Det er sommer, sol og varmt i luften. Selv om det kanskje frister å hoppe rett i vannet når du kommer til stranden, kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang. 

– Væske og elektronikk er en dårlig kombinasjon, og det anbefales ikke å bade med telefonen eller smartklokken selv om det står at den tåler vann, sier Lars Christen Førisdal i Komplett. 

Les også: Sjekk koden som avslører hvor mye vann dingsene dine tåler 

Unngå saltvann

Selv om det kan gå bra å bade med de teknologiske dingsene dine i ferskvann, er det noe helt annet å bade i sjøen eller havet.

– Saltvann leder strøm godt, og derfor er det fare for kortslutning i kretsene hvis det kommer vann inn i for eksempel mobilen eller smartklokken, forklarer han. 

Saltvann kan også gjøre mer skade når det tørker, fordi det legger igjen saltkrystaller som kan ødelegge pakninger i teknologien. 

– Derfor bør du skylle produktet ditt i ferskvann med en gang. Det gjelder også om det har vært i klorvann, eller om du har sølt brus, øl eller annen væske, sier Førisdal. 

Så du denne? Ti eksperttips: Ta mobilbilder som en proff

EKSPERT: Lars Christen Førisdal tipser om hvordan du kan unngå å ødelegge vanntett teknologi når du bader i sommer. 

Kan kanskje reddes 

Før du skyller produktene i ferskvann, bør du ta ut batteriet med en gang om du kan. 

– Det er viktig å få ut alt saltvannet i løpet av kort tid, om du skal ha sjansen til å berge produktet. 

Etterpå er det viktig å tørke mobilen eller klokken godt, før du setter inn batteriet igjen. 

– Et annet tips er å legge produktet i en bolle med ukokt ris, for å trekke ut vannet, forteller han. 

Du kan også legge dem i et godt oppvarmet rom, eller i stekeovnen på lav varme (OBS: pass på at grillelementene i ovnen ikke er på).

Merk at produktet ditt mest sannsynlig er ødelagt dersom det har kommet inn noe saltvann. Du kan imidlertid prøve disse tipsene og håpe at det går bra. 

Sjekk også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger 

Mister garantien 

Forbrukerrådet fikk inn 547 klager på mobiltelefoner i 2017, og i 75 av disse sakene tok forbrukeren opp spørsmål om fuktskader. I samme periode behandlet Forbrukerrådet 20 klager på sportsklokker.

Det hjelper imidlertid lite å klage om du har fått noe annet enn ferskvann i mobilen eller smartklokken din. 

– Produsentenes garanti dekker ikke skader fra for eksempel saltvann, fordi IP-klassifiseringen gjelder kun ferskvann, forklarer Førisdal. 

IP-klassifisering er en kode som viser til kapslingsgraden, en internasjonal standard som forteller hvor godt enheten er beskyttet mot inntrengning av faste partikler (for eksempel støv) og vann.

Du bør derfor sjekke IP-klassifiseringen for produktene dine, for å finne ut hva og hvor mye de tåler før du bader dem. Ofte vil du finne dette i spesifikasjonen for eksempelvis mobiltelefonen din. 

Les mer her: Koden som avslører hvor mye vann dingsene dine tåler

Mobiltelefoner som tåler vann 

Klikk deg gjennom «karusellen» for å se flere produkter:

Smartklokker som tåler vann

Klikk deg gjennom «karusellen» for å se flere produkter:

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.