For knapt en uke siden ble nok en utgave i FIFA-rekken offisielt lansert. Det betyr nye timer med øving, glede, skuffelse og banning – og ikke minst: nye funksjoner og muligheter som må utforskes! 

En som allerede har rukket å bruke utallige timer på å bli kjent med det nye spillet, er Mads Hagerup – tidligere kaptein på det norske FIFA-landslaget. 

– FIFA 19 er definitivt et friskt pust. Samtidig er det ikke så veldig stor forandring fra forrige utgave. De fleste av de nye funksjonene virker foreløpig greie å sette seg inn i, forteller eksperten. 
FIFA-EKSPERT: Mads Hagerup, kaptein på det norske FIFA-landslaget, har full kontroll på gressmatta.  VG Partnerstudio

Les også: Høstens spillnyheter – ekstremt mange spennede spill i vente

Rolig tempo

Ifølge Hagerup er mye som før i FIFA 19. Det er jo tross alt grenser for hvor mye en får gjort med et spill basert på en idrett som, naturlig nok, ikke forandrer seg så mye i løpet av et år. Likevel finnes det noen nye, spennede elementer i årets utgave. 

– En av de tingene EA ofte justerer fra år til år er tempoet i spillet. I år har de senket farten veldig, forteller Hagerup. 

Han forklarer at den lave farten gjør det nærmest umulig å løpe fra en motspiller, slik en kunne tidligere. Dette gjør også at det blir vanskeligere å bruke én og én spiller. Til gjengjeld gjør tempoendringen at pasningene sitter bedre. 

– Skal du hevde deg, blir du nødt til å legge opp spillet og taktikken på en litt annen måte enn du har gjort tidligere. Dette tenker jeg at bare er positivt, sier Hagerup. 

Bedre kontroll

I tillegg til et helt nytt tempo, gir den nye utgaven deg større kontroll på hvordan spillerne dine faktisk oppfører seg med ballen. En av de nye mekanikkene i år er et forbedret «første-touch» på ballen. Jo bedre teknikk spilleren du styrer har, jo mer kan du forvente av den første touchen. 

– Dette går som regel automatisk, men du har mulighet til å styre dette i større grad enn tidligere, sier Hagerup. 

En annen nyvinning er timede skudd, eller såkalt «timed finish», som er en helt ny måte å avslutte på – og kanskje årets kuleste nyhet, ifølge eksperten. 

Les også: Sitt godt i timesvis: Slik velger du riktig gamingstol

Kort forklart går det ut på at du trykker på skyteknappen først én gang for å skyte, og deretter igjen, akkurat i det foten treffer ballen, slik at du får et mer presist skudd.

– Akkurat denne funksjonen tror jeg de fleste må jobbe litt ekstra med, før man får den til å sitte. Beregner du feil, vil ballen skli av foten, og skuddet minner om noe man finner i lilleputt-ligaen. Treffer du derimot, blir skuddet presist, og det ender som regel i et veldig pent mål, forteller eksperten og fortsetter: 

– Jeg har sett ganske mange interessante avslutninger med «timed finish» allerede. Min anbefaling er derfor å øve masse på disse. I jevne kamper er det ofte avslutningsferdighetene som avgjør.

Prøv deg i ny turnering

Når det kommer til hvilke moduser du kan spille i, fortsetter FIFA stort sett som i fjor. Du kan spille i sesonger med lag, enkeltkamper eller seriespill. FIFA Ultimate Team (FUT) er selvsagt på plass, og med unntak av noen små justeringer her og der, har FUT stort sett de samme valgmulighetene som før. Nytt av året er derimot at man kan følge Cristiano Ronaldo, Neymar Jr og Kevin De Bruyne mens de kjemper i verdens største klubbturnering, Champions League.

– Det er veldig kult at FIFA har klart å skape en autentisk Champions League-atmosfære. Alt i alt er denne modusen veldig bra gjennomført. Jeg gleder meg til å teste den mer, sier Hagerup. 

Tregt nett? Ta quizen og finn ut hvilken trådløse ruter som passer best til deg

Trening, trening, trening

Uansett hvilken modus du foretrekker å spille i, er det med FIFA som med alt annet; jo mer du øver, jo bedre blir du. Det er altså ingen magisk oppskrift for å bli best i spillet. Likevel finnes det er par triks eller tre som kan hjelpe deg litt på veien. Her er Hagerups beste tips: 

⚽️ Vær tålmodig når du spiller. Hold skuddet ditt, ikke bare fyr løs. Det er typisk førstegangsspillere å skyte så mye som mulig. Det lønner seg dessverre sjeldent. 

⚽️ Vær forsiktig bakover! Det er fort gjort å bli så opphengt i angrep at man glemmer forsvar. 

⚽️ Prøv å få til raske kombinasjoner og hold ballen på bakken. 

⚽️ Ikke gjør deg for avhengig av fart – i denne utgaven av FIFA vil det ikke hjelpe.

⚽️ Spill mot folk som er bedre enn deg. Det kan være frustrerende, men det er også en veldig god erfaring.

⚽️ Legg ned mange timer! Øv mye. Identifiser egne feil og kom opp med nye løsninger! 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.