Hanna Melå bak bloggen «Hanna i Drømmeland» er mamma til tre små, og en kløpper i å finne frem i jungelen av barne-apper. Her deler hun sine beste tips.

For de yngste

– Det er vanskelig å velge, for det finnes så innmari mange gode apper for de aller yngste. Jeg anbefaler alle fra Sago Mini, og kanskje spesielt «Sago Mini Pet Café» som introduserer barnet for former, farger og tall. Disse appene har ingen kjøp i appen eller reklame fra tredjeparter.

1. «Sago Mini Pet Café» (33 kroner)

MIDT I BLINKEN FOR DE SMÅ: La barna leke seg i Sago Minis univers. Skjermdump

Anbefalt alder: Fra to år

Last ned appen i App Store her og i Google Play her.

2. «Sago Mini Forest Flyer» (33 kroner)

MAGISK SKOG: Denne appen utfordrer minstemann til å tenke kreativt. Skjermdump

Anbefalt alder: Fra to år

Last ned appen i App Store her og i Google Play her.

APP-GUIDE: Hanna Melå bak bloggen «Drømmeland» er trebarnsmamma og app-interessert. Privat

Andre gode valg er, ifølge, Melå, «Sago Mini Forest Flyer», der du kan utforske den magiske skogen - full av animerte overraskelser. Eller introduser poden for appen «Sago Mini Friends», som fokuserer på lek som fremmer empati og kreativitet. Her skal du for eksempel hjelpe fuglen Robin med å reparere fuglehuset eller dele en godbit med hunden Harvey. 

– Disse appene er storfavoritter hjemme hos oss, og anbefales for barn mellom to og fire år, sier Melå.

Har du fått meg deg denne? Spillene som kan lære barnet ditt å kode

3. «Toca Life: Town» (33 kroner)

STORBYLIV: Toca Boca har flere populære apper for de yngste. Skjermdump

Anbefalt alder: Fra fire år

Last ned appen i App Store her og i Google Play her.

For de litt eldre i samme gruppe er Toca Boca en slager, mener Hanna.

– Velg for eksempel «Toca Life: Town». Her kan du utforske en storby fylt med spennende aktiviteter. Tilpass karakterene ved å bytte hårfarge, -frisyre og klær, og dra ut oppdagelsesferd i byen. Kun fantasien setter grenser her.

– Ellers elsker toåringen min elsker appen «Syng!» - med kjente barnesanger sunget av Maria Haukaas Mittet, legger Melå til.

Les også: Sosiale medier-vett for foreldre

For de mellomste

4. «Minecraft» (75 kroner)

Skjermdump

Anbefalt alder: Fra syv år

Last ned den populære appen i App Store her og i Google Play her.

– For neste aldersgruppe er «Minecraft» den store favoritten. Mine barn på fem og syv år spiller det hele tiden. Her leker de seg rundt, og bygger og utforsker ulike univers. 

4. DonaldJunior (fra 22 - 65 kroner)

LÆR Å LESE: Appen «Donald Junior» tilbyr en rekke morsomme og lærerike aktiviteter for barn. Skjermdump

Anbefalt alder: Fra fire år

Last ned den morsomme appen i App Store her eller i Google Play her.

Tenker du at appen du laster ned til barnet ditt skal være både nyttig og morsom? Da er Donald Junior noe for deg, tipser Melå. Denne er nemlig perfekt for lesetrening. 

Sjekk også: Den store konsollguiden

– Her kan barna spille spill, se Disney-filmer, lese og lytte til underholdende Donald-historier og bli kjent med de fantastiske personlighetene i Andeby. 

– Datteren vår har skolepad som hun også bruker til å spille på, så er har vi en god miks av ulike apper - både nyttige og mindre nyttige. Vi har laget en egen konto som er familiestyrt, slik at hun kan sende forespørsel om å laste ned et spill, men en voksen må godkjenne først. Veldig kjekt, synes vi, forklarer Melå.

Også apper fra LEGO er en favoritt hos familien på fem. 

– LEGO har mange fine gratisapper, som både Ninjago og Star Wars. Disse slår godt an hos sønnen min på fem år. 

For de eldste

Også blant de eldste barna trekker Melå frem Minecraft. Utforsk ulike verdener og bygg alt fra enkle hus til gigantiske slott. Her kan du velge om du vil spille i «kreativt modus» med ubegrensede ressurser eller «overlevelsesmodus», der du utformer våpen og rustninger for å holde de farlige skapningene på avstand.

6. «Asphalt 8: Airborne» (fra 7 kroner)

DEN ULTIMATE RACINGOPPLEVELSEN: Denne appen er super for alle som elsker bilspill. Skjermdump

Anbefalt alder: Fra åtte år

Finn racing-appen i App Store her og i Google Play her.

– Hvis man liker bilspill er «Asphalt 8: Airborne» absolutt å anbefale. Appen er kritikerrost og kan spilles på TV-skjermen om du har Apple-tv. Her kan du teste sjåføregenskapene på mer enn 40 barner, og konkurrere mot inntil tolv motstandere i sanntid, tipser Melå.

Er barna i ekte feriemodus, eller trenger dere underholdning for hele familien til den lange bilturen? Da er Storytel - en lydbok-app, midt i blinken. Den passer nemlig for barn og voksne i alle aldre, tipser Melå. Laster du ned denne får du et helt bibliotek i mobiltelefonen din. Velg blant tusenvis av bøker, både på norsk, svensk og engelsk.

Tilpass iPad eller iPhone til barnas bruk

Synes du det kan være greit å la minstemann få lov til å trykke rundt på iPaden eller telefonen mens du forbereder julemiddagen? Det kan få uante konsekvenser. Heldigvis finnes smarte løsninger.

– Funksjonen «begrenset tilgang» er gull. I innstillinger velger du Generelt Begrenset tilgang, og der kan du altså velge kode slik at når man slår på begrenset tilgang (trippelklikk på hjem-knappen) låses skjermen til den appen som er aktiv. På den måten kan barnet leke med telefonen uten at man trenger være redd for at de plutselig ringer sjefen eller går inn i apper de ikke får lov til å bruke, tipser Melå.

Det kan også være lurt å slå av muligheten til å gjøre kjøpe i programmer. Det gjør du på følgende måte: Innstillinger > Generelt > Restriksjoner > Kjøp i app.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.