Det kommer stadig ny teknologi og nye smarte dingser som kan gjøre hverdagen din enklere. Kanskje har du allerede en smart-TV, trådløse høyttalere eller lyspærer du kan styre med mobilen. Men de fleste av oss går fortsatt rundt med nøkkelknippe – som er fort gjort å glemme hvor man har lagt fra seg.

Stian Olsen, produktsjef i Komplett, har selv montert en digital dørlås på sin ytterdør. Han forteller at det er en relativ enkel prosess – så lenge du ikke har ti tommeltotter.

– Du vil nok bruke omtrent to timer på å bytte ut alt og ha døren helt klar. Bruksanvisningen er veldig enkel å følge, og så lenge du har en ganske ny ytterdør, vil dørlåsen mest sannsynlig passe, forklarer Olsen.

Er du usikker på om dørlåsen fra Yale vil passe hjemme hos deg, kan du finne mer informasjon på «spørsmål og svar»-siden deres her.

Les også: Så enkelt kan du gjøre hjemmet ditt smart

Hjemme hos teknologientusiast Eirik Norman Hansen er også dørlåsen «smart», og hele familien bruker kode og ikke nøkkel for å komme seg inn døren. Hansen er administrerende direktør i selskapet Itch Design AS, og holder foredrag om markedsføring, dingser, trender og teknologi.

Sjekk ut noen av de smarte dingsene Hansen har i sitt hjem i denne videoen:

Hansen oppsummerer fem av fordelene med den digitale dørlåsen:

1. Velg mellom kode, app eller nøkkelbrikke

Når du setter opp dørlåsen kan du bestemme om hver bruker skal ha hver sin kodebrikke og unike kode – eller om alle skal bruke den samme koden for å åpne opp døren. I tillegg kan alle brukerne åpne og låse døren direkte i appen.

– Hos oss har alle familiemedlemmene hver sin kode til døren. Da kan man se i appen hvem som er hjemme, og når alle har kommet hjem, forklarer Hansen og legger til:

– Det er det ikke alle som synes er like gøy, kanskje. Men du har i alle fall muligheten til å gjøre det.

Sjek også: Fremtidens klesvask styres fra mobilen

Du kan kjøpe ekstra nøkkelbrikker, om du ønsker flere enn dem som følger med dørlåsen:

2. Legg inn koder som gjelder i visse tidsrom

En annen ting Hansen mener er veldig praktisk er at du kan opprette «tidskoder». Har du for eksempel vaskehjelp eller hjemmesykepleier, kan du gi dem egne koder til dørlåsen. 

– Du kan bestemme at en kode skal gjelde i visse tidsrom, for eksempel kun på torsdager. Det gir deg en større sikkerhet enn ved å bruke ekstranøkler, som kan komme på avveie.

– Og skulle koden glemmes bort, kan jeg jo bare åpne døren i appen, legger han til.

Les også: Støvsuger-kampen: Kan roboten måle seg mot en vanlig støvsuger?

3. Lag midlertidige koder som sletter seg av seg selv

Hvis du venter på å få en pakke levert på døren, eller plutselig har behov for at en håndverker skal kunne gå inn i boligen, kan du raskt sette opp en midlertidig kode som gjelder i 24 timer.

– Om du ikke har mulighet til å stikke hjemom, er det en veldig kjekk løsning. I tillegg slettes koden av seg selv, slik at du ikke må huske på å fjerne den i etterkant, forklarer Hansen.

Så du denne? Slik kan det smarte hjemmet ditt se ut om ti år

Han påpeker at du selv må vurdere om du kan stole på dem du gir koden til, men skulle det for eksempel gjelde en rask pakkeleveranse kan du enkelt sjekke i appen om døren har blitt lukket og låst etter at pakken er levert. 

Dørlåsen kommer i forskjellig design, slik at de kan passe til de fleste hjem:

4. Lås døren automatisk

Når du går hjemmefra kan du låse døren ved å bruke tastaturet på låsen, ettersom du ikke har noen fysisk nøkkel. Men en enda enklere måte er å aktivere automatisk låsing. 

– Da låser døren seg helt av seg selv når du går hjemmefra. Og siden du kan bruke både kode, brikke og mobil, trenger du aldri være redd for å låse deg ute.

5. Kan kobles til flere dingser og tjenester

Hvis du ønsker å bruke dørlåsen sammen med et alarmsystem, finnes det flere aktører som tilbyr smarte løsninger, for eksempel Verisure.

– Du kan gjøre mye i appen som følger med, men om du kobler låsen til et alarmsystem blir utvalget av tjenester enda større. Du kan for eksempel skru av alarmen automatisk når døren låses opp, eller du kan legge til andre dingser, slik som overvåkningskamera. 

Les også: Tabbene som kan gi deg dårlig nett hjemme

Dessuten «snakker» låsen både med Google Home og Amazon Alexa, slik at du kan styre både lås, alarm og kameraer ved hjelp av deres taletjenester. Apple Homekit har ikke støtte for Yale-låsene per i dag, men låsprodusenten har annonsert at det vil komme.

Videoringeklokke er et av produktene du kan koble til låsen:

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.