I Fortnite: Battle Royale, er det om å gjøre å stå igjen som siste spiller. Kort fortalt starter du og 99 andre inne i en flyvende buss, og kaster dere ut av bussen med såkalte «glidere» og lander deretter på en liten øy. Underveis blir dere tvunget til å gå nærmere hverandre, fordi den spillbare sirkelen blir mindre og mindre etter hvert som tiden går.

Les også: Nå spiller «alle» Fortnite – slik kan du komme i gang

En som har brukt svært mye tid på spillet, og andre lignende spill, er Thomas Paste. Han er i skrivende stund Norges største Fortnite-streamer på Twitch, som er en plattform for direkte videostrømming av videospill. Her har han faste sendinger annenhver dag.

– Jeg har alltid vært interessert i battle royale-sjangeren, og ble raskt hekta da jeg testet Fortnite. Spillet har alt: Det er lett å sette seg inn i, det er gratis – og veldig morsomt, forklarer Paste.

Så du denne? Emilie er Norges «uoffisielle dronning» av Twitch

EKSPERT: Ifølge Thomas Paste er det viktig å øve mye for å bli god i Fortnite. Foto: twitch.tv/thomaspaste

– Den største forskjellen på Fortnite og de andre spillene, er at bygging er så viktig. Jeg vil anslå at spillet er minst 50 prosent bygging. Du kan være så god du bare vil til å skyte, men hvis du ikke mestrer byggingen, vil du svært sjelden stå igjen som vinner.

Sjekk også: «Beasverden»: Slik kan du bli en youtuber

💡PS! Fortnite har en anbefalt aldersgrense på 12 år. Les mer om hvordan du kommer i gang med spillet, og hvorfor det har blitt så populært her.

Følger du ekspertens seks råd, har du gode forutsetninger for å bli en bedre Fortnite-spiller.

1. Juster «sense» for bedre «aim»

Om du har spilt andre spill der skyting er et viktig element, har du kanskje allerede noen preferanser knyttet til musens sensitivitet – hvor mye du må bevege på hånden for å sikte eller for å forflytte deg på skjermen. Om dette er noe som «sitter», slik at de forhåndssatte innstillingene i Fortnite kjennes unaturlig, anbefaler Paste å justere på disse.

THOMAS PASTES INNSTILLINGER: Ulike spillere har ulike preferanser, men Paste har disse innstillingene i Fortnite. Skjermdump Fortnite

– Spiller du for eksempel PUBG eller Call of Duty, kan du gå inn i spillet, merke deg et punkt på musematten din og deretter sikte. Noter deg avstanden du har beveget musen. Så går du tilbake til Fortnite og justerer «mouse sensitivity» opp eller ned til du får den samme avstanden på musematten, forklarer han.

Les også: Slik velger du riktig PC-skjerm

Om du ikke har noe spill å sammenligne med, kan du likevel gjøre justeringer. Synes du for eksempel det er vanskelig å sikte, kan det hende du vil synes det blir enklere om du justerer sensitiviteten litt ned. Spiller du Fortnite på konsoll kan du også gjøre liknende justeringer, men da kan du naturligvis ikke bruke musematten som referansepunkt.

💡Visste du? Du kan spille Fortnite på PC, Xbox, PlayStation og iPhone. 

Stian Olsen, ansvarlig for mus og tastatur i Komplett, har plukket ut sine anbefalinger til gaming-mus til deg som spiller på PC her:

2. Sett opp «keybindings»

Hvis du er en PC-gamer har du kanskje en gamingmus med flere ekstra taster – hvis ikke bør du skaffe deg nettopp det. Det kan nemlig gi deg flere fortrinn, blant annet fordi du kan bygge mye raskere i Fortnite med en slik mus.

– Allerede før du starter å spille bør du bli godt kjent med hvor du finner de ulike funksjonene, både på tastaturet og musen – og du bør sette opp egne «keybindings», sier Paste.

«Keybindings», som kanskje best kan oversettes til hurtigtaster på norsk, fungerer så langt kun på PC-versjonen av Fortnite. Det betyr helt enkelt at du tilegner spesielle knapper ulike funksjoner. Har du flere knapper på musen, bør du for eksempel gi dem ulike byggefunksjoner.

«HURTIGTASTER»: Paste har «keybindings» for bygging på tommelknappene på musen. Skjermdump Fortnite

– Det viktigste for meg er «keybindings» til vegg og trapp, som er «bundet» til tommelknappen på musen. Det er også veldig smart å sette opp knapper til våpen du enkelt vil huske, slik at du ikke behøver å tenke når du kommer i en «fight». Da er det allerede for sent.

Treg PC? Slik får du raskere PC med mer RAM

Olsen i Komplett har også plukket ut tre gaming-tastaturer han anbefaler. De finner du her:

3. Start planleggingen allerede i lobbyen

Når innstillingene er på plass er det bare å kaste seg ut i spillet, og ifølge Paste bør du legge en strategi tidligere enn du kanskje skulle tro.

– Jeg begynner å planlegge mens jeg sitter i lobbyen og venter på at spillet skal begynne. Kartet er det samme hver gang, men bussen kjører forskjellige ruter. Med en gang jeg er i lobbyen åpner jeg kartet, og begynner å tenke på hvor jeg skal hoppe.

Når du har funnet et sted du vil lande på kartet, anbefaler han å sikte seg inn på steder som ligger lavt i terrenget – for eksempel elver eller åpne sletter. Årsaken er at du faller raskere mot bakken, uten at «glideren» din utløses, om du lander i denne type terreng.

– Utløses «glideren» din tidlig, vil det ta deg lenger tid å komme deg ned på bakken, og da kan motstanderne dine ha fått tak i alle godbitene allerede.

Helt nytt HTC-headset: Slik får du den beste VR-opplevelsen

Han mener også at du ikke bør bekymre deg for å hoppe på plasser hvor flere andre også lander.

– Skal du bli god i Fortnite må du vinne «fighter», så land gjerne på steder der det er litt folk. Det viktigste er å komme til stedene der «looten» ligger før alle de andre. Du kan selvsagt gjemme deg i busker, men det vil ikke gjøre deg til en god spiller.

«Loot» er altså kister, ammo-bokser og lignende, som inneholder ting du trenger i spillet – noe som fører oss rett videre til neste punkt.

4. Få tak i riktige ressurser og våpen

I Fortnite starter alle likt. Når du kaster deg ut av bussen har du kun en hakke, som du kan bruke som våpen og redskap. I tillegg til den har du plass til fem andre gjenstander, som du finner inne i bygninger og på tilsynelatende tilfeldige steder på kartet.

– Sørg for at det første du gjør er å finne våpen og litt materialer. Mitt perfekte oppsett er ett våpen for lange avstander (sniper/scoped AR), ett til middels avstand (AR/burst) og ett til å skyte på kloss hold (shotgun/SMG), samt så mye ved jeg klarer å få tak i, forklarer eksperten og legger til:

– Mange bruker mye tid på å finne våpen av høy kvalitet, men forskjellen er ofte ikke verdt risikoen. Bruk heller tid på å finne riktig type våpen og nok «resources».

Tar du ut en motstander kan du «loote» personen for de beste våpnene, «armor» eller lignende før du løper videre. 

Sjekk også: Slik blir du god i PUBG

BYGG I TRE: Du kan bygge med ulike materialer, men tre er ofte det beste å bruke, siden det går raskt og beskytter fra begynnelsen av. Illustrasjon: Skjermdump Fortnite

Skal du bygge, og det skal du, må du også samle tilstrekkelig med ressurser fra starten av spillet.

– Du kan samle tre, stein og metall, som du kan bygge ulike vegger av. Tre tar kortest tid å bygge med og tåler mest umiddelbart, mens vegger av mur og metall er sterkest over tid. Skal du bygge deg dekning eller bygge en trapp for å komme deg unna fienden, bør du derfor alltid bygge i tre.

Han mener du gjerne kan bygge i stein og metall også, men ikke om du har knapt med tid. Derfor bør du samle godt med tre, gjerne mellom 300 og 400 stykk i starten av spillet (999 er maksimumsgrensen du kan ha med deg).

Les også: Gaming-ordbok: Dette betyr forkortelsene og uttrykkene

– Når det nærmer seg slutten anbefaler jeg å ha minst 600 «wood», siden det ofte blir mye bygging i slutten av spillet.

Tre finner du nær sagt over alt på kartet. Bruk hakken din til å felle trær, eller hogg ned møbler når du er inne i en bygning – eller mest effektivt: Finn trepaller.

5. Bygg enkelt!

Har du sett på dyktige Fortnite-spillere på YouTube eller Twitch, har du sikkert lagt merke til at enkelte bygger de flotteste byggverk. Men det er ikke dette som er avgjørende for om du står igjen som sistemann, skal vi tro Paste.

– Mitt råd er å ikke begynne for komplisert. Det er mye viktigere å bygge raskt. Bygg deg dekning når du behøver det, og bygg deg alltid oppover for å komme deg over motstanderne, slik at du lettere får overtaket.

Og husk på å ikke gå tom for materialer:

– Å gå tom for materialer er som å miste et våpen. Det er helt kritisk og kan være helt avgjørende for om du vinner eller taper.

Fikk du med deg? Tips til chatte-tjenesten gamerne sverger til

6. Lær av dine egne feil – og av andres

VICTORY: Thomas anbefaler å se på andre som spiller for å lære av dem. Det kan gjøre deg til en bedre spiller – kanskje til og med en vinner! Foto: Skjermdump twitch.tv/thomaspaste

Til sist understreker Paste at det som til syvende og sist teller mest når det gjelder å bli dyktig i Fortnite, er å bruke mye tid på spillet.

– Du kommer nok ikke unna det. Skal du bli best, må du øve. I tillegg tror jeg det kan være veldig nyttig å se på andre som spiller og ta læring av det. Om det er situasjoner eller ting du ikke har helt dreisen på, kan det også være lurt å ta opp egne spill, slik at du i etterkant kan se på hva du kunne gjort annerledes, avslutter han.

Titt innom kanalen til Thomas Paste for å se han spille direkte – blant annet mellom klokken 18.00 og 23.00 tirsdag 24. april. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.