De fleste av oss bruker mobilen når hverdagsøyeblikkene skal dokumenteres, men av og til kan det likevel være gøy å bruke speilreflekskameraet.

Snart er det også tid for julekort. Hvorfor ikke gå ut av komfortsonen, stille inn kameraet manuelt og ha fotosession hjemme i stua, ute i hagen eller på nærmeste lekeplass når bildene skal tas?

Sjekk også: Ta mobilbilder som en proff med disse eksperttipsene

Ikke så komplisert

Camilla Kornbek Ribe, fotograf og daglig leder av Atelier Ribe i Kristiansand og fotograf May Hege Paulsen, har mange gode tips til amatørfotografer som ikke helt vet hvor de skal starte.

– Å lage fotostudio hjemme trenger ikke å være komplisert. Heng for eksempel opp et hvitt, nystrøket laken på veggen, slå av blitsen og bruk det naturlige lyset, sier Camilla Kornbek Ribe.

May Hege Paulsen tar mange bilder av barn og synes naturen er det fineste fotostudioet vi har.

Stor oversikt: Tjenestene for mobil betaling

– Ute har man større frihet. Nå om høsten er det for eksempel helt nydelig å la de små leke med løvet og kaste det opp i luften, mener hun.

FOTOGRAFER: Camilla Kornbek Ribe (t.h.) og May Hege Paulsen vet godt hvordan man kan ta fine bilder av barna. Foto: Lyckliga/HeidiDitlefsen/Flow Media

Her er de to fotografenes beste tips for fotografering av barn med speilreflekskamera:

1. Utnytt det naturlige lyset.

Ta bildene i godt dagslys og slå av blitsen på kameraet. Den gir veldig harde skygger.

2. Still inn riktig lukkertid

Når du fotograferer barn i aktivitet må du passe på at du har stilt inn lukkertiden din så kameraet er raskere enn barnet. Begynn på 1/125 og juster oppover til du er fornøyd.

Det er for øvrig bedre å ta ISO-verdien opp et hakk, enn å ta lukkeren ned, tipser fotografene.

Les også: Ny mobil? Dette gjør du med den gamle

SOLNEDGANG: Da fotografen tok dette bildet av datteren i stua hjemme, var solen på vei ned. – Her har jeg lukkeren på cirka 1/100 og er helt nede i F 3,5 på blenderen. ISO-verdien er på 200, og bildet er derfor litt kornete, sier Kornbek Ribe. Foto: Camilla Kornbek Ribe

3. Still inn riktg dybdeskarphet

Hvis du skal ta portretter bør blenderen (dybdeskarpheten) ligge på mellom F 5.6 og F 8. Om du vil at bare den du tar bilde av skal være i fokus, og at bakgrunnen skal være uskarp bør du gå ned til F1.8 og F2 avhengig av situasjonen. Jo flere personer i bildet, særlig hvis de står bak hverandre, jo høyere opp må blenderen din får å få alle i fokus.

4. Sett så lav ISO-verdi som mulig

Still ISO-verdien så lavt som mulig, gjerne på 100 eller 200. Da får du ifølge fotografene klarest bilder.

Jo høyere du stiller ISO, jo mer kornete bilder får du.

NATURLIG LYS: – Hjemme har vi hvite vegger og hvite gulv. Jeg slukket lyset i taket og lot lyset komme inn fra siden, det er finest, sier Kornbek Ribe om dette bildet av eldstedatteren Ella. Foto: Camilla Kornbek Ribe

5. Bruk riktig objektiv

Objektivet som følger med et nytt speilreflekskamera er gjerne 18-55 mm.

Ribe bruker vanligvis et 24-70 mm objektiv når hun tar bilder i studio og hjemme. Hun anbefaler 50 mm når du skal ta portrettbilder. 24 mm blir for mye vidvinkel. Da kan motivet fort ende opp med en veldig bred nese.

May Hege Paulsen bruker gjerne 85 mm ved portretter, men mener 50 mm er et godt alternativ, spesielt om man skal ta bilder av flere.

Så du denne? Seks Snapchat-triks for viderekomne

VARMT LYS: Den siste timen før solnedgang kalles «golden hour», og som man kan se er det varmt lys i bildet, påpeker Paulsen. – Siden jeg ikke ville endre lukkertiden min fra 1/400 og jeg begynte å miste lyset, så måtte jeg høyt opp med ISO og lavt ned på blender for å få nok lys i bildet og den uklare bakgrunnen, forklarer hun. Foto: May Hege Paulsen

6. Ikke ta bilder i direkte sollys

Hvis bildene skal tas utendørs, bør de ikke tas direkte i sola. Gå inn i skyggen, men ha solen mot barnas ansikter. Da blir lyset mykere og bløtere. Har man ikke skygge kan man plassere barna slik at solen kommer bak dem.

7. Sett riktig fokus

Pass på hvor du setter fokuset på kameraet. Barnets øyne er det viktigste å ha i fokus.

8. Sjekk lysmåleren

Alle speilreflekskameraer har en synlig lysmåler på skjermen. Følg med på denne og pass på at streken er i midten. Da er du garantert riktig lys.

LAV BLENDER: – Her ville jeg ha en uklar bakgrunn og fryse bevegelsen i bildet, derfor valgte jeg en lav blender og veldig høy lukkertid, sier Paulsen. Foto: May Hege Paulsen

9. Vurder om du trenger et bedre objektiv

Ønsker du å investere i et bedre objektiv, tilbyr både Nikon og Canon et rimelig 50 mm objektiv med lavt blendertall (F 1.4). Da blir bakgrunnen mer uklar og barnet trer mer frem i bildet. Et slikt objektiv koster rundt 3500 kroner og er en god investering. Det lave blendertallet gjør at du får mye mer lys inn i objektivet slik at du kan ta gode bilder i mørkere omgivelser. Resultatet blir mye proffere.

Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om

10. Velg riktig perspektiv

Og sist, men ikke minst: Gå ned på barnets nivå når du fotograferer, vær på gulvet eller i gresset. Altfor mange barnebilder tas fra den voksnes perspektiv – ovenfra og ned. De gode opplevelsene kommer tydeligere frem når du ser barnet der barnet er.

NED PÅ BAKKEN: For å komme ned på barnets nivå satte Paulsen seg helt ned for å ta bilde av lille Sarah. Den lave blenderen gjør at barnet blir i fokus, mens den rotete bakgrunnen smelter mer sammen, forklarer hun. Foto: May Hege Paulsen

Se inn i kameraet – eller ikke?

Å ta bilder av barn kan være utfordrende. De kan ha en dårlig dag, være svært aktive eller helst ville gå sine egne veier.

Kornbek Ribe - selv mamma til tre små på ett, tre og fem år - sier det er viktig at barna er mette og opplagte før fotograferingen. Hun setter gjerne på musikk barna liker når de skal fotograferes hjemme. Eller hun lar pappaen gjøre ablegøyer bak kamera.

Les mer: Slik blir du påvirket av overgangen til DAB-radio

– Det er viktig å fange barnets oppmerksomhet når du skal fotografere dem, men la gjerne barnet se et annet sted enn rett i kameraet. Mange ganger er det bedre at de ser et annet sted, forklarer Kornbek Ribe.

Paulsen supplerer:

– Når du tar bilder hjemme så er det utrolig flott med bilder tatt i øyeblikket. Ta derfor gjerne bilder når barnet ikke er oppmerksom på deg, men leker med sitt.

Hun sier foreldre ofte vil at barna skal smile og se inn i kameraet. Da er det viktig at den som gjøgler bak kameraet er så nær fotografen som mulig slik at ikke barnet ser til siden for kameraet, men mest mulig rett på. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.