Apples TV-boks har vært på markedet helt siden 2007, og har jevnlig fått nye funksjoner og oppdateringer. «Alle» har hørt om Apple TV, men de færreste av oss kjenner til alle mulighetene medieboksen gir.

– Et av de aller nyttigste tipsene er å faktisk ta i bruk Siri, forklarer Sebastian Tveten Eriksen, som er Apple-entusiast og arbeider i data- og elektronikk-distributøren Itegra.

Sjekk også: Fire grunner til at Apple TV 4K er verdt hver eneste krone

Det er nemlig ikke uten grunn at fjernkontrollen som hører med til de siste to modellene av Apple TV heter nettopp «Siri Remote» – og at hun har sin egen knapp. 

– Tidligere forsto hun jo ikke norsk, men nå har hun snakket norsk en stund og kan være en veldig effektiv hjelp.

Sammen med eksperten har Smart samlet de beste triksene til Apple TV (fjerde generasjon) og Apple TV 4K:

1. Spør Siri om dette 😇

Spar deg for tiden du bruker på å taste inn én og én bokstav i søkefeltet, eller tiden du bruker på å bla deg rundt i ulike strømmeapper. Hold inne Siri-knappen og la henne fikse biffen. Hvis du søker fra «hjemskjermen», og ikke inne i for eksempel Netflix-appen, vil Siri vise deg resultater fra ulike apper, slik som iTunes, HBO og Netflix.

Les også: De viktigste Netflix-triksene

Spør Siri om serier og filmer:

• «Sett på Rick and Morty»

• «Finn TV-serier for barn»

• «Finn filmer i 4K»

• «Finn filmer med Ryan Gosling»

Avgrens søket med oppfølgingsspørsmål til Siri:

• «Vis bare filmer fra i år»

• «Vis bare actionfilmer»

• «Vis bare 80-talls-filmer»

La Siri styre:

• «Hva sa hun?» (spoler noen sekunder tilbake)

• «Spol tilbake to minutter»

Andre ting Siri kan svare på eller hjelpe deg med:

• Vær: «Hvordan er været i Bergen?»

• Smarte hjem: «Slå av lyset i stuen» (hvis du har konfigurert Philips Hue-lyspærer med Apple HomeKit)

• Apper: «Finn treningsapper»

• Sportsresultater: «Hvem vant VM?»

• Børs og aksjer: «Hvordan går det med Apple på børsen i dag?»

Finn enda flere Siri-tips på Apples hjemmesider her.

Så du denne? Slik finner du riktig TV til de store sportsbegivenhetene

2. Last ned kule apper 📥

Mange tenker kanskje at Apple TV først og fremst er for videostrømming, men den lille boksen har en helt egen App Store med en haug av nyttige – og mange ikke så nyttige – apper til helt andre ting enn strømming.

Er du glad i å lage mat kan du for eksempel finne flere gode matlagings-apper, slik som Jummly, som angivelig skal ha en million ulike oppskrifter. Du kan også finne egne apper som «forvandler» TV-en til en peis eller et fargerikt akvarium. Eller hva med et morsomt spill? Tegne- og gjette-spillet Sketchparty kan samle (og splitte) hele vennegjengen, mens «Grusomme meg»-spillet Minion Rush kan få timene til å fly for både små og store.

Klikk deg inn i App Store fra Hjem-skjermen.

3. Få orden med mapper 🗂

Hvis du har lastet ned litt forskjellige apper kan fort Hjem-skjermen bli litt rotete. Heldigvis kan du opprette egne mapper, slik at det blir enklere å holde oversikten. Lag for eksempel en egen mappe til strømmetjenester og en egen til spill.

Marker en app du ønsker å flytte på og trykk på berøringsflaten til appen begynner å «riste». Flytt appen over en annen app for å opprette en mappe. Når du er ferdig trykker du på «velg» eller på berøringsflaten. Når appene «rister» kan du også velge å slette eller skjule en app ved å trykke på «Play/pause».

Les også: Slik finner du riktig lyd til stua

Foto: VG Partnerstudio

4. Lær deg hurtigtastene 

«Siri remote» er enkel å bli kjent med, men du blir ikke en «superbruker» uten å kunne hurtigtastene. Her har vi samlet noen av de mest nyttige:

Bytt mellom åpne apper: Dobbeltrykk på TV/hjem-knappen, sveip på berøringsflaten for å finne riktig app og trykk på den for å bytte.

Avslutt app: Dobbeltrykk på TV/hjem-knappen og sveip appen oppover.

Hopp 10 sekunder frem eller tilbake: Hold fingeren på berøringsflaten (ikke trykk), venstre for å spole bakover og høyre for fremover.

Bytt mellom små og store bokstaver: Hvis du for eksempel skriver et passord, kan du trykke på Play/pause-knappen for raskt å bytte mellom små og store bokstaver.

Skru av og på TV-en med «Siri remote»: Når du plukker opp Apple TV-fjernkontrollen vil TV-en din skru seg på av seg selv. Skrur du av Apple TV vil også TV-en skru seg av. Hold TV/Hjem-knappen inne i fem sekunder og velg «dvale».

Skru på skjermsparer: Trykk på TV/Hjem-knappen for å komme til Hjem-skjermen, trykk en gang til for å starte skjermspareren.

Sjekk også: Fem grunner til å bytte til digital dørlås

5. Bruk fjernkontroll-appen 📱

Hender det at du ikke finner fjernkontrollen? Da er du garantert ikke alene, og den ligger helt sikkert på et ordentlig lurt sted. Om du bruker fjernkontroll-appen på iPhone, iPad eller Apple Watch, kan du utsette leteaksjonen og se videre på TV-en. 

Med iOS 11, altså den siste operativsystem-oppdateringen til iPhone, kan du legge fjernkontrollen som hurtigtast på kontrollsenteret (som dukker opp når du sveiper opp fra bunnen av skjermen, eller nedover fra høyre hjørne på iPhone X). Gå til Innstillinger > Kontrollsenter > Tilpass kontroller.

Fjernkontroll-appen finner du gratis i App Store, hvis du ikke allerede har den liggende på enheten din.

Illustrasjon: VG Partnerstudio/Skjermdump iPhone

6. Få nye skjermsparer-bilder

Skjermspareren til Apple TV, med flyfoto fra byer og steder over hele verden, oppdateres med ujevne mellomrom. Hvis du har aktivert automatiske oppdateringer, kan du plutselig få opp nye bilder.

Klikk deg inn i innstillinger-menyen (eller be Siri finne frem), for å bestemme hvor hyppig du skal laste ned nye oppdateringer, og hvor lang tid det skal ta før skjermspareren skrus på. Du kan også velge å bruke ditt eget bildealbum som skjermsparer.

7. Speil innhold med AirPlay 

Det er kanskje kjent for de fleste Apple TV-brukere at en kan «speile» innhold fra iPhone, iPad og Mac på Apple TV. Det er smart hvis du for eksempel vil vise frem bilder eller video fra ferieturen. En annen snedig ting du kan bruke AirPlay til er å spille mobilspill rett på TV-en. 

Alt du behøver å gjøre er å gå til Kontrollsenter på din iPhone eller iPad og velge «AirPlay-skjerm».

Test for eksempel dette spillet: «Arena of Valor» - et av de raskest voksende mobilspillene

Illustrasjon: VG Partnerstudio/Skjermdump iPhone

8. Koble til en ekstern spillkontroll 🎮

Apropos spill: Det finnes mange spill i Apple TVs App Store. Hvis du synes «Siri Remote» ikke strekker til, kan du koble til en egen spillkontroll via blåtann. 

Du kan for eksempel bruke denne:

9. Ta i bruk TV-appen

Da Apple TV 4K ble lansert i fjor høst introduserte Apple en TV-app som skal gjøre det enklere for deg å få oversikt over favorittseriene dine – på tvers av apper og tjenester. Følger du med på Game of Thrones på HBO og Norske talenter på TV 2, vil de seneste episodene eller sendingene dukke opp av seg selv i appen. I tillegg finner du et bibliotek med filmer du har kjøpt eller leid i iTunes, og du kan også lete gjennom de ulike butikkene direkte i TV-appen. Rett og slett ganske smart!

Les også: Så enkelt gjør du hjemmet ditt smart

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.