Vi møter fem svenske pensjonister på verdens største datatreff, Dreamhack i Jönköping i Sverige. For flere av dem er dette andre gangen de er her for å drive med en av favoritthobbyene: Gaming.

– Jeg hadde selv fordommer mot gaming, og syntes ikke noe om at ungdommene skulle sitte oppe om natten og bare være inne for å spille. Det tenker jeg ikke lenger, sier Øivind «Windy» Toverud (75). 

Vil du bli best i e-sport? Slik forbereder proffene seg til turneringer

Siden i fjor høst har han spilt Counter Strike: Global Offence (CS:GO) sammen med andre pensjonister på laget «Silver Snipers», som er satt sammen og sponset av PC-produsenten Lenovo.

– De tenker at «different is better», og at gaming skal være for alle. Vi så en annonse på nettet om gaminglaget og søkte, og så ble vi plukket ut til å bli med. Vi skulle helst ha erfaring med data og gaming, men det var det ingen av oss som hadde, forklarer Inger «Trigger Finger» Grotteblad (66).

KLARE FOR GAMING: Fra venstre: Monica «Teen Slayer» Idenfors (62), Per-Arne «YoungGun» Idenfors (57), Inger «Trigger Finger» Grotteblad (66), Abbe «BirDie» Drakborg (75) og Øivind «Windy» Toverud. Foto: VG Partnerstudio

Hun forteller at det var barnebarna hennes som oppfordret henne til å søke om å bli med på laget. Det angrer hun ikke på. Det viser seg at gaming er en strålende hobby for henne, som lar henne koble av og glemme alt annet. 

– Jeg har sett barnebarna mine spille Counter Strike tidligere, og syntes det så kult ut. Så jeg spurte dem om jeg burde søke. Og det mente de så klart, sier Inger.

Vil du bygge din egen PC? Slik velger du riktige komponenter

Var egentlig for ung til å bli med

Da laget var på utkikk etter flere medlemmer i mars i år, var det hele 130 pensjonister som søkte. I tillegg til Inger ble også Per-Arne «YoungGun» Idenfors (57) plukket ut. Han hadde «kontakter på innsiden», ler gjengen.

– Ja, han er nemlig min mann. Men han er bare 57 år, så han var egentlig for ung til å bli med. Aldersgrensen er egentlig på 65 år, legger Monica «Teen Slayer» Idenfors (62) til.

Vil du komme i gang med gaming? Dette utstyret trenger du

Coaches av proff trener

Sistemann på laget er Abbe «BirDie» Drakborg (75). Han forteller at laget ofte spiller sammen online, og at de samles i Stockholm to ganger i måneden for å trene.

Det er ikke noe kaffeslabberas pensjonistene møtes til når de skal trene på gaming. De har nemlig med seg en profesjonell trener, Tommy Ingemarsson, som er en av grunnleggerne av e-sportlaget «Ninjas in Pyjamas» – og ti ganger verdensmester i Counter Strike.

– Han er en veldig dyktig coach, understreker Monica.

GAMING-GLEDE: Inger sier at medlemmene i «Silver Snipers» ønsker å være forbilder for andre på samme alder, og oppfordrer flere til å spille – uansett alder. Foto: VG Partnerstudio

Rollemodeller for både unge og eldre

I tillegg til proff hjelp får pensjonistene stadig innspill og råd fra barnebarn og andre unge, som lærer dem alt fra gaming-forkortelser til triks.

– Jeg har fått beskjed om å si «GGEZ», det betyr «good game, easy», sier Inger.

– Egentlig skulle vi hatt en manual for å lære alle finesser og funksjoner – og utnytte dem. Men de unge kommer heldigvis med mange gode tips, legger Øyvind til.

Sjekk også: Ekspertenes tips til å bli god i Fortnite

Pensjonistgjengen ser på seg selv som forbilder for andre på samme alder – og også for unge jenter.

– Kan en gammel tante som meg game, kan det hende at også unge jenter tør å starte. Og til de eldre kvinnene: Våg å gjøre det! Dere kommer så nære barnebarna deres. Ikke bare når det gjelder gaming, men vi snakker bedre sammen, konkluderer Inger.

«Silver snipers» gamingtips til gamere i alle aldre:

🎮 Spill mye

🎮 Se på andre spille på YouTube

🎮 Ta opp matcher og lær av dine egne feil

🎮 Ha det gøy!

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.