­Om få uker tennes OL-ilden i Sør-Korea. Skal du investere i en ny TV innen den tid, kan det være greit å begynne å gjøre litt research. 

Det har nemlig skjedd mye på TV-fronten de siste årene, og de gamle holdepunktene er ikke lenger gjeldende. Før var for eksempel antall hertz noe av det du skulle se etter for å sikre deg en TV med best mulig bilde.

Les også: De kuleste nyhetene fra verdens største teknologimesse

– Til å se på sport bør du så klart ha en TV med bra bildekvalitet, og da er det viktig at TV-en har en god prosessor. Siden de ulike aktørene opererer med ulike begreper og produktnavn, er produktstigen eller nummerserien til TV-en det beste holdepunktet i dag, forklarer Erik Berthling Olsen, produktsjef for brunevarer i Komplett.

Nummerserien til TV-en forteller deg hvor den er på produsentens produktstige – altså om den er en budsjettmodell, en toppmodell, eller en TV midt i mellom.

– Hvis bildekvalitet er viktig for deg, bør du velge en TV i 7-serien eller høyere. Det gjelder for de fleste produsenter.

De fleste har nummerserier som går fra fem eller seks og opp til ni – hvor 9-serien er de aller beste TV-ene produsenten har å by på.

Les om hva TV-ens produktnavn betyr nederst i saken

Ja til 4K – tja til HDR

KVALITETSFORSKJELL: TV-er med 4K-oppløsning har fire ganger så mange piksler som Full HD-TV-er, slik illustrasjonen viser. Går du fra HD-TV til 4K-TV er forskjellen på antall piksler enda større. Illustrasjon: Shutterstock

Kjøper du en ny TV i dag har den nesten garantert 4K- eller Ultra HD-oppløsning – og ikke Full HD, som lenge var den gjeldende standarden. 4K-TV-er har oppløsning på nesten 4000 piksler horisontalt, mot 1920 piksler horisontalt på Full HD-TV-er. Det er en forskjell du tydelig merker, mener Olsen. Med andre ord: hvis bildekvalitet er viktig er det helt klart 4K du bør gå for.

Så du denne? Slik får du raskest mulig internett hjemme

Men det er ikke bare oppløsningen som påvirker hvor godt bildet er. HDR, kort for «high dynamic range». HDR påvirker ikke oppløsningen, men gjør at TV-en får en bedre evne til vise detaljer – og gjengi farger.

– Med HDR får man frem flere detaljer i lyse og mørke bilder. Et eksempel er for eksempel hvis du spiller et spill hvor det er eksplosjoner. Med HDR vil du få en mer virkelighetstro opplevelse, nesten som å være i eksplosjonen, forklarer Olsen.
FLERE DETALJER: Da Apple TV 4K ble lansert i høst viste software-ansvarlig i Apple, Eddy Cue, forskjellen på innhold med og uten HDR.  Foto: Reuters

TV-er høyt på produsentenes produktstiger har som regel HDR, men enn så lenge er ikke HDR-innhold veldig utbredt. Dessuten behøver du også en spillkonsoll eller mottaker som støtter formatet.

– Spiller du på PlayStation 4 Pro, eller bruker den nyeste Apple TV-en – som begge har støtte for HDR – ville jeg helt klart valgt en TV med HDR, men til å se på sport er det ikke egentlig et «must», legger produktsjefen til.

Sjekk også: Disse spillene gleder ekspertene seg til i 2018

OLED-salget øker

LED-TV-er har tatt over, mens plasma-TV-en er så godt som død. Og nå blir det stadig mer vanlig med såkalt OLED-teknologi og QLED-teknologi. Enkelt fortalt er forskjellen på LED og OLED at med OLED sendes det ut lys direkte fra hvert bildepunkt, mens LED har lysdioder plassert langs skjermkantene, eller bak TV-en. 

– OLED er definitivt på vei inn, og vil nok kunne ta over for LED på sikt. Det gir veldig god bildekvalitet og godt sortnivå. Har du TV-en i et rom med mye dagslys, kan OLED-teknologien gi en ulempe med tanke på gjenskinn, men noen aktører har lagt til antirefleks-filter, som reduserer dette gjenskinnet.

OLED-VEGGER: På teknologimessen CES, som ble avholdt i Las Vegas tidligere i januar, ble det vist frem mengder av OLED-skjermer. Her er det LG som viser noen av mulighetene med OLED-teknologien – blant annet at skjermene kan være fleksible og svært tynne. Foto: Reuters

Stadig større TV-er

Siden bildekvaliteten har blitt betraktelig bedre de siste årene, behøver du ikke lenger ha en enorm stue for å ha en stor TV. Før var du avhengig av å sitte et stykke unna for å ikke se pikslene – men det er ikke lenger tilfellet.

– En 75 tommers TV er dobbelt så stor som en TV med 55 tommer, og hvis den har 4K-oppløsning vil du ikke legge stor forskjell på bildekvaliteten, selv om TV-en er større.

Vi kjøper stadig større TV-er, men 75-tommeren har ikke blitt «folke-TV-en» likevel – da må du nemlig ha en klaring på over 1,5 meter i bredden, og det er ikke alle som har.

– 55 tommer er den størrelsen det går mest av hos oss, men vi selger også veldig mye av 65 tommer-TV-er, sier Olsen og legger til:

– Hva slags størrelse du bør velge avhenger av smak og behag – og hva du har plass til.

Les også: Den store spillkonsollguiden

Andre ting å tenke over

Nye TV-er har som regel smart-funksjoner i dag, men hva som er tilgjengelig varierer fra produsent til produsent – og fra TV til TV. 

– Netflix og liknende TV-apper følger med på de fleste, men er det noe spesielt du ønsker, bør du sjekke om TV-en støtter det. Hvis ikke er Apple-TV en god og veldig brukervennlig smart-TV-løsning, som gjør alle TV-er «smarte». 

Les mer her: Fire grunner til at Apple TV 4K er verdt hver eneste krone

Til sist kan det være lurt å tenke over om TV-en skal monteres på veggen eller ikke. Ønsker du å feste den på veggen har du tre muligheter: Wire-veggfeste, statisk veggfeste og veggfeste med bevegelig arm.

De to første er de beste løsningene om du ønsker at TV-en skal være tettest mulig på veggen – og veggfeste med bevegelig arm er nødvendigvis best om du ønsker å kunne vri på TV-en.

– Wire er både rimelig og veldig bra. Det gjør at TV-en henger tett på veggen, samtidig som det er enkelt å dra den ut for å sette inn kabler.

Les mer her: Slik monterer du TV-en trygt på veggen

Produktsjefen har plukket ut fire TV-er som passer til deg som ønsker å oppgradere for å få den beste OL-opplevelsen:

God bildekvalitet til en rimelig pris:

Kvalitets-TV til sportsfantasten:

TV-en som er rå på alt:

Dette betyr TV-ens produktnavn

TV-ens navn kan fortelle deg mye forskjellig – blant annet hvilken årsmodell TV-en er, og hvilken nummerserie den er i. Med denne informasjonen kan du «avsløre» mye om TV-en kun ved å se på produktnavnet.

Dette betyr de ulike bokstavene og tallene til Samsung-TV-en med modellnavnet UE65MU7005:

Grafikk: VG Partnerstudio

For TV-er fra Sony, LG og Philips forteller også det første tallet i tallrekken bakerst i modellnavnet om hvilken nummerserie den er i. 9-serien er den aller beste serien for alle disse produsentene, mens 5-serien bruker å være den laveste. Det første tallet i navnet forteller om størrelsen til TV-en.

Vurder ekstra lyd til TV-en

Skal du også bruke TV-en til å spille og se på film, bør du vurdere om du også har behov for en lydplanke, mener produktsjefen.

– De fleste nye TV-er har OK lyd, men ikke så mye mer enn det. Med en god lydplanke vil du få en enda bedre TV-opplevelse, sier Olsen og legger til:

– Det er ikke viktig at lydplanken er fra samme merke som TV-en. I dag er det nemlig gode løsninger som gjør at du kan styre det meste med den samme fjernkontrollen.

Les mer: Slik velger du riktig lyd i stua

Han trekker særlig frem lydplanken fra Klipsch som et godt valg. Den har blant annet vunnet en stor test hos TEK.no.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.