Klar luft, lysere dager og metervis med snø i store deler av landet gir ypperlige forhold for utendørsaktiviteter. De fleste vil kanskje tenke på en tur ut som en god anledning til å la smarttelefonen få litt velfortjent hvile, men den gang ei. Med de rette appene kan nemlig smarttelefonen din kan være en suveren turkamerat. 

Smart tok en prat med friluftentusiast og app-gründer Erlend Eggen for å høre hvilke apper som egner seg i naturen.

– Det finnes en app for alt, både for den som er interessert i sopp og den som vil tolke fuglesang. Men den mest nyttige appen du kan ha på telefonen din, er en god kart-app. De fleste har allerede et godt forhold til Google maps, men den fungerer dessverre dårlig på stier i fjellet, sier Eggen. 

Les mer: Effektiv trening med Apple Watch

AKTIV: Outtt-gründer Erlen Eggen brenner for gode naturopplevelser og benytter enhver anledning til å komme seg ut på nye eventyr.  Skjermdump Outtt/Privat

I tillegg til et godt kart er det mange som trenger litt hjelp til å oppdage de virkelig storslåtte turene. For Eggen er det å kunne oppdage nye steder selve motivasjonen for å dra på tur. Derfor startet han, i samarbeid med syv andre friluftentusiaster, appen Outtt – en app med over 1000 turbeskrivelser, kart, aktiviteter og turer. 

– Hovedformålet med Outtt er å inspirere folk til å dra ut på tur, og ikke minst gi dem muligheten til enkelt å dele sine egne turopplevelser med andre, forteller Eggen. 

Siste nytt i appen er 12 klisterfrie påsketurtips – et knippe toppturer, fra enkle ruter for nybegynnere, til turer som krever kunnskap og erfaring, eller en lokal guide. 

NYE OPPDAGELSER: I Outtt finner du turer for enhver smak. Søk på «påske» om du ønsker klassiske langrennsturer eller «randonee» om du foretrekker topper.  Skjermdump Outtt

–  Før har påskeferie vært synonymt med lange skiturer, klister og appelsiner. Nå ser vi en klar tendens til at flere sikter på toppene på jakt etter fine nedkjøringer. Appelsinene er fremdeles med, men folk ser ut til å ønske seg litt mer spenning og adrenalin.

Appen Outtt er kompatibel med både iPhone og Android. Innholdet er også tilgjengelig på Outtt.com

Les også: Smarte hjem: Fem grunner til å bytte til digital lås.

Når mobilen er ladet, løypa valgt ut og hodet motivert for nye oppdagelser, er det på tide å komme seg ut. Her er seks andre apper som kan gjøre turopplevelsen både tryggere og morsommere.

iSikte Norge

Dette er appen for deg som vil komme på fornavn med nærområdet. Rett kameraet mot det ukjente fjellet i det fjerne, og appen vil fortelle deg hva det heter. Du får også vite avstanden til destinasjonen, og hvor lang tid det vil ta deg å gå dit. En liten bonus er at du kan knipse et «skrytebilde» av toppene i nærheten og dele på Facebook direkte fra appen. Den virker overalt – selv uten dekning. Det eneste du trenger er en smarttelefon med kompassfunksjon. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.

Tips! Skal du bevege den utenfor landegrensen kan du prøve Peakfinder AR – en tilsvarende app som fungerer over hele verden – til og med i Himalaya, hvis du føler deg litt ekstra sprek for tiden. 

RegObs: 

Reg Obs er en skredvarsling-app der brukerne av appen kan legge inn observasjoner. Appen har også bratthetskart. Enklet forklart fungerer den slik at du enten velger deg et område, eller ber appen finne lokasjonen din. Deretter kan du laste inn observasjoner, og se terrenget gradert etter farge. Grønt er under 30 grader – jo rødere fargen er, desto brattere er det. 

– Fler og fler ser ut til å være interessert i bratt friluftsliv. RegObs gjør det enklere for folk å gjøre det enklere å ta riktig valg i fjellet, sier Eggen. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.

Skisporet

Kom det snø i natt? Og hvor er det egentlig kjørt opp løyper? I denne appen finner du svaret. Appen gir en full oversikt over når løypene sist ble preparert – og er man ekstra ivrig kan man til og med følge enkelte av tråkkemaskinene live og se hvor de kjører akkurat nå! Frem med appelsin og blå-swix. Sporet venter!

FEIL SKISMØRING? Ikke nå lenger. Sjekk føre og løype på forhånd så slipper du smørekrise.  Skjermdump Skisporet

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.

StarWalk: 

Starwalk er, som navnet tilsier, en app for den som er interessert i stjerner. I appen finner du svar på alt du noen gang har lurt på om stjernehimmelen. Med Starwalk på mobilen vil du kunne imponere turkameratene dine med stjerne-kunnskap langt utover Store bjørn og Karlsvogna. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.

Viltappen

Hvor ofte har du ikke vært ute på tur og hørt en fugl kvitre eller sett spor i snøen og tenkt: Hvilket dyr kan det være? Nå trenger du ikke lure lenger. Viltappen er laget av Svenska Jägerförbundet og gir deg utfyllende informasjon om de fleste dyrene du kan komme til å se, høre eller se sporene av i naturen. Og får du en dyreopplevelse du vil dele med andre, kan du enkelt laste opp bilder og lyd. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.

Hjelp 113

Skulle uhellet være ute, eller noen plutselig bli syke, og du må kontakte medisinsk nødnummer, vil de spørre deg hvor du befinner deg. Appen Hjelp 113 ringer 113 for deg, og gjør at GPS-posisjonen din automatisk blir sendt via mobiltelefonen til nødsentralen mens samtalen pågår. Dette kan spare livsviktig tid dersom du befinner deg langt hjemmefra, uten vei-adresse, i skogen eller på fjellet. Dermed kan ambulanse eller luftambulanse raskt sendes til riktig sted, der hvor du er.

NB! Husk å starte Hjelp 113 og tast inn telefonnummeret ditt i dag. Da virker appen når du trenger hjelpen raskt.

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.

Så du denne? Slik finner du riktig TV til de store sportsbegivenhetene

Ikke vær fjolls til fjells

Selv om tur-apper er til svært god hjelp, betyr ikke det at du skal stole blindt på smarttelefonen din når du ferdes ute. Husk at det er stor forskjell på hvilke hjelpemidler du trenger på en kort dagstur i marka og en telttur i fjellet – en nødlader og 4G-dekning er ikke alltid nok. Bruk hodet, og ta forholdsregler, tipser eksperten. 

– Den største utfordringen med mobilen som turkamerat er kulde og batterikapasitet. De aller fleste kart-og hjelpe-apper er mer enn gode nok, men dør mobilen din er de ikke mye til hjelp. Det viktigste du kan pakke med deg når du skal på tur er derfor godt vett, sier Eggen.
Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.