Annonsørinnhold

Skin, Bird, Chicken

Derfor bør du ta dette valget i butikken

Dine vaner kan utgjøre en forskjell for deg, familien din og dyrene.

Kylling er populært på norske middagsbord, og vi handler kylling som aldri før. Vi er imidlertid lite bevisste på forskjellene på kyllingen i markedet. Lenge har saktevoksende kyllinger vært forbeholdt premiumsegmentet, men her har Solvinge tatt betydelige grep. Produsenten tilbyr mer saktevoksende kylling til folk flest, uten at det går på bekostning av lommeboka. 

Solvinge leverer over 30 prosent av all kylling som selges i dagligvaremarkedet i Norge, og har gitt dyrevelferd for kylling et markant løft. Det har ledet til en kylling som er friskere, mer livlig og som holder seg sprek. 


– Det har vært viktig for oss å gjøre det enklere for nordmenn å velge bedre dyrevelferd, uten at det skal gå på bekostning av pris, forteller Tor Inge Lien, veterinær i Norsk Kylling.

VETERINÆR: Tor Inge Lien mener Solvinge har gjort et bra tiltak for dyrevelferd.

Ny hverdag i kyllingfjøset

På gården på Jådåren, litt nord for Steinkjer, roter kyllingene rundt i strøet. Den nysgjerrige fuglen spretter rundt, og klatrer på høyballene og lekestativene i fjøset. 

– Det er godt å være bonde når dyra har det bra. Det er en glede å se at de trives, og at kyllingene er sunne og friske, forteller Rune Paulsrud. 

Paulsrud var en de første bøndene som la om driften, og fikk sin første Hubbard-kylling i 2017. Han er storfornøyd og kan fortelle om en helt ny hverdag i kyllingfjøset. 

– Byttet til ny kyllingrase gikk veldig bra! Vi merket endringen fra første uke. Kyllingen virker glad og bruker fjøset på en helt annen måte enn tidligere, og sykdommer som var vanlige før, ser vi ikke lengre. 

BLID BONDE: Rune Paulsrud trives med glade kyllinger.

Dyrevelferd handler mye om hvor sakte kyllingen vokser. Kyllinger som vokser saktere er betydelig mindre utsatt for sykdommer og plager. Derfor er kyllingrase viktig, i tillegg til hvor god plass de har, underlag, strø og hvor godt de blir stelt med.

– Nesten alt kan grilles, og alt blir godt. 


Godt å vite at dyrene har det bra

På Melhus bor kyllingbonden Arne-Jakob Jakobsen. Han har drevet med kylling i snart 20 år, og vært med på det han referer til som en veldig positiv reise. Det er nå to år siden han fikk sitt første innsett av den nye kyllingrasen.

– Jeg har alltid vært opptatt av kyllingene mine. Selv om kyllingen er en annen, så er jeg den samme, sier han.

Overgangen til ny kyllingrase har ifølge bonden vært positiv, med god oppfølging hele veien og utelukkende gode tilbakemeldinger.

– Det er godt å legge seg på kvelden og vite at dyrene har det bra – det er det som er viktig. Da sover jeg godt, legger Jakobsen til. 

Rom for aktivitet

I tillegg til å ha byttet kyllingrase har bøndene også satt inn miljøberikelser i fjøset, blant annet høyballer og lekestativer, som fuglen kan klatre på. 

– Det hjelper ikke å ha lekestativ om du ikke er i stand til å bevege deg, sier Tor Inge Lien, veterinær i Norsk Kylling. 

Kyllingrasen som Solvinge nå bruker i sin produksjon vokser saktere, og lever litt lengre enn vanlig kylling. Fordi den er mer aktiv, roter den mer i strøet, slik at underlaget holder seg tørt og fint – noe som er viktig for dyrenes helse.

  • Undersøkelser gjort av Solvinge viser at folk flest er opptatt av dyrevelferd.
  • Over 2/3 av de spurte tror at en kylling som har det bedre smaker bedre.
  • Like mange mener at plassen i fjøset, aktivitet, levetid, hva de spiser og hvor raskt kyllingene vokser også spiller inn.

En revolusjon 

I 2018 tok Norsk Kylling et stort og viktig steg i utviklingen av mer ansvarlig kyllingproduksjon - en utskiftning til den mer saktevoksende kyllingrasen Hubbard.

Dyrevernalliansen var en viktig samarbeidspartner i prosessen. Byttet til den nye kyllingrasen gjør at det nå trengs tre millioner færre kyllinger for å produsere samme mengde kjøtt. 

– En revolusjon for norsk landbruk, mener Dyrevernalliansen.

– Vi er veldig stolte av dette samarbeidet, som betyr at bedre dyrevelferd blir tilgjengelig for folk flest, forteller Live Kleveland, kommunikasjonsleder og grunnlegger av Dyrevernalliansen.

– Vi håper forbrukeren velger med hjertet og velger produkter med bedre dyrevelferd, legger hun til.  

Solvinge selges kun hos Rema 1000. Finn din nærmeste forhandler her.

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Solvinge

Til toppen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)