Er det én ting som er blitt tydelig i spillmiljøet de siste årene, er det at spillere elsker å interagere med hverandre, dele erfaringer og oppleve spill sammen. 

Siden oppstart i 2011, har videostrømmetjenesten Twitch hatt enorm vekst. Over 15 millioner brukere besøker tjenesten hver eneste dag, og stadig flere kaster seg på strømmebølgen.

Sammen med Kompletts egen «YouTuber» og strømme-ekspert, Mikkel Melsom, har Smart satt sammen en guide til deg som har lyst til å prøve deg «live» – GLHF (Good luck, have fun)! 

Sett opp en konto

– Heldigvis trenger du ikke være noe teknisk geni for å streame på Twitch – alt du trenger å gjøre er å sette opp din egen kanal. Det er helt gratis, og tilgjengelig for alle som er over 13 år, forteller Melsom. 

Kontoen setter du opp enkelt og greit ved å registrere deg via Facebook eller med e-post. 

💡Visste du at… Komplett har en egen Twitch-kanal med 19.000 følgere? Annenhver torsdag (partallsuker) streamer Mikkel Melsom, sammen med kollega Espen Harring og gjester. Følg med for god underholdning, konkurranser og give-aways! 

STREAM-TEAM: I Komplett-studio er det litt julaften annenhver torsdag. Her deler Mikkel Melsom (t.v) og Espen Harring ut et flunkende nytt tastatur og headset.  Komplett

Sett personlig preg på kanalen

Når du har logget deg inn, bør du også oppdatere kanalsiden din. Legg ved et bilde eller en avatar, lag et banner og fyll inn informasjon om hvem du er og hvorfor du gjør det du gjør. 

– Finn din nisje og stil som gjør at seerne vil følge akkurat deg. Lag gjerne dine egne «overlays» og grafikk som du kan bruke i streamen. Det trenger ikke være avansert, men gjør deg litt flid og vis at du har lagt ned litt tanke i kanalen. Om du lager ditt eget kunstverk i Photoshop eller laster ned «overlay»-pakker på nett, er opp til deg, sier Melsom. 


Han forteller at på Twitch er både spillet og spilleren i fokus. Ikke alle kan være verdens beste spiller– derfor gjelder det å finne en annen måte å skille seg ut på.  

– De mest populære streamerne er gode underholdere og har sprudlende personligheter. De gjør sin egen greie, er inkluderende og byr på seg selv.

Så du denne? Nå skal PC-en lyse i alle regnbuens farger


Sørg for at utstyret er på plass


Dersom du allerede er bevandret på Twitch, har du kanskje lagt merke til at de aller fleste streamerne har en utstyrsliste på profilen sin. – Mange seere er interessert i å se hva slags utstyr favorittspillerne deres bruker. Når det er sagt betyr ikke det at du må ha topputstyr for å lykkes som streamer, sier Melsom. 


For å strømme trenger du en ok gamingmaskin, et kamera, en mikrofon og et headset. I tillegg bør du ha en stabil og rask internettlinje – de færreste orker å følge en stream som hakker eller har dårlig grafikk, råder eksperten. 

KLAPPET OG KLART: Med tre skjermer og vann i flaska er alt lagt til rette for en god stream.  VG PARTNERSTUDIO

Se Melsoms anbefalte strømme-tilbehør nederst i saken.

Last ned programvare

Før du kan begynne din nye karriere som streaming-gamer trenger du en programvare som lar deg ta opp video og sende signalet til tjeneren (i dette tilfellet Twitch), slik at du kan vise innholdet ditt til verden. 

Her anbefaler Melsom OBS Studio – en gratis programvare som lar deg gjøre stort sett alt det du ser at andre gjøre på Twitch; legge på bilder, tekst eller webkamera og forme utsnittet på sendingen slik du vil. 


Les mer: Innstillingene Fortnite-proffene bruker


Test at alt fungerer

Med mindre du har en personlighet som får seerne til å bli sittende selv gjennom tekniske problemer, er det svært viktig at du har alt på plass før du starter streamen. 

– Sjekk at lyden er god og at bildefeeden fungerer slik du har tenkt. Pass på at alle spillene dine er oppdatert, at tittelen på streamen er riktig og at mus og tastatur har batteri, råder Melsom.


Når alt er på plass gjenstår det bare å sette i gang «showet». 

Les også: Dette må du tenke på for å finne riktig gamingmus

FYR OG FLAMME: Det går hett for seg i chatten under Fortnite-stream. Her med Mikkel Melsom, Espen Harring, Emilie «Emzia» og Thomas Paste.  Skjermdump Twitch

Kommuniser med seerne 


Hust at Twitch er mer enn bare enveis videofremvisning; det er en sosial plattform, som er helt avhengig av lyd og chat. 

– Det viktigste du gjør som streamer er å kommunisere med seerne dine. Bruk chatten aktivt, svar på spørsmålene som dukker opp. Snakk med og ikke bare til de som ser på, sier Melsom.


Et annet godt råd er gjøre deg kjent med andre streamere, både norske og utenlandske. Bruk gjerne litt tid i andres chat og vær aktiv. Viser du støtte til andre streamere, blir det kanskje mer interessant å se på deg. 

– Det er enklere enn man tror – stol på deg selv og gjør din egen greie, så kommer seerne etter hvert, sier han. 

💡Visste du at… verdensrekorden på flest samtidige seere er for enkeltspillere på Twitch ble satt av Tyler «Ninja» Belvins. Med litt drahjelp fra selveste Drake, som ble med på å spille Fortnite Battle Roayal, fikk han hele 600.000 seere til å følge streamen. 


Vær forberedt på ufin oppførsel

Dessverre er det på Twitch som på resten av internett – det vil alltid være noen ufine mennesker som ikke har noen annen agenda enn å «ta deg». 

– Vær mentalt forberedt på å møte litt motstand, råder eksperten. 


Last gjerne ned en bot, for eksempel «Nightbot», som kan modere chatten din og fjerne stygge kommentarer automatisk.

Les mer: Seks eksperttips: Slik kan du bli god i Fortnite

Ha det gøy! 

– Ikke gå i fella og begynn å streame på feil grunnlag. De aller mest dedikerte tjener gode penger på Twitch, men hvis du tror det bare er å starte en stream for å få pengene til å rulle, må du tro om igjen. Du må lage godt innhold, og du må gjøre det fordi du synes det er gøy – hvis ikke blir du gjennomskuet med en gang, understreker eksperten. 

– Ha det gøy, så vil seerne også ha det gøy! 

Her er utstyret Melsom anbefaler til streaming: 

Logitech C922 Pro Stream er et utrolig bra webkamera som filmer i 1080p 30fps/720p 60fps og fungerer godt med greenscreen. 

Svive Hydra Mikrofon Pro er en robust og god mikrofon med medfølgende bordstand. 

HyperX Cloud Pro Gaming Headset Silver er et svært godt headset, spesielt med tanke på pris.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.