Aktivitetsarmbånd har på kort tid blitt veldig populært, men mange bruker også applikasjoner på mobilen for å gjøre treningsøkten enda bedre.

Smart har hørt med en rekke norske treningspersonligheter og samlet deres anbefalinger, slik at du slipper å lete i blinde i App Store eller Google Play.

Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

«Fitnok»-Camilla: Få oversikt med aktivitetsmåler på telefonen

«S Health», gratis i Google Play

ANBEFALER «HELSE-APP»: «Fitnok»-Camilla mener applikasjonen som følger med på Samsung-telefoner kan være nyttig å bruke i hverdagen. Foto: Skjermdump S Health/Fitnok.no

Personlig trener Camilla Lorentzen står bak treningsbloggen «Fitnok». Hun bruker selv aktivitetsarmbåndet Polar Loop for å holde oversikt over hvor mye hun beveger seg hver dag.

Les også: Snapchat-triks for viderekomne

– De dagene jeg glemmer å ta den på meg, har jeg en liknende app som fulgte med Samsung-telefonen min da jeg kjøpte den, nemlig «S Health», sier Lorentzen.

Applikasjonen, som man altså ikke trenger å laste ned om man har en Samsung-telefon, har hjulpet henne med å bli mer bevisst på hvor mye aktivitet hun er i i hverdagen.

– Jeg merket fort at jeg faktisk må gjøre en liten innsats for å komme opp i den anbefalte daglige mengden, noe jeg faktisk ikke hadde trodd! Du kan si jeg fikk en liten «aha»-opplevelse, og jeg er derfor litt mer bevisst på å bruke beina når det er et alternativ.

Men det er ikke bare til å overvåke hverdagsaktivitet at aktivitetsappen er nyttig. Lorentzen bruker også appen når hun legger ut på løpetur.

– Appen er koblet opp mot GPS-en i telefonen, slik at jeg kan se akkurat hvor langt jeg har løpt fra gang til gang. Den tracker også fart, eventuelle pauser og selvsagt tid, slik at man kan se hvordan utviklingen er fra uke til uke. Det er fort gjort å bli litt vel opphengt, men jeg forsøker å bruke det mest som motivasjon, og ikke slå meg selv for mye om jeg ikke slår den personlige rekorden, sier hun.

Så du denne? 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

Til iPhone finnes det også en lignende applikasjon, «Helse»-appen, som blant annet viser hvor langt man har gått og antall skritt.

«Trines treningsglede»: Lær styrketrening med styrke-app

«Styrk!», gratis i App Store og Google Play

VISER ØVELSER: Om du er usikker på hvordan du skal utføre noen styrkeøvelser, kan du bruke applikasjonen «Styrk!», tipser Trine Bækkevar Semb. Foto: Skjermdump Styrk/Privat

Trine Bækkevar Semb driver treningsbloggen «Trines treningsglede» og har i en årrekke jobbet i VG Vektklubb og som treningsinstruktør. Bækkevar Semb anbefaler å laste ned en styrketrenings-app som heter «Styrk!».

– Styrketrening er noe vi alle trenger, og bare mer og mer med alderen. På treningssentrene blir man veldig godt tatt imot når man er ny, men etter hvert er man mer etterlatt til seg selv, da er en styrke-app med god veiledning gull!

Hun forklarer at applikasjonen, som er utviklet av Helsedirektoratet, Diabetesforbundet og Norges idrettshøyskole, er enkel, oversiktlig og ment for alle – uansett alder, nivå eller kroppsform.

Sjekk også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

– Du finner til sammen 30 relevante øvelser for hele kroppen, kategorisert for både nybegynnere, litt trente og viderekomne, noe jeg digger. For det betyr at alle kan begynne på det nivået som passer for dem, og ikke minst trene med et langsiktig perspektiv, for du har vanskeligere nivåer som venter når du blir sterkere, sier treningsprofilen.

Øvelsene i appen demonstreres med en video, hvor du både kan se og høre hvordan øvelsen skal utføres.

– Her får du tydelig styrkeveiledning rett i lomma gratis, og du kan trene tryggere og mer effektivt på egen hånd.

«Fitliving»-Maren: Få kontroll over intervall-økten med «timer»-app

«HIIT Workout Timer», gratis i App Store (flere liknende applikasjoner er tilgjengelig i både App Store og Google Play)

TA TIDEN: Det finnes flere ulike applikasjoner som er nyttige på intervall-trening, «Fitliving«-Maren tipser om appen «HIIT Workout Timer». Foto: Victoria Nevland/Skjermdump HIIT Workout Timer

Maren Erdvik, som er personlig trener, sykepleier og skriver treningsbloggen «Fitliving», forklarer at hun ikke har hatt for vane å bruke applikasjoner på trening – men at hun for noen måneder siden fikk øynene opp for appen «HIIT Workout Timer».

– Det er en intervall-timer som jeg kan stille inn på å ta tiden på ulike intervaller og pauser. Jeg bruker den mye når jeg kjører typiske styrke-sirkeltreninger med høy intensitet, hvor jeg for eksempel jobber i 45 sekunder og har pause i 15 sekunder. Da stiller jeg inn dette i appen, og den gir meg klar og tydelig beskjed når 45 sekunder er over, og når 15 sekunders pause er over, sier Erdvik, og legger til:

– En genial og fiffig liten sak som gjør at jeg har full kontroll på intervalltreningen min.

Hun forklarer at flere hun kjenner bruker liknende applikasjoner, og at det finnes mange forskjellige varianter som er mer brukervennlige enn å bruke stoppeklokke under intervall-økter.

Les også: Ta mobilbilder som en proff med disse tipsene

Helene Drage: Gjør løping morsomt med stjerner og monstre

«Runbit», gratis i App Store og Google Play

LØPELEK: I «Runbit» kan man legge ut på løpetur uten en forhåndsbestemt rute. Løp fra monstrene som skal «ta deg», eller ta omveier for å fange stjerner eller dyr på veien. Foto: Skjermdump Runbit/Hilde Brevig

Selv om noen elsker å løpe, er det mange som mener at løpetrening er noe av det kjedeligste man kan gjøre. Hvis du er i den siste gruppen, vil du kanskje ha sansen for appen som personlig trener og blogger Helene Drage anbefaler, nemlig «Runbit».

Hun bruker til daglig aktivitetsklokken Polar 360, hvor hun har oversikt over kalorier, skritt og lignende, og hun synes det er morsomt å bruke en app som ikke fokuserer på dette.

– Løpingen blir en lek der du kan samle stjerner eller unngå monstere, du kan utfordre venner og koble den opp mot andre treningsapper. Appen teller ikke kalorier, men fokuserer på å gjøre treningen morsom, i tillegg hjelper den deg å finne nye ruter via GPS, forklarer Drage.

Appen kan minne om en enkel versjon av Pokémon Go – bare med bevegelse og ikke digitale dyr i sentrum.

Apropos Pokémon Go: Slik blir du den beste Pokémon Go-treneren

– Siden appen kan kan kobles opp mot andre apper så får man likevel en god oversikt over skritt, kilometer og lignende, selv om du ikke nødvendigvis har det mens du løper. Jeg er veldig fan av apper som kan brukes av alle uansett form.

Tommy Lande: Finn inspirasjon og motivasjonen opp med treningsprogram-app

«WODster», gratis i Google Play

DAGENS ØKT-APP: Tommy Lande anbefaler applikasjonen «WODster», som gir deg vilkårlige treningsøkter. Foto: Skjermdump WODster/prehabtrening.no

Tommy Lande er osteopat, personlig trener og daglig leder ved Optimal Klinikk, og har lang fartstid i treningsbransjen. Hans favorittapp når det kommer til trening er appen «WODster.

– Jeg føler meg litt som en wannabe crossfit-er og bruker denne appen til å finne effektive og morsomme treningsøkter som kan gi meg en treningsutfordring med en blanding av styrke, kondisjon, kroppsbeherskelse, turn og bevegelighet.

Med et enkelt tastetrykk får man ved hjelp av appen en vilkårlig «WOD», eller en «workout of the day», som ifølge Lande gjør at man blir tvunget litt utenfor komfortsonen sin.

Les mer: Stor oversikt: Appene for mobil betaling

– Det føles nesten som å ha en egen personlig trener i lomma, som hele tiden utfordrer deg til nye treningsøkter. For meg er allsidighet viktigst når det kommer til trening. Appen gir meg også tonnevis med variasjon, slik at jeg hele tiden klarer å holde oppe motivasjonen og glede meg til treningsøktene.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.