På DreamHack, verdens største datafest i Jönköping i Sverige, blant dataskjermer, energidrikk og lysende tastatur, i en gigantisk, mørklagt spillehall, sitter over hundre jenter på rekke og rad og driver med det de liker aller best: gaming. 

– Det er jo ingen hemmelighet at e-sport er et felt som for øyeblikket nesten utelukkende består av menn. «Female Legends» er her for å vise at også jenter kan konkurrere i spill, og at vi bør ha en plass i miljøet, på lik linje som gutta, sier Lillie Klefelt, gamer og Ildsjelen bak organisasjonen.GAMER: Lillie Klefelt har gamet hele livet. Nå vil hun hjelpe jenter opp og frem i miljøet.  VG Partnerstudio

Det er nå to år siden Klefelt og venninnen Liza Lind gikk sammen for å danne et eget gaming-samfunn for jenter. Målet: å skape et miljø som oppmuntrer flere til å spille og å delta i konkurranser. 

Les mer: Nå skal PC-en din lyse i alle regnbuens farger

Gaming for jenter

Lind og Klefelt møttes for første gang under en League of Legends-samling i 2016, hvor de begge var til stede som trenere. De kom raskt i prat, og begynte å snakke om jenter og gaming, og hvilke utfordringer de selv har møtt på som jenter i miljøet. 

– Det var tydelig for oss at jentene på treffet ikke var like selvsikre som guttene når de konkurrerte. Mens gutta kjørte på, var jentene bekymret for å ikke være gode nok, eller for å ødelegge for laget. Ingen av de våget en gang å tenkte på å spille på en proff scene, fordi de følte at de ikke passet inn – dette synes vi var helt feil, sier Klefelt. 

DATAFEST: I en enorm sal på DreamHack sitter barn og unge i alle aldere og gamer døgnet rundt.  VG Partnerstudio

Det var da de to bestemte seg for å starte et eget «community» for jenter som e-sporter, for å styrke nettverket deres og la dem trene på spill i et mer ufarlig miljø, med likesinnede, helt uten fordommer. 

Samme året startet «Female Legends» offisielt, med DreamHack som første stoppested. Ved å holde av egne områder hvor jenter kunne sitte og spille sammen, håpet legendene på å senke terskelen for at jenter skulle delta på et mannsdominert treff  – og det virket! 


–  I år har over 200 av medlemmene tatt turen til DreamHack, og flere har vært med i turneringer. Det er kult å tenke på at vi er med på å forandre verdens største datatreff, sier Klefelt.

Les også: Gaming for alle: Disse pensjonistene elsker CS:GO

Vil se jenter i konkurransestolene
 

Selv om det det ikke er noen fysiske grunner til at jenter ikke skal kunne konkurrere på samme nivå som gutter i e-sport, er det sjelden å se jenter som deltakere i offisielle turneringer. 


- Hvor blir det av alle jentene? 

– Det er nok flere grunner til at så få jenter er med å konkurrere. For noen handler det helt enkelt om manglende interesse. Men for mange handler det også om tilhørighet, sier Klefelt og fortsetter: 


– Om en ikke føler seg komfortabel i spill-miljøet, eller mangler venner å trene med, blir det vanskeligere å prestere. Da vil også terskelen for å melde seg på konkurranser bli mye høyere.
GUTTEKLUBB: Det er svært få jenter å se på de store e-sportscnene. Her fra DreamHack Open.  VG Partnerstudio

Ved å arrangere egne treninger, LAN og turneringer håper Klefelt å gi jentene den støtten og det nettverket de trenger for å kunne drive med e-sport. 

– Hos oss skal jentene få lov til å bare være «gamers» uten å tenke på hva folk synes. Jeg håper og tror at dette kan bidra til at flere og flere kan hevde seg i e-sport fremover, sier Klefelt. 

Vil du bli god i e-sport? Slik forbereder proffene seg til turnering

Spilte i skjul


På DreamHacks strømmeområde, like ved legendene, møter vi Emilie «Emzia» – en av Norges største Twitch-streamere, som reiser landet rundt for å streame. Hun opplever at det har blitt større aksept for jenter i miljøet. 

– Jeg føler at det er flere jenter som gamer nå enn før. Det tror jeg det er flere grunner til, for eksempel at det har kommet flere spill som appellerer til jenter, men også at det har blitt mer akseptert å være en jente som gamer. 

– Gaming har alltid vært litt stigmatisert, og jeg husker at det tok litt tid før jeg turte å fortelle vennene mine at jeg hadde begynt å streame. 

«EMZIA» LIVE: Her strømmer Emilie direkte fra verdens største datafestival Foto: VG Partnerstudio

De fleste vennene til Emilie er nemlig ikke interessert i spill, og hun spilte derfor lenge i skjul. I dag vokser de fleste opp med spill, og gamere sitter ikke lenger og gjemmer seg kjelleren – noe Emilie håper vil gjøre det lettere for jenter å finne sin plass i miljøet. 

– Jeg tror mange jenter føler seg litt alene som gamere. At det dannes egne nettverk for jenter, der de ikke er i mindretall, tror jeg er kjempepositivt – da vil terskelen for å fortsette med spillingen bli mye lavere. 


- Har du noe tips til jenter som vil prøve seg i e-sport?

– Tren hardt, ha det gøy og slutt å tenke at du ikke er god nok. Jenter har en tendens til å snakke seg selv ned. Alle må begynne et sted – du trenger ikke være verdensmester for å prøve deg i en konkurranse, sier Emilie. 

Så du denne? Bygg PC selv: Slik velger du de riktige komponentene

Av hensyn til privatlivet ønsker ikke Emilie å bruke sitt fulle navn i saken.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.