iPhone 7 har i likhet med sine forgjengere fått mye oppmerksomhet. Denne gangen har mangelen på egen hodetelefonutgang og den store programvareoppdateringen iOS 10 vært blant de største snakkisene.

Les også: Bli en mester på Apple TV med disse triksene

– Telefonen har vært ekstremt populær, og Apple slet med å møte etterspørselen de første ukene etter lansering. I disse dager er telefonen mer tilgjengelig, sier Apple-ekspert og journalist Daniel Rosenquist, som står bak Apple-bloggen «Det store eplet».

APPLE-EKSPERTEN: Teknologiblogger og journalist Daniel Rosenquist har testet iPhone 7 Plus siden lanseringen. Foto: Privat

Teknologibloggeren fikk fatt i en iPhone 7 Plus dagen den kom ut for salg, og har nå gjort seg opp flere tanker om hva som fungerer bra – og hva som ikke virker like godt.

– Noen funksjoner har overrasket meg positivt, og noen av de jeg gledet meg til å få har jeg egentlig glemt at eksisterer.

Her er Apple-bloggerens konklusjoner:

Samme gamle?

Om man allerede har brukt en iPhone 6 eller iPhone 6S, kan det være litt skuffende å få en iPhone 7 i hånda. Den er tilsynelatende helt lik, og det føles ikke umiddelbart som om man har med en helt ny dings å gjøre.

Sjekk også: Slik blir du kvitt iOS 10-problemene

– Det endrer seg når man begynner å fikle med den. Det første man merker er hvor rask telefonen er. Alt fra helt enkle operasjoner som å håndtere varsler eller åpne apper, til å kjøre tunge spill som krever mye grafikk-kraft virker sømløst. Det er selvsagt takket være Apples nye A10 Fusion-prosessor, som knuser alle andre smarttelefoner på markedet til tross for at den på papiret kan se underlegen ut, sier Rosenquist.

Ifølge han kan man også merke en forbedring i skjermen, selv om det er den samme oppløsningen på iPhone 7 som på iPhone 6S.

OLED glimrer med sitt fravær, men skjermen er fremdeles litt bedre. Den er for eksempel 25 prosent lysere enn tidligere, og har en ny fargehåndtering. Denne forbedringen er imidlertid ikke en grunn alene til å oppgradere, mener Rosenquist. 

Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om

Batteri som varer hele dagen

BEDRE BATTERI: Apple-eksperten erfarer at iPhone 7 har lenger batteritid enn iPhone 6S. Foto: Skjermdump iPhone

Batteritiden på en ny telefon vil alltid oppleves som bedre enn eldre telefoner. Årsaken er helt enkelt at det nye batteriet ennå ikke er utsatt for slitasje.

– Batteriet i iPhone 7 er merkbart bedre enn sin forgjenger. Apple hevder at iPhone 7 gir deg to timer ekstra batteri, sammenlignet med 6S. Mens Plus-modellen er forbedret med en time. En viktig årsak til dette, er de fire kjernene i prosessoren som tar seg av store og små oppgaver på en mer effektiv måte.

Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

To av kjernene er svært strømgjerrige og tar seg av de aller minste oppgavene. De to andre fyrer på alle sylindre og tar seg av de tunge oppgavene. Til sammen sørger de for at telefonen aldri bruker mer strøm enn den trenger. Dette merkes gjennom batteri som varer hele dagen selv ved heftig bruk, forklarer han. 

– Ved en test der jeg bevisst brukte telefonen litt mindre enn vanlig, klarte jeg å skvise ut godt over to døgns levetid på en lading, sier Rosenquist. 

Den nye hjem-knappen

NY «KNAPP»: Hjem-knappen ser lik ut som tidligere, men oppleves veldig forskjellig. Foto: Daniel Rosenquist

Den nye hjem-knappen kan være litt uvant å bruke til å begynne med. Det kjennes litt som om du presser inn hele den nedre delen av telefonen, men ifølge Rosenquist tar det ikke lang tid før det virker helt naturlig.

– En av de tingene jeg liker aller best med min nye telefon er, overraskende nok, den nye hjem-knappen. Den har ingen bevegelige deler, og simulerer et trykk når du presser ned på den. Dette fungerer så godt at jeg fortsatt lar meg imponere av funksjonaliteten. Det at man selv kan stille inn hvor kraftig telefonen skal vibrere når du trykker på knappen er også kjærkomment, og kan justeres underveis.

Så du denne? Seks Snapchat-triks for viderekomne

Han mener at måten telefonen reagerer på trykk, er mye bedre enn hva en faktisk knapp kan få til.

– Her kan man også se for seg enda flere funksjoner i fremtiden, som for eksempel at knappen utfører ulike operasjoner basert på hvor hardt du trykker.

«Good vibrations»

Grunnen til at hjem-knappen fungerer så godt er den nye vibrasjonsmotoren Apple har satt inn, som de selv kaller «taptic engine». Nå gir telefonen avanserte, små vibrasjoner hele tiden, som er en stor endring fra iPhone 6S.

– Det er mange ting med iPhone 7 som fungerer godt, men isolert sett er den nye vibrasjonsmotoren den aller beste nyheten, etter min mening. Den gir fra seg små støt av vibrasjoner som forsterker hvordan man opplever telefonen, påpeker Rosenquist, og utdyper:

– Når du snurrer på et hjul for å stille inn en klokke, når du velger mellom bokstaver i tastatur eller når du bruker 3D touch, er vibrasjonene med på å fortelle deg hva som skjer. Du føler rett og slett det som foregår på skjermen. Når du zoomer inn eller ut på et bilde gir telefonen fra seg et bittelite støt for å fortelle deg at det ikke er mulig å zoome lenger. Når du trekker ned varslingssenteret i iOS10 gir den deg en kort bekreftelse på at alt er klart til bruk.

Les mer: Åtte skjulte nyvinninger i iOS 10

De tidlige anmeldelsene av iPhone 7 har ikke viet mye oppmerksomhet til denne nyheten. Det mener Rosenquist kommer av at det tar tid å forstå hvor god den nye funksjonen egentlig er.

– Å bruke en eldre iPhone føles nå merkelig, fordi man er vant til å «kjenne» hva som skjer på skjermen.

Mer enn godt nok kamera

DYBDEEFFEKT: Bildet til venstre har en simulert dybde-effekt, mens bildet til høyre ikke har det. Funksjonen fungerer kun på iPhone 7 Plus Foto: Daniel Rosenquist

Det nye kameraet i iPhone 7, og særlig i storebror Plus, er et av de viktigste salgsargumentene for den nye telefonen.

– Og Apple har rett, kameraet er noen solide hakk bedre. Dette var en av de forbedringene jeg gledet meg aller mest til å ta i bruk, men som har gått litt i glemmeboka. Misforstå meg rett. Jeg liker det nye kameraet, og bruker det over middels mye. Men i hverdagen tenker jeg sjeldent over at det er spesielt mye bedre enn sin forgjenger.

Om man sammenligner bilder tatt med iPhone 7 Plus og med iPhone 6S ser man noen små forskjeller, spesielt i dårlig lys, forklarer Rosenquist, og konkluderer med at kameraet fortsatt er bra – og mer enn bra nok for et mobilkamera.

Les også: Slik skjuler du apper og bilder på din iPhone

– iPhone 7 Plus får snart en spennende nyhet på kamerafronten. De to kameraene som jobber side om side vil la deg ta portrettbilder som simulerer dybden du får med et dyrere speilreflekskamera. Jeg har testet dette grundig, riktignok i den første beta-versjonen av denne modusen. Bildene får helt klart et annet uttrykk, og når du treffer blink ser de skikkelig bra ut. Dersom modusen får noen solide oppgraderinger før den lanseres med iOS 10.1 i løpet av høsten, kan dette bli skikkelig bra.

Bye bye, jack

KUN ÉN INNGANG: iPhone 7 har ikke minijack-inngang, slik som de aller fleste andre telefoner. Foto: Reuters

En av tingene som gjør at brukere over hele verden vegrer seg for å oppgradere til iPhone 7 er fjerningen av hodetelefonutgangen minijack.

– Jeg har allerede brukt trådløse ørepropper og hodetelefoner i god stund, og var ikke spesielt nervøs for dette. Det har allikevel bydd på enkelte utfordringer, sier Apple-entusiasten.

I tillegg til å skrive om Apple-produkter på «Det store eplet» jobber han med radio, og må enkelte ganger koble både hodetelefoner og mikrofon til mobilen. Da trengs det ekstra kabler og adaptere. Det fungerer, men er litt upraktisk, påpeker han.

– Men til å ha vært en av de aller mest omtalte endringene på iPhone er det trolig den jeg har lagt aller minst merke til denne første måneden.

NYE ØREPROPPER: Man kan kjøpe trådløse hodetelefoner, men i esken med iPhone 7 følger det med ørepropper som passer inn i lightning-inngangen. Foto: AP

Høyere lyd enn tidligere

En ting som merkes godt ved vanlig bruk, er at iPhone 7 for første gang har fått stereohøyttalere. Den ene sitter i bunnen – slik den alltid har gjort – og den andre er gjemt der du legger øret når du snakker i telefonen.

– Telefonen spiller lyd merkbart høyere, og i et litt bredere spekter enn sin forgjenger. Nå fungerer det til nød å spille av musikk fra telefonen. Aller mest praktisk er det allikevel når man skal se små videosnutter eller Snapchat-videoer på mobilen. Nå får du skikkelig lyd også de gangene du ikke vanligvis gidder å hente frem øreproppene. Man skvetter litt i starten, og å legge fingeren over høyttaleren i bunnen for å dempe lyden, noe jeg ofte gjorde, fungerer ikke lenger.

Fikk du med deg? Ta mobilbilder som en proff med disse eksperttipsene

Nå tåler den vann

iPhone 7 er vanntett, eller vannbestandig for å være helt korrekt. Den tåler ifølge bransjestandarden å ligge på èn meters dyp i 30 minutter uten å ta skade av det, ifølge Rosenquist.

– Jeg har heldigvis ikke fått testet denne egenskapen. Men det er betryggende å vite at du ikke ødelegger teknologi til nærmere 10.000 kroner om uhellet først er ute, og telefonen faller i vasken.

Det er imidlertid mange andre som har testet dette grundig, og de har funnet ut at telefonen tåler mer enn den lover.

– Enkelte har svømt, surfet og dusjet med telefonen uten at den har tatt skade av det. Det anbefales riktignok ikke. Jeg ser mest på dette som et sikkerhetsnett, og ikke noe jeg utfordrer i tide og utide.

Fullt minne? Slik får du mer plass på telefonen din

Sist men ikke minst: Bør du kjøpe den?

Om man bør kjøpe iPhone 7 eller ikke, avhenger ifølge Apple-eksperten av om man er tålmodig nok til å vente på neste modell – særlig om du har en iPhone 6S allerede.

– Jeg kan absolutt anbefale iPhone 7. Men om du har en 6S fra før, ville jeg kanskje ventet til neste år, hvis du er tålmodig nok.

Til neste år er det ti år siden iPhone så dagens lys, og det skal angivelig markeres på skikkelig vis. Da spås det at iPhone får den største overhalingen den noen gang har fått.

– Trådløs lading, og en skjerm som dekker hele fronten av telefonen er blant høydepunktene. Der er vi ikke enda. Apple sier at iPhone 7 er den beste telefonen de noen gang har laget. Det stemmer, men skulle også bare mangle.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.