Tidligere i år annonserte Microsoft at de har investert i en utvidet versjon av dataspillet som lanseres under navnet «Minecraft Education Edition». Hensikten med spillet er å løfte kvaliteten i klasserommene gjennom bruk av en virtuell verden.

Les også: Snart kommer Googles nye VR-briller

Nå skriver flere medier og teknologisider, blant annet Tech Crunch, at spillet kommer 1. november. Kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Vibeke Hansen, bekrefter overfor Smart at spillet vil ha samme lanseringsdato også i Norge.

– Siden juni har mer enn 15.000 studenter og lærere verden rundt testet programmet og gitt tilbakemeldinger for å hjelpe oss med å finjustere opplevelsen på tvers av ulike læringsmiljøer. Nå ser vi frem til å vise frem flere nøkkelfunksjoner i november, sier kommunikasjonsdirektøren.

BYGGEKLOSSER: I «Minecraft» bygger man og river ned konstruksjoner av kuber i en tredimensjonal verden. Illustrasjonsfoto: Creative Commons

Ifølge Microsoft vil den nye versjonen blant annet inneholde et utvidet sett av funksjoner som skal styrke lærerne i undervisningen, for å skape økt engasjement og gi bedre samarbeid med elevene.

− Med denne teknologien får elever og lærere et verktøy som bidrar til å skape, dele og lære på nye måter. Med «Minecraft» i utdanningen møter vi elevene på deres premisser, og i et miljø de allerede er kjent med.

Sett denne? Her er høsten spillkonsoll-nyheter

Norske elever med i «Minecraft»-prosjekt

Utdanningsdirektør i Microsoft, Bjørnar Hovemoen, forteller til Smart at han selv har besøkt 83 elever fra femte trinn ved Skjetten skole i Akershus, som har deltatt i et forskningsprosjekt basert på «Minecraft»

– Elevene satt i en gymsal i to uker og alle fag ble gjennomført i Minecraft. Jeg var der i over to timer og har aldri før sett en slik gjeng sitte så fokusert.

POSITIVE TIL DATASPILL I UNDERVISNING: Kommunikasjonsdirektør i Microsoft, Vibeke Hansen (t.v.) og YouTube-gamer Joachim «Noobwork» Haraldsen. Foto: Microsoft/privat

Spillet har vært brukt av flere entusiastiske lærere i mange ulike fag og tverrfaglige prosjekter på alle nivåer – fra barnetrinnet til universitetsnivå – helt siden spillet ble lansert i 2009. Tidligere lærer, nå stipendiat ved NTNU, Magnus Henrik Sandberg, er en av dem som har brukt «Minecraft» i skolen i flere år.

– Det å bruke normalversjonen av spillet i skolen stiller imidlertid store krav til lærerens egen spillkompetanse. I praksis har det vært forbeholdt lærere som selv spiller eller har høy digital kompetanse, forteller Sandberg.

Les også: Stor oversikt over betalingsappene og -tjenestene

Sandberg mener at «Minecraft» er god på noe skolen sårt trenger.

– Skolen dreier seg fremdeles i alt for stor grad om å reprodusere gammel kunnskap. Det bidrar ikke nødvendigvis til å stimulere elevers kreativitet og skaperevne. På det feltet har «Minecraft» potensial til å løfte skolen: Hver gang du åpner «Minecraft» har du muligheten til å skape noe nytt!

Lærer uten å merke at man lærer

YouTube-gameren Joachim «Noobwork» Haraldsen var en av programlederne på NRK Super-programmet «Hele Norge bygger», hvor mer enn 700 barn og voksne bygget Norge i «Minecraft» i en tolv timer lang direktesending.

Han er positiv til at det kommer en ny versjon av dataspillet som er bedre tilpasset undervisning, og tror at denne typen undervisning er motiverende for mange.

– Det som er bra med «Minecraft» er at man lærer mye - særlig matematikk og geometri - helt uten at man legger merke til det. Jeg tror det er en veldig motiverende måte å ta til seg læring, sier Haraldsen.

Han ser for seg at den nye versjonen vil legge til rette for at lærere enklere kan gi elevene oppgaver og vurdere hvordan oppgavene er løst av elevene.

Sjekk også: Alt du trenger å vite om VR

– Om man løser en oppgave og etterpå blir forklart at man har brukt for eksempel geometri for å løse oppgaven, så tror jeg det kan gi en ganske unik mestringsfølelse for mange. Å bli fortalt at «dette her kan du jo», tror jeg at gir økt motivasjon.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.