Arena of Valor er et såkalt «MOBA»-spill, hvor flere spillere spiller sammen online på én arena – og det har flere likhetstrekk med det populære PC-spillet «League of legends». 

– Spillet er himla kult! Og ikke minst tilgjengelig. Jeg drar opp mobilen og spiller hver gang jeg har et ledig minutt, sier e-sport entusiasten Andjela Kusmuk, som ble introdusert til den nye tittlen for første gang på datafestivalen «Dreamhack» for to uker siden. 

Spillet ble sluppet i Kina for første gang i 2015, den gangen under navnet «King of Glory». Nå er mobilspillet på full fart inn i Vesten, og spås å danke ut «Pokémon Go» fra «hjemskjermen» på mobiler over hele Skandinavia. 

– Arena of Valor er det første mobile MOBA-spillet der de virkelig har lykkes med brukergrensesnittet, sier Kusmuk.

GØY MED GAMING: Andjela Kusmuk brenner for e-sport og gaming, og er allerede en dreven spiller i Arena of Valor. VG Partnerstudio

Kusmuk jobber i dag i konsulentfirmaet Netlight, hvor hun arbeider med å føre gaming- og e-sport-industrien fremover. Hun står også bak podkasten «Nordic gamer» og har i tillegg startet opp e-sport-treningsleiren «Area08» – og en rekke andre startups innen e-sport.

Kusmuk er med andre ord en erfaren gamer, men hun mener likevel at alle kan glede seg over Arena of Valor – enten du ikke kjenner til andre populære gaming-titler som «Dota», «LoL» fra før, eller ikke.

– Spillet har både utseendet og funksjonaliteten til et veldig forenklet «League of Legends», og er nokså intuitivt. Alt du trenger for å komme i gang er en smarttelefon og godt humør. Fordi du spiller på mobilen er det lett å legge ned nok tid i spillet – spesielt om du pendler, forteller Kusmuk. 

Les også: Slik kan DU bli en proff gamer

«League of Legends» på mobilen 

Selv om Arena of Valor spilles på mobil, er det ikke som et hvilket som helst mobil-spill. Arena of Valor er et fullverdig «fem mot fem»-MOBA på telefonen med tre baner, flere helter og en stor jungel – alt du ville forventet på en PC-MOBA, uten at du trenger å tenke på hverken mus, tastatur eller et stødig nettverk. 

RØDT MOT BLÅTT: På kartet ser du oversikt alle banene som kan ta deg inn til motstanderens base.  Skjermdump AOV

Spillerne fordeles på to jevne lag – et rødt og et blått. Det laget som først klarer å ta seg inn i og ødelegge motstanderlagets base, vinner. Du kan velge mellom tre ulike baner, eller «lanes» som det kalles, som alle vil lede deg til frem til målet. For å kunne ta deg helt inn i basen må du først ta ned alle motstandernes tårn i minst én av banene. I tillegg til de fem spillerne, har begge lag har et likt antall «minions» (medhjelpere), som kan være til stor hjelp – særlig som beskyttelse mot fienden.

Området mellom basene og banene er «jungel», hvor det bor en rekke ukjente monstre. Til å begynne med har de fleste spillere mer enn nok med å kjempe i banene, men ønsker du å prøve deg i jungelen kan det gi deg flere fordeler i form av gullpenger og «level up» («level up» gir deg flere våpen og styrker spilleren din) – i tillegg til at du kan kalle deg selv en «jungler». 

Les mer: «Emzias» beste råd: Slik lykkes du på Twitch

– Det går relativ fort å utvikle seg og bli en bedre spiller. Jeg har foreløpig ikke spilt så lenge, så det blir spennende å se hva som skjer når jeg beveger meg opp i «ranken» og får spille mot dyktige «junglers», sier Kusmuk.

Arena of Valor kan spilles i ulike moduser, men klassisk «fem mot fem» er den mest populære modusen å spille i. En «fem mot fem»-match tar ca. 20 minutter. «Tre mot tre»-modus spilles på et enklere brett med kun én bane – da er matchen normalt over etter fem minutter. 

RIV TÅRNET: Alle tårn må rives ned før du kan angripe motstanderlagets base.  Skjermpdump AOV

Les mer: Disse gamerne tjener millioner og blir gjenkjent på gaten

Nye og gamle helter

Før kampen kan begynne, må du velge en «hero» du vil spille med. Det finnes totalt 35 helter å velge mellom – noen er svære, tunge muskelbunter som fungerer godt som skjold og kan gå først inn i krigen, andre er raske og treffsikre på lang avstand. I tillegg er det mulig å spille med de gode, gamle stjernene Superman, Batman og Jokeren. 

– Helten «Valhein» er veldig populær blant nye spillere. Han er sterk og tåler angrep godt. Men det er lurt å prøve flere helter. Man vil jo ikke være en «one trick pony» heller. I det siste har jeg spilt mye med «Zuka» og «Natalya». De passer min spillestil godt. Jeg er også litt nysgjerrig på å prøve «Murad», forteller Kusmuk.

Har du noen «pro»-tips til hvordan man blir god i spillet? 

– Dersom man ikke har spilt MOBA før, bør du bruke litt tid på å lese deg opp på nett, i tillegg til å bruke mye tid på å spille. Det finnes en del taktikker du kan følge i begynnelsen. For eksempel kan det være lurt å la den første gruppen «minions» pushe i front. Da kan du stå bak å angripe motstanderen, uten at han kan skade deg. Da får du mer gullpenger, og flere muligheter til å «level up». 

Kusmuk forteller at det er viktig å bruke hele kartet og prøve å bevege seg i flere baner – og hjelpe medspillere om de sliter i sin bane. 

– Spill smart og varier mellom passivt og aggressivt spill, sier hun. 

SKUMMEL HELT: Her gjelder det å ha våpenet klar. Helten Malloch lar seg nemlig ikke pille på nesen.  Skjermdump AOV

Tror du spillet kommer til å bli like populært som Pokémon Go?

– Arena of Valor er definitiv mer komplekst enn Pokémon Go og tiltrekker seg derfor mer «hardcore» gamers. Jeg tror definitivt at det kan bli større, spesielt om de fortsetter å lokke til seg aktive e-sport entusiaster og streamers. Det blir spennende å følge med fremover, sier Kusmuk. 

MOBA-sensasjonen er foreløpig kun tilgjengelig som mobil-spill for iPhone og Android, men vil trolig slippes til Nintendo Switch i løpet av andre kvartal av 2018. 

Så du denne? Slik velger du riktig gamingutstyr til PC

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.