Morten P. Røvik er daglig leder og rådgiver i Produktivnorge, og har spesialisert seg på personlig produktivitet og det å få ting gjort. Han mener noe av det viktigste du kan gjøre for å få kontroll på hverdagen er å skaffe en god kalendertjeneste på telefonen din.

ORDEN I SAKENE: Morten P. Røvik er ekspert på produktivitet og på å få ting gjort.  Foto: Morten Prom

– Selv bruker jeg en kombinasjon av Apples iCloud og Gmail. På iCloud.com oppretter jeg enkelt en kalender for hver av familiemedlemmene, samt en for hele familien. For eksempel; Per, Kari, Unni og Tor, og Familien Andersen. Her kan en eller flere i familien, ved hjelp av sin iPhone skrive inn alt fra når skolen eller SFO starter til når Tors fotballtreningen er, eller når man skal på vinterferie, forklarer han.

Les også: Slik får du orden i e-postkaoset

Alle i familien som er gamle nok og har behov for det kan også få sin egen Gmail-konto. Denne brukes til private gjøremål og avtaler, og det hele kan samles sammen med kalenderen du bruker på jobb, i iOS sin vanlige kalender-app. Da får du som forelder full kontroll over alt som skjer.

FULL DIGITAL KONTROLL: Gmails kalender gir deg full oversikt over alle familiemedlemmenes avtaler og gjøremål. Det eneste dere må passe på er å gjøre det til en vane å oppdatere kalenderen. Foto: Google

Synkroniser handleturen

Glemt at det var din tur til å handle? Nå kan det bli slutt på at det mangler melk og smør i kjøleskapet. Appen «Paprika» er ifølge Røvik helt genial, og kombinerer håndtering av oppskrifter, handleliste og synkronisering.

Den smarte appen koster 55 kroner og kan lastes ned i App Store her eller i Google Play her.

– I denne appen kan du skrive inn oppskrifter selv, eller enkelt laste ned fra fra for eksempel Matprat.no. Du kan også planlegge måltider i en kalender som kan legges til i iCloud og deles med familien. Da vet hele familien vet hva det er til middag, tipser Røvik.

Oppskriftene kan rangeres ved hjelp av stjerner av alle som er logget inn på samme konto, og ingrediensene fra oppskriftene kan enkelt legges inn i handlelisten. I tillegg kan du trekke fra ting du allerede har i skapet, manuelt eller automatisk.

Eksperten tipser: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

– Handlelistene legges inn og deles med hele familien, slik at du for eksempel unngår å kjøpe dobbelt opp av melk og brød. Krysser du av en ingrediens på handlelisten så forsvinner den nemlig umiddelbart fra de andres handleliste, forklarer han.

PLANLEGG: I appen «Paprika» kan du planlegge middag og legge inn handleliste for hele uken. Foto: Paprika

– Etter hvert som appen brukes vil den også lære seg i hvilken seksjon i butikken ting hører hjemme. Plasserer du ost under «delikatesse» så plasserer den seg der neste gang. Du kan endre rekkefølgen på seksjonene slik de matcher din favorittbutikk, forklarer Røvik.

– Ekstra hjelpsomt er det at du kan be Siri legge inn ting på handlelisten din når du kommer på noe du trenger ved å si: «Hei Siri, legg til melk i Paprika», supplerer han.

Hektisk hverdag

Christina Printz Andsjø og mannen Knut-Erik Printz Jacobsen er foreldre til tvillingjenter på tre år. De beskriver hverdagen som hektisk og tidvis uoversiktlig. 

– Det kan være vanskelig å holde styr på aktiviteter og det som skjer på de ulike avdelingene i barnehagen. Hodet er fullt av huskelapper som dessverre fort går i glemmeboken, sier Andsjø.

Familien har god erfaring med synkronisert handleapp, som gir dem begge oversikt over hva som må handles inn i matbutikken.

KAOTISK HVERDAG: Småbarnsfamilien Andsjø/Jacobsen synes det kan være krevende å holde styr på alt som skal gjøres og handles. De har hatt god nytte av hjelpsomme organiserings-apper. Foto: Privat

– I tillegg har vi avtaler om hvem som gjør hva, faste dager med handling og faste dager for hvem som henter leverer barn i barnehagen. Vi tar oss også tid til å planlegge fra uke til uke.

Les også: Åtte triks som gjør Google-hverdagen din mer produktiv

Andsjø trekker frem appen «Min Familie» som en god løsning i den hektiske hverdagen. 

– Denne gir deg mulighet til å planlegge middager, føre opp viktige ting i kalenderen, legge inn handlelister og huskelapper og dele ut oppgaver til hvert av familiemedlemmene. Vi har nettopp tatt den i bruk, og synes den virker veldig god, sier tvillingmammaen.

ORGANISER FAMILIEN: Appen «Min Familie» gir hele familien oversikt over hva som skjer og hvilke oppgaver som skal gjennomføres i hverdagen.  Foto: Skjermdump

Last ned appen «Min Familie» helt gratis i App Store her eller i Google Play her.

Få Siris hjelp

Er du flink til å benytte deg av funksjonen «Påminnelser» som følger med iPhonen? Det bør du være, tipser Røvik avslutningsvis. Her kan du lage lister over alt du må gjøre, og navne de etter kontekst.

– Selv har jeg egne lister for hytta, jobb og hjemme. Her har jeg lagt inn varsling på lokasjon, slik at jeg enkelt kan benytte meg av Siri når jeg kommer på noe jeg må huske. For eksempel: «Hei, Siri. Minn meg på å handle mat når jeg reiser fra jobb». 

– Denne funksjonen er virkelig helt genial – og veldig undervurdert, sier han, og anbefaler at du setter deg skikkelig inn i alle funksjonene på telefonen din, som potensielt kan gjøre hverdagen både enklere og mer effektiv.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.