Playstation 4 er verdens mest solgte konsoll og tilbyr et enormt utvalg av underholdning. Selv om spill er hovedfunksjonen for konsollen, kan den også brukes til å surfe på nett, se filmer og serier på Netflix, strømme videoer og musikk på Youtube og Spotify – eller shoppe nye spill i maskinens innebygde nettbutikk. 

Heldigvis er det mulig å begrense disse funksjonene – slik at du som forelder kan være godt informert om hva barnet ditt blir eksponert for. 

– Foreldrekontroll lar deg enkelt begrense hva barna kan se eller bruke av innstillinger, slik at du kan unngå at barna spiller spill med for høy aldersgrense, ser upassende innhold eller går «bananas» i nettbutikken, sier Espen Harring, som er markedsansvarlig for spill i Komplett. 
FULL KONTROLL: Med foreldrekontroll kan du trygt la barna spille uten at du er tilstede for å passe på, tipser Espen Harring som er spillansvarlig i Komplett.  VG Partnerstudio 

Les også: Den store konsollguiden

Slik setter du opp foreldrekontroll på fire enkle steg:

1. Lag admininstratorkonto

Det aller første du må gjøre etter at Playstation er koblet i TV-en, er å er å lage individuelle PSN-kontoer til alle familiemedlemmene. En PSN-konto gir spilleren mulighet til å spille online og kjøpe spill eller annet innhold på PlayStation Store. Alle som bruker konsollen bør ha sin egen PSN-konto, råder eksperten.

Først lager du en konto til deg selv. Den vil fungerer som en administrasjonskonto, også kalt familieadministrator, der du som voksen har full kontroll over innstillingene på konsollen. 

– Familieadmininstratoren er den eneste som kan legge til medlemmer i familien og gi andre voksne tilgang til foreldrekontrollen, understreker Harring. 

Hvert familiemedlem sine tilganger og innstillinger kan tilpasses av familieadministratoren, og vil gjelde for enhver PS4-konsoll de logger inn på med sin PSN-konto. 

Slik gjør du:

Logg inn på primærkonto for maskinen. Hvis du bruker PS4-systemet for første gang må du først opprette en ny lokal bruker og opprette en ny PSN-konto. 

Gå til Innstillinger > Velg Brukere > Påloggingsinnstillinger > Administrasjon av passord > Velg ønsket pin-kode. 

Skjermdump Sony PS4

Les mer: Aldersgrenser på spill: Dette betyr det

2. Lag en barnekonto

Du har nå laget en hovedkonto som bare du har tilgang til. Neste steg er barnas kontoer: 

Gå til Innstillinger i toppmenyen > Velg Foreldrekontroller. Her kan det hende du må angi passordet for PSN-kontoen din på nytt > Trykk på Bikontoadministrasjon > Legg til barn/familiemedlem > Lag egen bruker til barnet. 

Barn som er mellom syv og tolv år kan ikke opprette sin egen PSN-konto, det må familieadministatoren gjøre for dem. Barn mellom 13 og 17 år kan opprette sin egen konto, så lenge familieadministratoren har gitt tillatelse til å gå online. 

Skjermdump Sony PS4

Se Playstations egne hjelpesider for flere detaljer om PSN-kontoer.

Les også: Smarte hjem: Spar strøm med denne dingsen

3. Begrens funksjoner

Når du har opprettet egne kontoer til barna kan du tilpasse individuelle foreldrekontroller og grenser for hvert barn. Dette er spesielt nyttig dersom du har barn i ulike aldre. 

Gå til Innstillinger > Foreldrekontroll > Velg kontoen du vil angi foreldrekontroller for > Velg Foreldrekontroll > Da vil det dukke opp en meny med alle de ulike kontrollene du kan velge mellom. Her kan du for eksempel sperre for bruk av nettleser, sette aldersbegrensning på spill eller deaktivere bruk av tilbehør som VR-briller. Endringene lagres automatisk når du er ferdig. 

Skjermdump Sony PS4

4. Legg inn forbruksgrense på spillkjøp

Mange ønsker å la barna få mulighet til å kjøpe spill i nettbutikken på egenhånd, men lar du dem slå seg uhemmet løs kan det raskt bli dyrt. Ved å angi en månedlig forbruksgrense beholder du derimot kontroll over lommeboka.

Gå til Innstillinger > Foreldrekontroller > Velg brukeren du vil angi en forbruksgrense for > Bla deg ned til Månedlig forbruksgrense > Velg beløp. Endringene lagres automatisk når du er ferdig. 

Som administrator kan du når som helst gå inn å gjøre endringer i foreldrekontrollen. Les mer om de ulike valgmulighetene på Playstations hjelpesider. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.