Over 5000 gamere samles i Vikingskipet i anledning «The Gathering» i påsken. I tillegg møtes også mange på mindre datatreff.

Komplett reiser Norge rundt for å delta på LAN. Se hvor de reiser, og meldt på ditt arrangement her

Smart har slått av en prat med en av arrangørene bak LAN-et «The Link», som nylig ble avholdt for femte gang i Svelvik kommune i Vestfold.

Mer gira på hjemme-gaming? Dette trenger du for å ha LAN-party hjemme

CREWET: Denne gjengen arrangerte «The Link». Fra venstre: Rolf Stian Paulsen, Arne Kristian Kittelsen, Aleksander Lislerud, Emil Waage, Helene Jensen, Kjartan Jensen, Daniel Wattum, Lars Tore Folven, Celine Pedersen, Henrik Haraldsen, Knut Thomas Brenne og Martin Tharaldsen. Foto: The Link

– I år ble arrangementet utsolgt, og det var totalt 160 påmeldte, forklarer Arne Kristian Kittelsen, i Svelvik Kultur og Aktivitetsforening.

– Det er alle mulige typer mennesker som deltar på LAN. Hos oss er det både unge gamere helt ned i 10-11 års alder, så vel som voksne gamere, opp mot 45 år, sier han til Smart.

Mange arrangementer, blant annet «The Gathering», har fri aldersgrense – men deltakere under 16 må som regel ha skriftlig samtykke fra foreldre eller foresatte. 

Sammen med «The Link» har Smart laget «LAN-vettreglene», som er hendige å kunne før man begir seg ut på LAN:

1. Planlegg turen godt og husk å kjøpe billett i god tid ⏳

Skal du sette av en helg, eller noen dager til å å spille dataspill, kan det være en fordel å planlegge litt på forhånd. Skal du reise med andre venner, kan det være lurt å sette seg sammen og planlegge. Kan flere kjøre sammen, eller behøver dere flere biler? Det er greit å få på plass før arrangementet er i ferd med å starte.

– Jeg vil også anbefale å bestille billett i god tid. Mange store arrangementer blir faktisk utsolgt veldig fort, påpeker Kittelsen.

2. Ta med alt nødvendig utstyr  🖥

På LAN tar du gjerne med deg alt du eier og har av gamingutstyr, forklarer eksperten. Har du en gamingstol så tar du også med deg den – ikke bare PC, tastatur og mus.

– Det aller viktigste er at du tar med deg legitimasjon. Hvis du har glemt det igjen hjemme kommer du ikke inn, sier han.

Sjekk også: Slik er det å være på verdens største LAN for første gang

Når du ankommer lokalet får du som regel tildelt en plass. Den består ofte av et bord, en enkel stol og et strømuttak. Resten må du sørge for at du selv har pakket med deg. Sjekk huskelisten nederst i saken.

Ikke glem disse (det gjorde vi da Smart var på Dreamhack i Sverige):

3. Kle deg etter forholdene og husk skift 👖

Du skal ha det komfortabelt på LAN, så kle deg deretter og la finstasen ligge igjen hjemme. Avhengig av hvor stort arrangementet er, og hvor du får plass i lokalet, kan temperaturene variere. Ta gjerne med litt ekstra tøy, slik at du kan kle på deg mer om du blir kald – og ikke minst slik at du kan bytte tøy underveis.

4. Ta hensyn til «med-LAN-erne» dine 💛

Husk på at du ikke er den eneste som skal ha det hyggelig. Kanskje du ikke selv plages av din egen tåfis, men ta for all del hensyn til «med-LAN-erne» som sitter rundt deg, og selv om det kanskje ikke frister å dusje i fellesdusj, blir det mye triveligere om alle tar slike hensyn.

– Det er også viktig å ikke breie seg for mye. Det er mange som har med seg mye utstyr, og noen har en tendens til å stjele litt av andres plass. Det er fryktelig irriterende, sier Kittelsen.

Så du denne? Dette er historien om verdens mest kjente rørlegger

Vet du at du vil få begrenset med plass kan du eventuelt snekre deg et rigg du kan ha stående på pulten, slik at du bygger i høyden i stedet for i bredden.

BYGG I HØYDEN: Da Smart var på verdens største LAN, Dreamhack i Sverige, så vi mange eksempler på gaming-rigger der gamere bygget i høyden og ikke i bredden.  Foto: VG Partnerstudio

5. Vær forberedt på «nerd rage», selv på korte LAN 😤

Alle kan ikke være gode tapere, så vær forberedt på at folk rundt deg – eller du – plutselig kan se rødt om ikke alt går på skinner.

– Noen blir aldri sinte, mens andre kan bli så frustrerte at de knuser tastaturet sitt. Derfor bør du være forberedt på «nerd rage» – det forekommer støtt og stadig, forklarer Kittelsen og legger til:

– Skulle du få et slikt raseri over deg er det ikke så dumt å ta seg en liten pustepause eller en tur ut i frisk luft.

💡PS! «Nerd rage» er at en gamer blir sint eller frustert over egne eller andres prestasjoner i et spill.

Les også: Gaming-ordbok: Dette betyr forkortelsene og uttrykkene

6. Husk påfyll og drikk energidrikk om nødvendig 🍴

På de fleste gaming-arrangementer er det mulig å kjøpe brus, snacks, energidrikk og enkle matretter – altså det mest nødvendige.

– Det er ingen hemmelighet at mange drikker energidrikk på LAN, og mange ruller først inn PC-utstyret før de ruller inn en pall med energidrikk. Men skal du holde ut til sent på natt, bør du ha litt ordentlig påfyll også, sier han.

Ta gjerne med deg litt skikkelig mat, eller ta deg tid til en liten spasertur til en matbutikk. Energidrikk og potetgull holder ikke i lengden.

Husk! De aller fleste LAN-arrangementer er rusfrie, så la alkoholholdig drikke eller andre rusmidler være.

Så du videoen fra da Smart var på Dreamhack?

7. Hvil i tide, det er ingen skam å sove 💤

Selv om mange kan holde seg våkne med koffeinholdig drikke, er det ingenting som slår en liten høneblund eller en god natts søvn.

– Det er absolutt ingen skam i å sove på LAN, men i noen vennegjenger har det nok gått litt sport i å sove minst mulig.

Ta uansett med deg sovepose og oppblåsbar madrass, hvis ikke gamingstolen er så god at du kan sove i den.

Les også: Nyttige tips til chatte-tjenesten gamerne sverger til

– Det er litt forskjellig fra LAN til LAN, men ofte sover en på en sovesal. Det eneste stedet en ikke får lov til å sove er under pulten sin. Der er det gjerne mye elektronikk, så det er med hensyn til brannfare.

Med denne gaming-stolen kan du lene helt tilbake, slik at du får deg en skikkelig hvil:

Pakkeliste til LAN – dette må du ha med deg:

👾 Legitimasjon

👾 Billett

👾 Nettverkskabel (minst fem meter)

👾 Skjøteledning (ofte har en kun ett strømuttak per plass)

👾 PC (eller spillkonsoll)

👾 Kabler til eget utstyr: strøm, lyd, skjerm o.l.

👾 Tastatur, mus og musematte

👾 Hodetelefoner

👾 Toalettsaker (tannbørste, såpe, deodorant, håndkle)

👾 Sovepose, liggeunderlag/oppblåsbar madrass og pute

👾 Minst to eller tre skift (klær, sokker, undertøy, tøfler)

👾 Pose til skittentøy

👾 Effekter til plassen din (LED-lys, stativ/bordrigg o.l)

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.