– Gamingmusen har en helt sentral rolle i spillingen, og da er det viktig å finne utstyret som passer til deg. Hvor stor eller liten hånden din er, og hva du spiller, er noe av det du bør tenke på, sier Stian Olsen, som er kategorisjef for mus og tastatur i Komplett.

Les også: Innstillingene Fortnite-proffene bruker

Han understreker at hver enkelt kan ha ulike preferanser, men informerer her om hvilke spesifikasjoner og funksjoner det er relevant å ta stilling til:

Trådløs eller kablet?

Stadig flere velger trådløs gamingmus, forklarer Olsen. Batteritiden har nemlig blitt veldig god, og du slipper å bekymre deg for at kabelen skal sette seg fast i ting på pulten din.

– Tidligere var det sånn at du helst ikke ville ha trådløs mus til gaming, fordi en plutselig kunne gå tom for strøm. Nå er det et mindre problem, siden batteritiden er lenger, og enkelte mus har til og med induksjonslading, slik at du faktisk kan lade samtidig som du spiller.

Denne musematten lader musen mens du spiller. Den fungerer blant annet med Logitech G903:

Et annet argument for å velge kablet mus fremfor trådløs, har vært at responstiden er bedre for mus med kabel. Slik er det ikke lenger, påpeker eksperten.

Sjekk også: Slik velger du riktig PC-skjerm

– Før kunne det kjennes ut som trådløse mus «lagget» litt, men nå er de blitt så gode at de ofte er raskere enn kablede mus.

For å forsikre deg om at musen er rask og stabil, bør du se til at den har 2,4 Ghz trådløs tilkobling, og ikke blåtann – slik som mange vanlige trådløse PC-muser har. Mus som opererer på denne frekvensen vil få lite forstyrrelser fra andre enheter.

Mange snakker også om DPI, såkalt «dots per inch». Denne spesifikasjonen forteller om hvor hurtig eller sensitiv musen er. De aller fleste gamingmus har i dag mer enn høy nok DPI, og flere produsenter skilter med skyhøye tall, som de aller fleste ikke har bruk for. 

– Spiller du førstepersons-skytespill kan det være relevant, men de fleste mus i dag har høyere DPI enn det som likevel brukes.

DPI justerer du i programvaren som hører med til musen. Du kan lese om hvilken DPI og andre innstillinger disse Fortnite-proffene bruker her.

Finn ut hvilket grep du har

Har du gamet en del på PC, har du sikkert hørt begrepene «claw grip» og «palm grip», eller på godt norsk: klo-grep og håndflategrep. Hvordan du holder hånden på musen, har nemlig noe å si for hvilken type mus du bør velge.

– Om du lager en «klo» med fingrene, og ikke har hele håndflaten i kontakt med musen, så har du «claw grip». Hvis musen ligger i håndflaten din, har du «palm grip». Du kan finne informasjon om hva slags type grep musen passer til i spesifikasjonene, eller så er det noen ting du kan se etter selv, sier Olsen.

Sjekk også: Seks eksperttips: Slik kan du bli god i Fortnite

KLO-GREP: Fingrene danner noe som likner en «klo» og en har gjerne litt åpenrom mellom håndflaten og musen. Foto: VG Partnerstudio

For eksempel er mus laget for dem med håndflategrep gjerne større og lengre, og ofte høyere enn mus som passer til klo-grep. 

– I tillegg må du tenke på hvor stor hånden din er. Noen produsenter har mus i forskjellige størrelser. En jente vil kanskje foretrekke en mindre mus enn en gutt som har store hender.

HÅNDFLATEGREP: Hånden hviler over musen, og du trives kanskje best med en litt større gamingmus, som gir god støtte til hånden.

Ulike spill krever ulike mus

Noe annet som er viktig for mange gamere er at musen har ekstra knapper som kan programmeres. 

– Til noen spill er dette helt avgjørende, men det avhenger selvsagt av hva slags type spill man spiller. Til førstepersons-skytespill er det gjerne ikke så viktig med ekstra knapper på musen.

På enkelte mus er det mulig å bytte ut sidepanelet, slik at du kan bruke samme mus til flere ulike spill. Razer Naga Trinity er et slikt eksempel, hvor du kan skifte ut panelet med ekstra knapper – for eksempel tilpasset MOBA-spill (multiplayer online battle arena) som «League of Legends». 

– Men enkelte har også flere ulike mus, som de bruker til ulike spill, legger Olsen til.

Les også: Nytt headset: Slik får du den beste VR-opplevelsen

Her har kategorisjefen plukket ut en rekke gamingmus, som passer til ulike typer spill:

E-sport-favoritter. Passer til store spill som Overwatch og Fortnite:

Førstepersons-skytespill, som CS:GO:

MOBA-spill, som League of Legends, Smite og Dota 2:

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.