Akkurat nå skinner spillet Fortnite aller sterkest på gaming-himmelen. Playerunknown’s Battleground (PUBG) – som i løpet av fjoråret ble verdens mest populære onlinespill – har de siste månedene måttet se seg slått av «nykommeren». 

– Disse spillene har revolusjonert hvordan en spiller, og skapt en helt ny spillsjanger, sier Jarl Roe, salgs- og produktsjef for spill og gaming-utstyr i Komplett.

Så du denne? Så enkelt får du raskere PC med mer RAM

SPILL-EKSPERT: Jarl Roe i Komplett tipser om utstyret du behøver for å få en god spillopplevelse når du spiller Fortnite. Foto: Komplett

Han forklarer at Fortnite først ble lansert i juli 2017, men da som et fire-player-spill hvor en sammen skal utforske en verden etter at en mystisk «storm» har utslettet 98 prosent av verdens befolkning. I september ble det lansert en egen modus i spillet, Fortnite: Battle Royale. Det er denne modusen som har blitt en massiv suksess – og som sammen med PUBG har gjort «battle royale»-sjangeren så populær.

– Kort fortalt handler det om at 100 spillere hopper i «glidere» ut av en flyvende buss, og lander på en liten øy. Underveis i spillet blir det «spillbare» området av øya mindre og mindre, slik at spillerne blir tvunget nærmere hverandre; helt til det kun gjenstår én spiller, som er vinneren, sier Roe om sjangeren.

Rundt på øya finner du ulike våpen og hjelpemidler, men hver spiller starter helt likt uten noe utstyr. 

Les også: Skjermkortet du må ha for å «grave» etter kryptovaluta

Flere grunner til at spillet har gjort suksess

Roe mener at én av årsakene til at Fortnite har blitt så stort er at det er gratis. Du kan imidlertid bruke penger «in-game», men det er ikke nødvendig. Noe annet som gjør spillet unikt er den tegneserie-liknende grafikken, som skiller seg fra det militære uttrykket i PUBG og andre actionspill.

– Selv om det er et «multiplayer shooter»-spill, så har det en veldig lys og vennlig atmosfære.

I tillegg til grafikken er det også andre elementer som gjør at spillet nok treffer en større – og yngre – målgruppe enn andre skytespill. 

Leste du denne? «LAN-vettreglene»: Dette må du tenke på før du reiser på LAN

BYGG BYGNINGER: Fortnite handler ikke bare om å skyte. Du kan også bygge ting, og danse – hvis du skulle ønske det. Illustrasjon: Skjermdump Fortnite

– Spillet har personlighet! Verdenen er veldig godt skapt, og du kan danse med dine med- eller motspillere, og noen ganger kan det til og med virke som om hver bygning har sin egen historie, forklarer Roe og legger til:

– Man behøver heller ikke være den beste til å «aime», fordi man like gjerne kan bruke andre ressurser eller bygninger for å «outsmarte» fienden. Det er nok positivt for mange at en ikke bare er avhengig av å oppdage fienden først og ha bra «aim» for å overleve i spillet.

Ikke minst mener Roe at det faktum at «last man standing» vinner spillet, kan få fram konkurranselysten til svært mange.

Les også: Aldersgrenser på spill: Dette betyr det

💡PS! Fortnite har en anbefalt aldersgrense på 12 år, mens PUBG har en anbefalt aldersgrense på 16 år. 

Spill på tvers av plattformer

Nesten alle kan spille Fortnite – spillet kan nemlig spilles på de aller fleste plattformer, og du kan møte spillere på tvers av plattform.

For få uker siden ble spillet også lansert til iOS, slik at du nå kan spille fra din iPhone – og appen skal allerede være mer lønnsom enn app-suksesser som Pokémon Go, Candy Crush Saga og Clash of Clans, ifølge The Verge

📥 Last ned spillet gratis til iOS her.

– Du kan for eksempel spille på din Xbox One mot spillere på PC, Mac eller iOS. Per nå kan man ikke spille PlayStation mot Xbox, og det er ingenting som tyder på at det heller vil skje med det første, forklarer Roe.

Både Xbox One S og PlayStation 4 Slim, som er «lettvekterne» av Microsoft og Sony sine nyeste konsoller, fungerer godt til å spille Fortnite.

– Men om du ønsker enda bedre ytelse, har en 4K-skjerm og ønsker å spille andre titler med veldig godt visuelt innhold, slik som Horizon Zero Dawn, bør du heller gå for PS4 Pro eller Xbox One X, tipser eksperten.

Sjekk også: Dette er historien om verdens mest populære rørlegger

Foretrekker du å spille på PC fremfor konsoll eller mobil, har Kompletts spill-ekspert gode nyheter, spesielt om du ikke har en kraftig gaming-PC fra før av.

– En ting som skiller Fortnite fra andre nye spill, er at det ikke nødvendigvis krever de dyreste PC-komponentene. Spillet har litt lavere krav til komponenter enn hva som er vanlig i dag.

Her har eksperten satt sammen to PC-er som fungerer godt til å starte Fortnite-eventyret:

– Komplett Entry Gamer Mini bruker ikke laptop-komponenter med nedsatt ytelse. På tross av størrelsen finner du fullverdige gaming-komponenter akkurat som i våre tårn-PC-er. Med Kaby Lake-prosessor og Geforce 1050-skjermkort får du god flyt i de fleste spill i Full-HD-oppløsning, forklarer Roe.

Les også: Gaming-ordbok: Dette betyr uttrykkene og forkortelsene

– Komplett Gamer - eSport Edition er for deg som er på jakt etter en rimelig gamer-PC, som er skreddersydd for e-sport.

Har du en PC, men behøver å bytte ut noen komponenter før maskinen er spillklar? Her har eksperten satt sammen tre forskjellige oppgraderingspakker – i tre ulike prisklasser:

– Har man det vesentlige fra før av, som SSD og et godt nok skjermkort (for eksempel 1050, ti, 1060 eller rx560), er denne pakken relevant.

Les også: Nyttige tips til chatte-tjenesten gamerne sverger til

– Om du har litt mer penger i banken og ønsker enda mer futt, er det denne pakken du bør velge.

– Hvis du er en potensiell streamer, som ønsker å streame spillet, kreves det enda litt mer av maskinen, og da anbefales denne høvdingen av en oppgraderingspakke.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.