Spillet Playerunknown’s Battlegrounds, eller PUBG som det populært kalles, er uten tvil den største stjernen på streaming-himmelen om dagen. Ifølge nettstedet SteamCharts.com, som oppgir antall online-spillere på spillplattformen Steam, har så mange som 3.236.027 PUBG-spillere spilt på samme tid – et tall som har blitt høyere og høyere nesten hver uke. Det betyr at PUBG ligger foran den svært populære tittelen Fortnite i antall streams og foreløpig holder plassen på tronen innen «battle-royal»-sjangeren.

Det ser ut til at også konsoll-utgaven av PUBG blir en hit. Microsoft melder at PUBG til Xbox One allerede har passert tre millioner spillere siden spillet ble lansert i en «preview»-utgave den 12. desember – dette til tross for at spillet hverken er fritt for «bugs» eller er ferdig utviklet. 

– PUBG har klart å fange en bred gruppe gamere, både jenter og gutter, unge og gamle. Det er et enkelt konsept, som ikke følger reglene for gamedesign. Istedenfor har utviklerne hele tiden lyttet til spillernes tilbakemeldinger, forteller Levi Sørensen, som er profesjonell gamer, streamer og kaptein på e-sport laget til Spett Gaming. 

PUBG til PC:

PUBG til Xbox One:

Om du ikke kjenner til tittelen fra før, er altså PUBG et online «last man standing»-skytespill, hvor du og 99 andre konkurrerer om å overleve. Spillet tilhører sjangeren «Battle Royal», der alle starter på samme område, med samme utgangspunkt og lik sjanse for å vinne. Veldig kort fortalt handler det om å skaffe så mange våpen og hjelpemidler man trenger for å klare å stå igjen til slutt – enten som et lag, eller alene. 

– Selv om konseptet er enkelt, er det alltid noe nytt å sette seg inn i. Selv etter å ha tilbrakt over 1500 timer foran skjermen finner jeg hele tiden nye strategier og steder jeg ikke visste om, forteller gaming-entusiasten.

PROFF: Levi Sørensen er kaptein på e-sport laget til «Spett Gaming» som konkurrrerer i PUBG. Foto: Marius W. Volden Mavvi Media

Så du denne? Slik velger du riktig gamingutstyr til PC

Under utvikling 

Tidligere i vinter kunne PUBG-spillere glede seg over utgivelsen av den «ferdige» versjonen av PC-spillet. Lanseringen bød på flere store oppdateringer, blant annet et helt nytt kart, førstepersonsperspektiv og et «deathcam» som filmer det skjebnesvangre øyeblikket der motstanderens kule treffer deg, slik at du kan analysere situasjonen i ettertid. 

PUBG til Xbox One mangler foreløpig noen av de nyeste oppdateringene, men Microsoft har uttalt at de hele tiden jobber med å rulle ut nye funksjoner og at de vil samkjøre PC- og konsollversjonen av PUBG så fort som mulig. 

– Konsollen er annerledes, men ellers er spillet stort sett det samme i Xbox-versjonen. Personlig mener jeg at PUBG er vanskeligere på Xbox. Men det har vel mest med å gjøre at jeg ikke kjenner kontrolleren noe særlig, forteller Sørensen.

Les mer: Verdens mest populære spille er ikke engang lansert

LIV OG DØD: I PUBG gjelder det å finne en god taktikk for å overleve.  Foto: Produsenten

Slik blir du god 

Sørensen, som på et tidspunkt har vært rangert som best i Europa med sin «squad», mener oppskriften på å bli god i PUBG er ganske enkel. 

– Det aller mest grunnleggende er at du må være oppriktig interessert. Det hjelper lite å spille masse om du egentlig ikke synes det er noe gøy, sier eksperten og fortsetter: 

– I tillegg må du trene mye. Jeg spiller rundt 30-40 timer i uka. Det er riktignok på et profesjonelt nivå, så jeg legger en del mer timer i det enn mange andre gjør, sier han. 

Deretter gjelder det å sette seg et mål om hva man vil med spillingen og trene smart. Her er Sørensens tips: 

1. Finn riktig utstyr

Våpenet du spiller med er veldig viktig i PUBG. Test litt ulike våpen i starten og finn et du liker. Deretter holder du deg til det. 

2. Lag din egen strategi

Det er ingen gitt måte å spille PUBG på. Hvert «game» har hver sin historie. Finn ut hva som fungerer for deg og hold deg til det.  

STORT KART: Proffesjonell gamer Levi Sørensen forteller at han stradig oppdager nye steder på kartet. Foto: Produsenten

Så du denne? Det mest voksende mobil-spillet akkurat nå

3. Spill med andre

Teamwork er tingen i PUBG. Da kan dere lære av hverandre og sammen komme frem til en god taktikk. Samtidig er det veldig sosialt, understreker Sørensen. 

– Ingenting slår følelsen av å vinne et game sammen med bestekompisen eller tre andre kamerater!

4. Se på «replays» og «deathcam»

Ta frem notatblokka og analyser hva du gjorde feil i de fatale sekundene før du gikk ned for telling. Replay viser spilleren din i tredjeperson, mens deathcam viser sekvensen sett fra motspillerens side. En ypperlig måte å lære på, tipser Sørensen.

5. Internett er din venn. Bruk det!

For deg som virkelig vil gå i dybden, finnes det en rekke sider det er verdt å følge med på, som for eksempel Reddit og Youtube. Der finner du mange entusiaster som jevnlig deler tips og nye oppdagelser. 

– Det er også mye god læring i å se på «streams» på Twitch. Jeg følger en som heter Shroud. Han er tidligere CS-spiller og fulltid streamer. Han leverer alltid, tipser Sørensen.

Les også: Minecraft for nybegynnere

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.