Tomas Kristiansen, som til daglig jobber i Komplett, er én mange spillentusiaster og var med å starte opp Spillmuseet i Sandefjord. Han mener den store interessen for gamle spillkonsoller kommer av et ønske om å mimre tilbake til barndommen. 

– De som er over 30 år vil gjerne gjenoppleve minnene de hadde som barn - også når det kommer til spill, sier Kristiansen.  

Les også: Slik bygger du din egen PC

At mange av de gamle spillene er enkle å sette seg inn i, gjør at flere lar seg engasjere. 

– Det er mye fokus på selve spillgleden og ikke så mye på grafikk. På Retrospillmessen så vi veldig mange foreldre som hadde meg seg barna for å vise de hva de spilte på som unge. Barna fattet overraskende raskt interesse og fant stor glede i de gamle spillene.

Les også: Her er høstens spillkonsoll-nyheter

– «Pokemon GO» har vel også vært med å vekke nostalgien hos mange?

– «Pokemon GO» har helt klart økt interessen for de eldre spillene. Spesielt Game Boy og Game Boy Color (Nintendos første håndholdte konsoller) og Pokemon-spill til de har blitt populære.

POKEMON: I 1998 lanserte Nintendo Game Boy Color. Spesielt «Super Mario Bros.» og «Pokemon» var populære spill på den håndholdte konsollen. FOTO: NINTENDO

Satte fart på spillindustrien

Gjennom de siste 20 årene er det lansert mange ulike håndholdte og vanlige spillkonsoller. Mange har blitt store suksesser, mens andre har floppet på markedet.

Les også: Snart kommer «Minecraft» til bruk i skolen

– Playstation 1 er spillkonsollen som virkelig satte fart på spillindustrien igjen. Sony var helt fersk i spillverdenen og tok raskt førsteplassen, noe de har holdt til dags dato. «Nintendo 64» var også en veldig populær konsoll, spesielt hos den yngre garde. Det var også i den perioden da Sega og Atari ga opp sin satsning. Sega Dreamcast, som kom i 1999 i Europa, forsvant igjen etter drøye halvannet år, forteller Kristiansen.

SUKSESS: Playstation 1 gjorde at mange av spillselskapene gikk bort fra spillkasetter. Konsollen ble lansert i Norge i 1995. FOTO: SONY

Blant spillkonsollene som floppet på markedet, trekker Kristiansen frem Apples Pippin, Segas Dreamcast og Nintendos Virtual Boy

– Apples forsøk på å komme inn på konsollmarkedet var alt for dyrt og dårlig. Veldig få spill var tilgjengelig, siden ingen hadde særlig troen på konsollen. Sega Dreamcast var langt forut sin tid da den ble lansert, men feil fokus fra Sega gjorde at den floppet. Nintendos forsøk på å lage en «virtual reality»-konsoll inneholdt både dårlig grafikk og veldig få gode spill.

FLOPPET: Dreamcast ble aldri en stor suksess for Sega. FOTO: SEGA

Dyrt for nostalgi

Mens man tidligere omtrent fikk kastet Nintendo 64-konsoller etter deg, må du nå betale dyrt for å gjenoppleve barndomsminnene. Samtidig som interessen for gamle spillkonsoller har økt, har også prisen på gamle konsoller skutt i været. 

POPULÆR: Nintendo 64 er fortsatt en «hit» blant spillinteresserte. Konsollen ble lansert i Norge i 1997. FOTO: NINTENDO

– Prisene på eldre konsoller og datamaskiner har økt en del, spesielt siden det er såpass mange som har begynt å samle på det. Det er også mange «haier» der ute som kjøper opp billig fra folk som rydder loftet/kjelleren for å så selge dyrt ut på Finn.no eller Facebook. De som ønsker å gjenoppleve gammel barndom kan fint betale noen tusen kroner for det og dermed blir det en ond sirkel, avslutter Kristiansen. 

Ekspert-tipsene: Slik blir du den beste Pokémon Go-treneren

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.