Et viktig argument for å printe ut mobilbilder er at mange av blinkskuddene våre blir tatt spontant med mobilen, ikke oppstilt med en fotograf bak et speilreflekskamera.

Bildene kan man riktignok sende, dele og vise frem på ulike enheter, men det er ikke det samme som å henge dem på veggen eller sette dem inn i et album.

Sjekk også: Ta mobilbilder som en proff med disse tipsene

– Fysiske prints er den beste måten å ta vare på bilder. Da er du sikker på at bildene som ligger på telefonen, en gammel harddisk eller i skyen ikke forsvinner, sier fotograf Tom-Egil Jensen, som driver et medieverksted i Fredrikstad og underviser i fotografi på Institutt for journalistikk. Han legger til:

– Man vet aldri hva som skjer. Kanskje ligger bildene lagret et sted hvor ingen andre kan passordet, eller så får du ikke hentet ut bildene fra harddisken fordi softwaren ikke støttes lenger. Det tar faktisk ikke så lang tid før slike ting er utdatert.

ERFARNE FOTOGRAFER: Tom-Egil Jensen (t.v.) har vært pressefotograf i mange år og Erik Nordby har drevet med foto i nærmere femti år. På bildet er også Nordby sin sønn Pelle og katten Perlemor avbildet. Foto: Privat/privat

Miniprintere med lavere terskel for printing

Fotograf Erik Nordby, som har lang erfaring som fotograf, fotolærer og kursholder i firmaet Scoolo, forklarer at vanlige printere som er beregnet for å printe ut tekst og ikke bilder, nødvendigvis ikke gir de beste bildeprintene.

– Men i dag finnes det flere bra miniprintere som gir OK bilderesultat, samtidig som de er veldig enkle å bruke. Kjøper du en printer som har software som støttes av mobilen du bruker, så fungerer det helt smertefritt, sier han.

Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

Multifunksjonsprintere som også er beregnet på å printe bilder kan gi fine resultater om en bruker riktig type ark. Det store minuset er at terskelen for å printe bilder med slike printere er høyere, siden en ofte er nødt til å laste opp bildene på PC-en først.

MINIPRINTERE: Canon Selphy (t.v) kan skrive ut bilder via WiFi, minnekort eller applikasjon, 749 kroner. Polaroid ZIP kan printe direkte fra applikasjon, blåtann eller NFC, 1495 kroner. Foto: Produsentene

Canon Selphy kan du kjøpe her, Polaroid ZIP kan du kjøpe her.

For å printe bilder med miniprinterne må du som regel kjøpe fotopapir som er tilpasset printeren. Papir til Canon Selphy selges for eksempel i pakke med patronene, slik at man er sikker på å ha tilstrekkelig med farger i printeren til alle bildene.

– Det er mer jobb når en må gå gjennom PC-en for å printe. Å slippe det er veldig praktisk, og det var derfor jeg selv begynte å bruke miniprinteren Canon Selphy. Med den kan man sende bildene trådløst, noe som gjør prosessen enda mer smidig.

Noe annet som er positivt med printerne som er beregnet for fotoprinting, er at en ikke er nødt til å bearbeide bildene først.

– Flere av miniprinterne legger til et slags filter i printen, slik at bildene blir mykere. Det tror jeg det er mange som liker.

Lest denne? Kom i form med disse treningsappene

Like god kvalitet som med kompaktkamera

Jensen forklarer at oppløsningen på mobilbilder som regel er høy nok til at bildene kan printes ut.

– Bilder tatt med nye kameratelefoner kan fint printes så stort som i A4-størrelse. I dag er det liten forskjell på bilder tatt med vanlige kompaktkameraer og bilder tatt med mobil. Kvalitetsmessig er bildene ofte like gode.

Såfremt bildene ikke skal blåses veldig opp, er kvaliteten altså mer enn god nok, mener han. Også Norby er enig med Jensen.

Les også: 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

– Oppløsningen på bildene er bedre enn oppløsningen som blir printet ut. Kvaliteten du får med fotoprintere gir ikke sylskarpe bilder, slik som speilrefleksfotografene kanskje forventer seg, men bildene blir likevel fine og hyggelige å se på, sier Norby til Smart.

Dette bør du ifølge fotografene huske på før du printer bilder hjemme:

• Før du tar bildene: Sjekk at kameralinsen er ren og ikke full av støv eller fettmerker.

•  Finn en printer med software som mobilen din støtter.

• Ikke forvent at bildene blir sylskarpe. Printeren vil ofte gjøre bildene litt mindre skarpe.

• Om du skal bearbeide bildene før print: Husk å sende filene i faktisk størrelse, og ikke send komprimerte filer.

• Om du skal blåse opp bildene: Se på bildet i 100 prosent størrelse på PC-en for å vurdere om kvaliteten er god nok.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.