– Jeg har hørt om enkelte som er blitt kjent på grunn av at de brukte en karaokeapp på mobilen, og delte låten i sosiale medier, sier artist Adrian Jørgensen. 

Les også: Tre høydepunkter fra verdens største mobilmesse

MUSIKKGLEDE: Adrian Jørgensen, kjent fra blant annet The Voice og Melodi Grand Prix, mener karaokeapper er et kjempebra hjelpemiddel for folk som er glad i å synge.  Daniel Tengs 

Jørgensen er en ivrig artist og låtskriver, og har blant annet vært med på The Voice og Melodi Grand Prix. Selv har han prøvd karaokeapper, og er spesielt positiv til mulighetene du har til å jobbe med låtene etter du har sunget. 

– Du kan legge på klang og delay på sangene så det høres mer proft ut, sier han. 

Smart har plukket ut et utvalg apper som gir deg muligheten til å leke deg i «musikkstudioet». 

Så du denne? Trådløs eller med ledning – hva lader mobilen raskest?

Smule

Du kan velge låter i ulike sjangre med denne karaokeappen, og synge solo, duett eller i en gruppe med flere andre. Appen er enkel i bruk, og når du spiller inn låtene får du opp teksten til sangene så du kan se når du skal synge hvilken tekstlinje. 

Samtidig som du synger ser du om du treffer på tonene eller ikke, og det regnes poeng ut fra hvor godt du treffer på tonene i sangen. Når du har sunget ferdig, får du total poengsum som viser hvor godt du gjorde det. Du kan velge å redigere låten litt når du er ferdig med innspillingen, blant annet ved å legge på ulike effekter på låten. Deretter kan du velge å lagre innspillingen av sangen på din profil, og vise den enten offentlig eller kun for deg selv. Du kan dele låten også i sosiale medier. 

Sjekk også: Dette kan redde mobilen din fra kuldesjokk

Med Smule kan du også filme deg selv når du spiller inn en låt om du ønsker.

Last ned appen fra Google Play eller App Store. Appen er gratis, men du kan kjøpe premium-versjonen av appen for å få tilgang til flere låter.

Lenger ned i saken tipser Kompletts eksperter om hvilket tilbehør du kan bruke for å få ekstra god lyd på sangene du spiller inn. 

SKJERMDUMP SMULE

The Voice

Denne appen fungerer ganske likt som Smule, og er enkel i bruk. Du kan spille inn låter både med og uten video av deg selv som synger, og du kan synge enten solo eller duett med andre som bruker appen. 

Du får poeng når du treffer på tonene i sangen. Når du er ferdig å synge, får du en total poengsum. Så er det mulig å legge på ulike effekter på låten, som gjør at stemmen din og sangen i sin helhet låter noe annerledes. Til slutt kan du velge å laste ned sangen til mobilen din, og du kan poste sangen på din profil. Du får også muligheten til å poste sangen din i sosiale medier.

Appen kan lastes ned fra Google Play eller App Store.  Appen koster penger, og du må betale 69 kroner for ei uke. Du kan prøve appen gratis i ei uke.

Les også: Ekspertene tipser: Effektiv trening med Apple Watch

SKJERMDUMP THE VOICE

Singa 

Singa er en karaokeapp som er veldig enkel i bruk, og har få funksjoner. Når du spiller inn låter i denne appen må du ha kameraet på mobilen gående mens du synger. Du velger selv om du ønsker å filme deg selv eller for eksempel en vegg eller natur. I denne appen er det ikke alle sangene som gir deg poengsum for hvor godt du treffer på tonene i sangen.  Det er imidlertid til tider litt forvirrende hvilken tekstlinje du skal synge når. Når du har sunget ei linje så havner den ofte nederst mens den neste tekstlinjene kommer øverst. Du kan lagre sangen på mobilen din, dele den på din profil i appen eller dele sangen i sosiale medier. 

Appen kan lastes ned i Google Play og App Store. Appen er gratis, men du kan kjøpe premium-versjonen av appen for å få tilgang til flere låter.

Sjekk også: Seks kule retrospill til mobilen

SKJERMDUMP SINGA

Karaoke

Her kan du velge blant et stort antall låter i ulike sjangre, og du kan spille inn låter både med og uten video. Det er veldig greit å forstå når du skal synge de ulike ordene og tekstlinjene i sangene. Også i denne appen kan du se om du treffer på tonene i låten eller ikke, og du får en total poengsum til slutt. Her får du samtidig skryt for innsatsen din når sangen er ferdig innspilt - uansett hvor bra du synger. Når du begynner innspillingen av sangen, kan du velge om det skal høres ut som låten spilles inn for eksempel i studio eller i en konserthall. Du kan velge å laste ned sangen til mobilen din, dele den på din profil eller dele låten i sosiale medier. 

Appen kan lastes ned i Google Play og App Store. Appen koster penger, og du må betale 85 kroner for ei uke. Du kan prøve appen gratis i ei uke.  

SKJERMDUMP KARAOKE

Musikkopptak

Med denne appen kan du spille inn dine helt egenkomponerte låter. Du trenger heller ikke å ha en hel låt ferdig før du spiller den inn i denne appen. Hvis du for eksempel spiller inn kun et refreng eller et vers til en sang du skriver på, kan du gi lydklippet en merkelapp med «refreng» eller «vers». Hvis du trenger instrumentspilling til låten din, så kan du velge å legge på virtuell gitarspilling eller trommeslag når et lydklipp er spilt inn. Lydklippene du lager i denne appen kan du for eksempel laste ned til mobilen din, dele med venner eller laste opp klippet i GarageBand for mer redigering.

Appen er gratis, og kan lastes ned fra App Store

Les også: Nyttige apper og dingser til gravide

SKJERMDUMP MUSIKKOPPTAK

Spill inn ideene når de kommer

– Hvis jeg begynner å nynne på en sang eller kommer på en idé til en låt når jeg ikke har noe utstyr med meg, så bruker jeg mobilen til lydopptak så jeg ikke glemmer ideene mine, sier Adrian Jørgensen. 

Han mener både apper for lydopptak og karaoke er et gode hjelpemiddel for dem som er glad i å synge.  

– Karaokeapper kan være en fin mulighet til å finne sanger som kan være fin å covre, og forberede seg før man går i studio, sier han. 

Få bedre lyd på låtene 

Hvis du vil at låtene du spiller inn på appene skal få ekstra god lydkvalitet, kan du for eksempel bruke en ekstern mikrofon til mobilen din. 

– Bakgrunnsstøyen blir redusert, skurringen forsvinner og lydkvaliteten generelt blir mye bedre enn om du bare bruker mikrofonen på mobiltelefonen, sier Hans-Egil Sandmo, nordisk innkjøper for spillutstyr i Komplett. 

Så du denne? Lommepenge-appen som lærer barna at penger ikke vokser på trær

Sandmo anbefaler også ekstern mikrofon framfor å bruke mikrofonen på ørepluggene du ofte får med når du kjøper ny mobil. 

– Disse mikrofonene har ofte redusert lydkvalitet, som gjør at du ikke får optimal kvalitet på lyden når du synger. Mikrofonen som er på øreplugger vil også fange opp en del bakgrunnslyder og skape støy, forklarer han. 

Det finnes imidlertid hodetelefoner med god lyd også i mikrofonen som følger med. Sjekk blant annet disse hodetelefonene fra Beyerdynamic

Lydtonene kommer bedre fram 

Det er ikke bare eksterne mikrofoner som er en fordel å ha om du vil ha god kvalitet på sangene du spiller inn på telefonen din. 

– En del detaljer i sangen, for eksempel toner og frekvenser, forsvinner ut av høyttalerne på mobilen, og sangen kan høres annerledes ut enn den er, sier Erik Berthling Olsen, produktsjef for HiFi-produkter i Komplett. 

Han anbefaler derfor å bruke en ekstern høyttaler eller hodetelefoner for å få skikkelig lydkvalitet når du skal høre egne eller andres låter. 

Få flere tips her: Slik velger du riktige hodetelefoner

Det finnes for øvrig også andre muligheter for å synge karaoke, men da ikke med mobilen din. Spillet «Let´s sing 2018» er for eksempel et karaokespill til spillkonsollen Nintendo Switch.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.