg til å være SOS-fadder for to barn, har Dag Otto vært med på å starte opp stiftelsen MOT, delt ut ambulansesykler i Zimbabwe og er ambassadør for Stine Sofies stiftelse.

– Jeg har bevisst stilt opp for ulike organisasjoner som bidrar til at andre skal få det litt bedre. Det er berikende å være med på noe fordi du er engasjert i, ikke for å tjene penger. Og som far og snart bestefar, er det selvfølgelig ekstra meningsfylt å støtte arbeid som gjør at flest mulig barn får en trygg oppvekst, skolegang og familie.

SER AT DET HJELPER: For to år siden var Dag Otto i India for å møte fadderbarnet for første gang. Han er ikke i tvil om at støtten han har gitt i flere år hjelper fadderbarnet Soma. Foto: SOS-barnebyer

SER AT DET HJELPER: For to år siden var Dag Otto i India for å møte fadderbarnet for første gang. Han er ikke i tvil om at støtten han har gitt i flere år hjelper fadderbarnet Soma. Foto: SOS-barnebyer

Bygger opp nærmiljøet

Dag Otto mener hjelpen Soma har fått i hjemlandet er den beste måten man kan støtte på.

– Hun går på skole, blir ressurssterk og kan utnytte kunnskapen sin til å hjelpe flere personer i nærmiljøet. Jeg er overbevist om at hun med sin sterke forhistorie kommer til å ønske å hjelpe andre i tilsvarende situasjoner, sier han og understreker samtidig at ikke alle kan hjelpes i eget land.

LÆRER BORT: Den tidligere syklisten viser fadderbarnet hvordan hun sykler. Foto: SOS-barnebyer

– Det forandrer deg litt som menneske å besøke barn som mangler eller har manglet det meste. Det er som om noen røsker litt tak i deg, setter ting i perspektiv og minner om at det ikke er en selvfølge å ha det slik som vi har det i Norge.

Dag Otto mener nordmenn lever i en velstandsboble og har lett for å glemme hvor tøft det er i resten av verden.

– Etter turen tenkte jeg at jeg egentlig bare burde reist rundt og misjonert om de riktige tingene. Fått folk til å forstå at de ved å droppe en takeaway-kaffe eller to i uken kan de redde livet til et barn.

Utfordrer Hushovd, Hagen og Kristoff

Som engasjert fadder har Dag Otto sett hvor mye hjelpen har gjort for livet til Soma. Og nå sender han stafettpinnen videre.

– Som eks-syklist vil jeg gjerne utfordre noen av mine sykkelkolleger; Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Jeg har selv opplevd hvor mye det lille jeg har bidratt med hjelper gjennom SOS-barnebyer, og håper de vil gjøre det samme.

Vi har vært i kontakt med Hushovd, Hagen og Kristoff, som alle tar alle utfordringen! Ønsker du å gjøre det samme? Bli fadder her.

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og SOS Barnebyer. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør