«Alle» spiller Fortnite: Battle Royale for tiden, hvor det gjelder å stå igjen som siste mann eller kvinne av totalt 100 spillere. Kort oppsummert starter du inne i en flyvende buss, før du kaster deg ut med en såkalt «glider» og lander på en øy. Deretter tvinges alle spillerne nærmere hverandre, fordi den spillbare sirkelen snevres inn etter hvert som tiden går. 

For å stå igjen til sist må du være god på å bygge, både for å beskytte deg selv og for å forflytte deg, og du må selvsagt ha god «aim», eller sikt, for å treffe motstanderne. Om du skal klare å mestre dette, må du nødvendigvis øve, samt finne innstillingene som passer best til akkurat deg og din spillestil.


Les mer her: Seks eksperttips: Slik kan du bli god i Fortnite

Smart har snakket med tre Fortnite-gamere – som spiller mange timer om dagen og er blant landets aller beste i spillet – om hvordan de foretrekker å spille Fortnite, og hvorfor de har justert på innstillingene i spillet akkurat slik de har.

💡PS! Fortnite kan spilles på PlayStation, Xbox, PC, Mac og iOS-enheter. Vi har pratet med gamere som spiller Fortnite på PC.

Thomas Paste (27), Oslo: Norges største Fortnite-streamer på Twitch

Thomas Paste er til daglig å høre på radiokanalen NRJ, der han styrer spakene i deres formiddagsshow. I tillegg har han flere dager i uken livesendinger på Twitch-kanalen «thomasPASTE», hvor flere hundre følger med på at han spiller Fortnite. Han troner høyt på den uoffisielle Fortnite-topplisten Fortnite Tracker, der han er blant de aller beste i Norge.

Les også: Slik får du raskere PC med mer RAM

Skjermdump Twitch

Paste har vært interessert i battle royale-sjangeren lenge, og ble bitt av «Fortnite-basillen» like etter at spillet ble lansert i fjor. Har du også spilt andre skytespill tidligere, har Paste et godt start-tips: Hvor mye du må bevege hånden for å sikte eller flytte deg på skjermen varierer gjerne fra spill til spill, men dette kan du enkelt justere på slik at sensitiviteten på musen blir likest mulig i de ulike spillene.

– Spiller du for eksempel PUBG eller Call of Duty, kan du gå inn i spillet, merke deg et punkt på musematten din og deretter sikte. Noter deg avstanden du har beveget musen. Så går du til innstillingene i Fortnite og justerer «mouse sensitivity» opp eller ned til du får den samme avstanden på musematten, forklarer han.

Mus:

Hvis du ser på andre spillere sine mus-innstillinger i et spill, må du også vite hvor høy DPI de har for at innstillingene skal gi mening. De fleste musene til gaming har en egen programvare der du kan stille inn sensitiviteten til selve musen, såkalt «dots per inch» (DPI), som forteller hvor mange piksler du forflytter deg på skjermen per tomme du flytter musen.

– Det er nok mest vanlig med 400 DPI til gaming – noe som er ganske lavt. Jeg har i tillegg lav «sense» i Fortnite. Jeg har alltid hatt det, fordi jeg føler det gjør det enklere å sikte og å være presis. Men dette er kun en vanesak, forklarer Paste.

Så du denne? De ikoniske hodetelefonene er tilbake: Dette er nytt

Skjermdump Fortnite

For Paste er det 400 DPI og «mouse sensitivity» i Fortnite på 0,08 som gjelder – og det kommer han ikke til å endre på.

– Alle snakker om «sense», og det er det jeg får flest spørsmål om på streamen. Men jeg vil anbefale å ikke bytte på disse innstillingene hele tiden. Når du gjør det, begynner du på «skratch» hver gang. Hvis du en dag spiller dårlig, så må du huske at alle spiller dårlig i blant – også proffene. Dét er ikke en grunn til å justere.

De fleste Fortnite-spillere bruker også ekstra-knapper på musen til å lage såkalte «key bindings», eller hurtigtaster, med funksjoner som brukes ofte.

– Jeg har «key bindings» for å bygge vegg og trapp på musa. Det er ganske vanlig.

Skjermdump Fortnite

Tastatur:

Om du ikke har en gaming-mus med ekstra-knapper, kan du også bruke tastaturet for å lage «key bindings» – eller du kan gjøre begge deler.

– Som de fleste andre bruker jeg WASD-knappene, og har lagt til andre knapper i nærheten av dem på tastaturet. Nærkamp-våpen har jeg for eksempel der, slik at jeg raskt kan bytte våpen «in the heat of the moment».

💡Tastene W, A, S og D brukes i de fleste spill til «pil opp», «pil til venstre». «pil ned» og «pil til høyre», men du kan også velge andre knapper om du ønsker det.

Sjekk også: De beste trådløse høyttalerne akkurat nå

Skjermdump Fortnite

Skjerm/grafikk:

Også når det gjelder grafikk er det flere innstillinger du kan endre på, avhengig av hvor kraftig maskin og skjerm du spiller med – og hva som er dine preferanser. Paste holder seg imidlertid unna å endre for mye på innstillingene utenfor selve spillet.

– For meg er det viktigst å holde en stabil FPS, gjerne godt over 144, slik at skjermen min kan yte maksimalt.

FPS, som står for frames per second, forteller hvor ofte bildet på skjermen oppdateres. For at du skal ha en høy FPS må både maskinen og skjermen din kunne prosessere og lage nye bilder raskt. Uten å gå for dypt ned i materien, avgjør blant annet PC-skjermens oppdateringsfrekvens (Hz) og responstid (ms eller millisekunder), hvor raskt skjermbildet ditt oppdateres. Standard for vanlige kontor-skjermer er oppdateringsfrekvens på 60 Hz, men gaming-skjermer har som regel høyere frekvens enn dette.

– For ett år siden gikk jeg over til 144 Hz, og det føles som å ha en dobbelt så rask bil. Alt virker som det går raskere, og du får med deg mer av det som skjer på skjermen. Skal du kjøpe deg en ny PC-skjerm, vil jeg absolutt anbefale å gå for minimum 144 Hz. 

Les også: Slik velger du riktig PC-skjerm

Skjermdump Fortnite

Gamingutstyr på ønskelisten:

– Jeg har faktisk akkurat det jeg trenger nå. Men det jeg anbefaler av utstyr, som man kanskje ikke tenker at er så viktig, er en gedigen musematte og en gamingstol. En god og stor musematte er alfa og omega – og i en god gamingstol glemmer du nesten at du sitter, og får aldri vondt i rumpa, avslutter Paste.

Du kan se hele spec-listen til Paste på Twitch-kanalen hans.

Jonathan Bergius (23), Drammen: Uoffisielt den beste Fortnite-spilleren i Norge

I gamingverden er Jonathan Bergius best kjent som «Method jetpacks». Han spiller Fortnite på fulltid og er knyttet til gamingorganisasjonen Method, som består av både norske og svenske spillere. Titter du innom Fortnite Tracker, vil du finne Bergius helt på toppen av listen over de beste spillerne i Norge. Men det er naturligvis ikke en plassering han har fått gratis.

– Jeg streamer Fortnite på Twitch hver dag mellom klokken to og syv, og fra syv til ti spiller jeg sammen med laget mitt. Så det blir minst åtte timer med Fortnite hver dag. Etter det spiser jeg middag, og så spiller jeg kanskje enda litt til, forteller han.

Leste du? De beste Sonos-triksene

Skjermdump Twitch

Mus:

I motsetning til Thomas Paste spiller Bergius med høy sensitivitet. Han har 800 DPI på musen, og bruker en «mouse sensitivity» på 0,15 i Fortnite.

– Mange vil nok si at dette er ganske høyt. Det er nok litt på grunn av byggingen, som jo er veldig viktig å mestre i Fortnite. Jeg synes det er enklere å bygge raskt når jeg har høy «sense».

Nytt HTC-headset lansert: Slik får du den beste VR-opplevelsen

Skjermdump Fortnite

Når det gjelder «key bindings» har Bergius et litt annet oppsett enn mange andre Fortnite-spillere.

– Jeg har to ekstra knapper på min mus. På den bakerste tommel-knappen har jeg sniper-våpen, og på den fremste knappen har jeg «healing», forklarer han. 

Skjermdump Fortnite

Tastatur:

På tastaturet har han bygging av vegg, trapp, gulv og pyramide nært WASD-knappene.

– Mange har noen av bygge-funksjonene på musa, men jeg har de på Q, F, B og X, sier han.

Les også: Gaming-ordboken: Dette betyr forkortelsene og uttrykkene

Skjermdump Fortnite

Skjerm/grafikk:

Også Bergius har en rask gaming-skjerm, med oppdateringsfrekvens på 144 Hz, som han sier er en av de viktigste delene av gaming-utstyret hans. Han forklarer videre at han har gjort noen litt uvanlige og kompliserte justeringer når det kommer til oppløsningen i spillet.

– Standard format i spillet er 16:9, men jeg har endret til «stretched» 4:3. Det gjør at spillet blir litt bredere og tettere på – slik at det er lettere å se og treffe fiender. Det er en trend å gjøre dette akkurat nå, og flere har begynt å gjøre denne justeringen. 

For å gjøre dette, må du endre en fil i spillet, forklarer Berguis. Han får stadig spørsmål om dette i sin Twitch-stream, og sier han har fulgt fremgangsmåten i denne YouTube-tutorialen

Skjermdump Fortnite

Gamingutstyr på ønskelisten:

– Drømmen er å ha en 240 Hz-skjerm, som vil være dobbelt så rask som skjermen jeg har nå. Men de er selvsagt ganske dyre, og da ville jeg nok måttet oppgradere hele PC-en også. 

Jonathan Bergius streamer på Twitch hver dag mellom klokken to og syv. Sjekk ut kanalen hans her.

Sebastian Stavland (22), Kongsberg: På topplisten over beste Fortnite-spillere i Norge

Sebastian Stavland, også kjent under kallenavnet «Sgt_stavland», er per i dag ikke tilknyttet en organisasjon eller klan, men bruker rundt åtte timer om dagen på å spille Fortnite. Det har gitt han en plass ganske høyt på rankinglistene, både i Norge og på verdensbasis.

– På oversikten over dem som spiller konsistent, ligger jeg på en respektabel plass akkurat nå. De ferskeste tallene jeg har sett, viser at det er over 50.000.000 Fortnite-spillere totalt, med omtrent 3,5 millioner konsekvente spillere.

Topplistene endres stadig, men i skrivende stund ligger Stavland på omtrent 3000. plass i verden.

I likhet med Thomas Paste, har Stavland spilt battle royal-spill tidligere, nærmere bestemt H1Z1. Nå er det kun Fortnite det går i.

Sjekk også: Nyttige tips til chatte-plattformen gamerne sverger til

Skjermdump Twitch

Mus:

Stavland har en DPI på 800 på sin gaming-mus og «mouse sensitivity» i Fortnite på 0,07.

– Tidligere var det mer vanlig med 400 DPI, men i et spill som Fortnite vil jeg anbefale 800 DPI og en lavere sensitivitet inne i spillet. Det er riktignok min personlige preferanse, men grunnen til at jeg har så lav sensitivitet i spillet er for å få opp «aim» og «accuracy».

Skjermdump Fortnite

For Stavland er det å enkelt kunne sikte og treffe motstanderen viktigere enn at byggingen skal gå raskest mulig – og han er enig med Paste om at du ikke bør bytte innstillinger ofte – helst aldri.

– Du kommer til å spille mye dårligere hvis du bytter. Min anbefaling er å finne en «sense» du er komfortabel med, og aldri bytte.

På musen har to ekstra-knapper der han har «key bindings» for de to første våpnene, slik at han raskt kan bytte.

Les også: LAN hjemme? Dette trenger du

Skjermdump Fortnite

Tastatur:

Funksjoner han bruker ofte foretrekker Stavland å ha i nærheten av WASD-tastene. Derfor har han plassert de ulike bygge-funksjonene på tastaturet.

– Standard er at bygging ligger på F1, F2, F3 og F4, men det var veldig unaturlig for meg. I likhet med «mouse sensitivity», mener jeg det er lurt å ikke bytte disse knappene i ny og ne. Finn ut hva som er naturlig for deg, og hold deg til disse innstillingene.

Skjerm/grafikk:

Stavland forklarer at han har et litt eldre skjermkort og en 60 Hz-skjerm. Siden han ofte streamer på Twitch mens han spiller, har han satt et tak for antall bilder PC-en skal tegne mens han spiller, såkalt «capping» av bildefrekvensen (FPS). Det gir en mer stabil stream, men også et tregere bilde.

– Skulle jeg kjøpt nytt PC-utstyr i dag, ville jeg selvsagt valgt en skjerm med 144 Hz, og et kraftigere skjermkort. Det gir flere fordeler når du spiller, siden alt går raskere – men jeg mener det ikke er avgjørende for å bli god.

I tillegg har han justert ned noen av video-innstillingene, slik at grafikken er litt enklere. 

Sjekk denne: «Emzias» beste råd: Slik lykkes du på Twitch

Skjermdump Fortnite

Gamingutstyr på ønskelisten:

– Jeg ønsker meg en ekstern mikrofon, siden jeg streamer. Akkurat nå har jeg litt trøbbel med lyden. Ellers har jeg også lyst på et nytt skjermkort, ettersom jeg spiller på et skjermkort fra middelalderen, GTX 660ti.

Sebastian Stavland streamer på sin Twitch-kanal flere ganger i uken.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.