For trettende gang har fagbladet Elektronikkbransjen kåret årets store julegavevinner. I år er det Sonys «virtual reality»-satsing, PlayStation VR, som 51 bransjefolk og teknologijournalister har stemt frem.

– VR og 360 graders bilder og video har det vært snakk om lenge. Nå ser vi at det begynner å komme produkter som gjør dette tilgjengelig for folk flest, og Sonys produkt kan både brukes til spill og til å se 360-graders film og video, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Les også: Slik gikk det da Smart testet Playstation VR

TESTET PLAYSTATION VR: Mikkel Melsom fra Komplett var med å teste PlayStation VR i september, før VR-brillene kom i butikk. Foto: VG Partnerstudio

Hovedjuryen i kåringen forventer at VR-kategorien kommer til å ha en kraftig utvikling framover, og at flere nye aktører kaster seg på bølgen. Det finnes allerede mange ulike løsninger i flere prisklasser – fra Googles Cardboard-briller og Samsungs mobilbaserte system, til spesialiserte rigger som HTC Vive, Oculus Rift og Sony Playstation VR.

Les mer: Alt du trenger å vite om VR

– PlayStation VR er et dedikert VR-produkt, som brukes sammen med en av de store konsollene i markedet; PlayStation 4. Dette er det første VR-produktet i en forholdsvis fornuftig prisklasse, fra en av de store aktørene i spillbransjen, sier Sønsteng.

PlayStation VR koster rundt 4800 kroner, mens headsettene fra konkurrentene HTC og Oculus koster omtrent det dobbelte. For å bruke Sonys utstyr trenger du PlayStation 4, webkamera og eventuelt også «Move motion»-kontroller, mens de konkurrerende VR-brillene krever en kraftig gaming-PC.

Viktig kåring for bransjen

I fjor gikk «smartklokker og treningsarmbånd» av med seieren, og året før var det nettbrettet Samsung Galaxy Tab S som ble kåret til årets julegave.

Ifølge Thor Magne Sørbotten, som er nordisk produktsjef for smartklokker og tilbehør i Komplett, kan slike kåringer påvirke konsumentene. Det viser i det minste salgstall fra tidligere år.

Sjekk også: Dette er høstens spillkonsoll-nyheter

– I november i fjor så vi at salget av smartklokker og wearables generelt fikk en «boost». Da kom Samsung med en ny klokke, og den ble raskt veldig populær. Før jul kommer Samsung med nye smartklokker, Gear S3, som kommer i to varianter. De har vi høye forventninger til, sier Sørbotten til Smart.

Vurderer du å kjøpe deg en smartklokke, men er usikker på hva du kan bruke dem til, kan du sjekke ut Komplett sin Smartklokke-guide her.

Her er vinnerne i de tretten kategoriene:

Årets julegave: Sony Playstation VR

Årets TV: LG OLED55B6

Åres småelektriske: ORAL-B Genius 9000 smart tannbørste

Årets videoprodukt: GoPro Hero 5 Black

Årets dataprodukt: Nvidia GeForce GTX 1060/1070/1080 skjermkort for gaming

Årets spillprodukt: Sony Playstation VR

Årets DAB-produkt: Tiny C6 biladapter

Årets kjøkkenprodukt: Nespresso Prodigio kaffemaskin

Årets mobil: Samsung Galaxy S5 og S7 Edge

Årets smartutstyr: Fitbit Charge 2

Årets lydprodukt: Sony MDR 1000X støykansellerende hodetelefoner

Årets hvitevare: Bosch smart vaskemaskin WAWH26995N

Årets fotoprodukt: Sony A6300 kompakt systemkamera

Egne fagjuryer, bestående av representanter for landets elektronikkjeder, nettbutikker og teknologijournalister, har kåret årets produkt i 13 kategorier. Redaktør Stian Sønsteng og kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen har ledet juryarbeidet.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.