Vi vier nesten en tredjedel av livet til søvn. Likevel har veldig mange av oss problemer knyttet til innsovning. Men tross at mobilen ofte får noe av skylden for disse problemene, kan den også være til hjelp. Her er tre apper som kan hjelpe deg godt på vei til drømmeland.

– Mange av oss er så overstimulerte når kvelden kommer at innsovningen blir vanskelig. Dette gjelder spesielt unge mennesker, som føler en slags avhengighet til skjerm og mobiltelefon, forteller søvnterapeut Caroline Lorentzen, som driver nettstedet sovehjelp.no.

Hun understreker likevel at mobilen kan være til hjelp for mange – dersom man bruker den riktig.

HJELPER MED SØVN: Caroline Lorentzen er søvnterapeut, og hjelper familier med å få orden på søvnrutiner. Foto: Privat

– Søvn handler først og fremst om rutiner. Hvis du for eksempel innfører avspenningsøvelser som en del av kveldsrutinen, kan dette hjelpe deg på god vei mot et sunt søvnmønster.

Les også: Øreproppene som kan gi deg bedre søvn

Lorentzen trekker spesielt frem apper med såkalt white noise som et god eksempel.

– Spesielt hos barn ser vi at apper med lyder som støvsuger-dur, eller andre lavfrekvente lyder, kan være til hjelp ved innsovning. 

Barn sover nemlig best i lett opplyste rom i nærhet til trygge stemmer og vante lyder. 

– Blir det for stille, kan det fort bli skummelt for de yngste, sier Lorentzen.

«White Noise» er en app med lyder som skal minske stress og hjelpe deg å slappe av. Det hevdes også at flere av lydene skal være til hjelp for deg som sliter med tinnitus. Du kan velge blant beroligende lyder som bølgeskvulp, støvsuger-dur, regnstorm, tørketrommel og dryppende vann, for å nevne noen. I tillegg kan appen skilte med en behagelig alarmklokke, slik at du slipper brå oppvåkning om morgenen.

Klikk her for å laste ned «White Noise Lite» gratis iPhone, eller her for å laste den ned til Android.

Skjermdump App Store

Unngå lyset fra skjermen

Årsaken til at mobilen gjerne blir sett på som «søvnsynderen» er at det blå lyset fra skjermen kan hindre utskillingen av søvnhormonet melatonin. Dette vil forsinke, eller i verste fall forhindre, innsovningen din.

– Jeg anbefaler alle å rive seg løs fra telefonen en til to timer før leggetid, sier Lorentzen

Nyttig å flytte oppmerksomheten mot lyder

Per Sjöberg er privatpraktiserende psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Bergen. Han mener de rette appene kan være svært nyttige for folk som sliter med søvnen. 

– Dersom du har for vane å ligge våken med bekymringer og tunge tanker, vil det sannsynligvis hjelpe å flytte oppmerksomheten vekk fra tankene og mot noe annet. Meditasjonapper kan hjelpe deg å holde oppmerksomheten mot nøytral stimuli og bli avslappet, sier han.
STRESSMESTRING: Per Sjöberg er spesialist i å hjelpe folk med å håndtere negativt stress. Foto: Privat

«Relax Melodies: Sleep Sounds» er appen for deg som trenger hjelp til innsovningen. Her kan du nemlig få veiledning til avspenningsøvelser og pusteøvelser. I tillegg kan du velge blant avslappende melodier og lavfrekvente lyder, som vil hjelpe deg på veien til drømmeland.

Klikk her for å laste ned «Relax Melodies: Sleep Sounds» gratis til iPhone, eller her til Android.

Skjermdump App Store

«Sleep Genius» er et program som ble utviklet av NASA for å få astronautene til å sovne i verdensrommet. I dag finnes produktet som app for mobiltelefoner og smartklokker. Sleep Genius skal redusere stress ved å gi deg stressreduserende musikk før du legger deg. Dette skal gi deg bedre nattesøvn. I tillegg vekker appen deg gradvis med behagelige lyder.

Klikk her for å laste ned «Sleep Genius» til iPhone (55 kroner), eller her til Android (55 kroner).

Skjermdump App Store

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.