Hvis du skal kjøpe deg en stasjonær PC i dag har du flere valg. Du kan kjøpe en vanlig PC fra en av de kjente produsentene, du kan kjøpe en ferdigbygget PC, og du kan velge å kjøpe komponenter og bygge helt selv.

–De fleste som bygger sin egen PC har nok startet med å kjøpe en ferdigbygget PC. Når man ser hvor mange muligheter det er, så blir man kanskje litt interessert i å bygge selv, sier Pål Fredrik Berg, som er kategorisjef for Komplett-PC i Komplett.

Les også: RGB: Nå skal PC-en din lyse i alle regnbuens farger

PC-EKSPERT: Pål Fredrik Berg, kategorisjef for Komplett-PC, tjenesten for PC-bygging i Komplett. Foto: Komplett

I dag er informasjonen en behøver for å bygge PC mye mer tilgjengelig enn tidligere, forklarer han. Nå ligger det nemlig tusenvis av videoguider, blogginnlegg og artikler om hva en bør tenke på, og hvordan en går frem. Det er nemlig flere ting en bør kjenne til før en setter i gang.

– For det første må en være sikker på at komponentene passer sammen. Det er for eksempel ikke alle prosessorer som er kompatible med alle hovedkort, og det er ikke sikkert at komponenter som fysisk passer sammen er kompatible likevel, sier Berg, og legger til:

– For det andre er det viktig at man leser instruksjonene nøye. Det er lett å gjøre det riktig, men det er også lett å gjøre feil – og da må man i verste fall kjøpe nye komponenter.

Bygging sikrer kvalitet i alle ledd

Den mest åpenbare fordelen ved å bygge sin egen PC, er at man har kontroll over alle komponentene man putter inn i maskinen, forklarer PC-eksperten.

– Vi som er litt «geeker» foretrekker nok å vite hva som er på innsiden av kabinettet. Da er man sikker på at man har kvalitet i alle ledd.

Sjekk også: Dette må du tenke på når du skal ha gaming-mus

ORDEN I KABINETTET: Alle delene må være kompatible og ha støtte for hverandre, hvis ikke er det ikke sikkert PC-en engang vil starte. Foto: Komplett

Videre er det lurt å «bygge for fremtiden» når man setter sammen PC-en, slik at PC-en ikke blir utdatert med en gang.

– Da blir det ikke så dyrt å oppgradere noen år frem i tid, og da kan man gjenbruke komponenter. Det er bra både med tanke på miljøet og lommeboka.

Les også: Seks eksperttips: Slik kan du bli god i Fortnite

Synes du det er vanskelig å plukke ut komponenter selv, kan du velge en av Kompletts ferdige pakker. Du kan velge om du selv skal sette PC-en sammen, eller om den skal komme ferdig bygget. 

Denne PC-en er designet for spill som Fortnite. Her får du mye PC for pengene:

Ønsker du en kraftigere gaming-PC, er dette en pakke som gir deg alt du behøver – og mer til:

Disse komponentene trenger du

Å bygge sin egen PC trenger ikke nødvendigvis være dyrt. Ifølge Berg kan du fint bygge en OK gaming-PC til rundt 7000 kroner – men man kan også bruke skyhøye summer på en PC.

Her peker PC-eksperten i Komplett på det viktigste du bør tenke på om du skal plukke ut komponenter til en gaming-PC i dag:

Hovedkort

Hovedkortet er typisk det første du velger når du skal bygge PC. Det viktigste en bør huske på når man velger hovedkort, er at det påvirker hvilke valg du kan ta når du plukker andre komponenter.

Velger du et hovedkort med Intel-chipset, så betyr det at du ikke kan velge en AMD-prosessor – og omvendt – siden de ikke er kompatible. Setter du sammen komponenter som ikke støtter hverandre, vil maskinen enkelt og greit ikke fungere.

– Er du en skikkelig entusiast bør du velge Intels Z370-hovedkort, med støtte for Coffee Lake/åttende generasjons prosessorer. Det gir mest ytelse for pengene, forklarer PC-eksperten.

Så du denne? Disse innstillingene bruker Fortnite-proffene

CPU (prosessor)

CPU, hovedkort og RAM (minne) er de aller viktigste komponentene i maskinen. Skal du bruke PC-en til gaming, er skjermkortet også helt vesentlig.

Har du gått for et hovedkort med Intel-chipset, mener Kompletts ekspert at du i dag bør velge en åttende generasjons Core i7 Coffe Lake-prosessor. Denne typen prosessor anbefales spesielt om du skal drive med streaming i tillegg til gaming, da streaming krever mye av CPU-en. 

PC-eksperten anbefaler for eksempel denne:

RAM (minne)

De aller fleste hovedkort har i dag to minnekanaler, og derfor bør man kjøpe minnekort i par eller i et kit, slik at man kan utnytte begge kanalene, forklarer Berg. Utover å sjekke at man velger riktig minnetype til sitt hovedkort, for eksempel DDR4, bør man minimum velge RAM på 8 GB.

Noen spill krever i dag 16 GB, men ikke alle. Bygger man for å kunne spille de kraftigste spillene, er det fornuftig å velge litt for mye enn litt for lite.

Sjekk også: Få raskere PC med mer RAM

Skjermkort

Er det én type komponent som gjerne koster litt, så er det skjermkort. Men om du legger noen ekstra kroner i skjermkortet, så betyr det også at det vil kunne vare lenger, forklarer PC-eksperten.

Hvis du spiller mindre krevende spill, slik som Fortnite eller CS:GO, mener han det holder i massevis med et GTX 1060-skjermkort. Spiller du litt mer krevende spill, bør du velge GTX 1070 Ti. Bruker du PC-en til streaming og gaming i VR eller i 4K-oppløsning, bør du investere i et GTX 1080 – eller enda raffere: GTX 1080 Ti.

Det kan godt være at de kraftigste skjermkortene ikke er hensiktsmessige å investere i til ditt bruk. Her er det du (eller lommeboka di) som må ta en avveining. 

Her har Komplett funnet frem et GTX 1060-skjermkort, et GTX 1070 Ti, og et GTX 1080:

SSD

Å plukke ut en harddisk er noe av det enkleste du må gjøre. I dag er det SSD-harddisker som gjelder, og nå er det standarden som heter M.2 du bør gå for. De er gjerne litt dyrere enn eldre SSD-harddisker, men yter også mye bedre, tipser Berg.

Les også: Så lett bytter du harddisken din selv

Denne varianten fra Samsung er veldig populær, og du kan selv bestemme blant ulike størrelser på harddisken:

Ekstra harddisk

Mange har bruk for ekstra lagringsplass på PC-en sin. Det er for eksempel vanlig å ha operativsystem og spill på SSD-disken, mens andre ting lagres på en ekstern harddisk. Bygger du inn en harddisk med minst 1 TB lagringsplass, har du plass til det aller meste på maskinen din.

Strømforsyning

Når det gjelder valg av strømforsyning bør man igjen tenke på fremtiden, påpeker Berg. Kjøper du strømforsyning med minimum 600-750 Watt, kan du være sikker på at den også kan brukes neste gang du oppgraderer maskinen din, eller bygger en ny PC.

– I tillegg er det en god idé å velge modulær strømforsyning, hvor man kan sette på de kablene man trenger. Det er bra for luftgjennomstrømmingen i kabinettet.

Kabinett

Mange er gjerne opptatt av at PC-en skal se stilren ut. Man finner mange ulike kabinetter til å bygge PC-en i, men de mest populære kabinettene kommer fra merket Fractal Design.

– Det er det kabinettet vi selger soleklart mest av i hele Skandinavia. Det er stilrent og har god lyddemping.

Så du? Skjermkortet du bør ha for å «grave» etter kryptovaluta

Kabinettene fra Fractal Design kommer både med og uten vindu, og i flere ulike utførelser og farger. Her har vi plukket frem et sort kabinett med vindu:

Dette trenger du i tillegg til komponentene

Hvis du ikke har bygget PC tidligere, er instruksjonsheftet som følger med hovedkortet en god og trygg følgesvenn i prosessen, forklarer PC-eksperten. Her står alt man trenger å vite om selve monteringen.

For å få orden i kabinettet er det en fordel om man også har strips tilgjengelig, og ekstra kjølepasta. Strips følger gjerne med noen av komponentene, og selv om kjølesystemet ofte har medfølgende kjølepasta, får man gjerne en lavere varmeutvikling i prosessoren ved å benytte spesialutviklede pastaer, slik som Noctua NT-H1, tipser Berg:

Ønsker du godt synlig RGB-lys i maskinen, er viftene fra Corsair et godt valg:

– Utenom komponentene er det svært få ting man trenger. Det aller viktigste er en stjerneskrutrekker, og at man monterer PC-en på et sted med god belysning og lite statisk elektrisitet, sier Berg.

En kjøkkenbenk er for eksempel midt i blinken for oppgaven. Da kan man ta på vasken i ny og ne, for å fjerne statisk elektrisitet – som er komponentenes verste fiende. Du kan også skaffe deg en anti-statisk armlenke.

– Komponentene er veldig sårbare for elektrisitet, og kan fort bli ødelagt av det. Derfor er det viktig å ikke stå på et vegg-til-vegg-teppe, eller med raggsokker på føttene.

Les også: LAN-party hjemme? Dette trenger du

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.