I 1994 ble datafesten holdt i en skolekantine i den lille byen Malung. Arrangert av gamerene Kenny «K2-Ice» Eklund og Martin «Dhadmin» Öjes, var det totalt 40 mennesker som dukket opp til arrangementet som den gang var helt uten internettdekning. I dag er Dreamhack verdens største digitale festival med over 50.000 besøkende – til sammenligning har The Gathering i Vikingskipet omtrent 5000 besøkende hvert år.

– Jeg var her første gang da jeg var 16 år, og har nok bare gått glipp av tre events siden. Dreamhack arrangeres både på vinteren og sommeren, men «Dreamhack Winter» er det aller største, og det er alltid like gøy å komme tilbake, sier Andjela Kusmuk når Smart møter henne på Dreamhack.

Les også: «Emzias» beste råd: Slik lykkes du på Twitch

DREAMHACK-EKSPERT: Andjela Kusmuk har vært på datafestivalen nesten hver eneste gang i ti år. Foto: VG Partnerstudio

Kusmuk jobber i dag i konsulentfirmaet Netlight, hvor hun arbeider med å føre gaming- og e-sport-industrien fremover, og hun har nærmest vært fast inventar på datafestivalen de siste ti årene – både som deltaker, konkurrerende, journalist, utstiller og som en del av crewet.

Les mer her: Andjela brenner for e-sport og gaming

I fire enorme haller står det rekker på rekker med pulter hvor dem som deltar som gamere under arrangementet har rigget seg til med PC-er, gamingstoler og lyseffekter. Litt malplassert sitter Smart-redaksjonen midt iblant dem – riktignok med fullt gamingutstyr, sovepose under pulten og med energidrikk klar i sekken.

BUTTONFABRIKK: Det er litt av hvert å finne på i de ulike standene på området. For eksempel kan du lage dine egne buttons, slik Andjela viser her. Foto: VG Partnerstudio

– Hva er det aller kuleste på Dreamhack?

– Det er utrolig mye kult som skjer her. For de yngste er nok alle «freebies» som deles ut i alle standene noe av det viktigste, sier hun og legger til:

– Det er også mye som skjer på scenene: alt fra e-sport-turneringer, cosplay til DJs og artister. Italobrothers, som er et gamingband som gjorde det stort på starten av 2000-tallet, spiller. Og i dag er det CS:GO-finale. Noe man virkelig bør få med seg.

Husker du denne? Verdens mest populære online-spill er ikke engang lansert

Gaming natten lang

Det florerer av folk hvor enn man er på festivalområdet. På enkelte stands står det lange køer med besøkende som venter på å teste for eksempel VR, nye spill eller for å møte YouTube-stjerner og gaming-kjendiser på såkalte «meet and greets». Samtidig sitter mange foran dataskjermene sine og spiller.

– Er det nå vi skal starte å game, eller er det andre ting vi ikke bør gå glipp av på dagtid?

– Det er mange som er her kun for å se på turneringer, besøke de ulike standene og møte andre i miljøet, og alle har ikke med seg eget utstyr. Det er nok å finne på på dagtid! Av dem som gamer er de fleste våkne på natten. Da er det bare gaming som gjelder, sier Kusmuk.

Sjekk også: Slik velger du riktig gamingutstyr til PC

JO STØRRE JO BEDRE: På verdens største LAN skal også utstyret være stort – og det gjelder å utnytte plassen en har fått best mulig. Foto: VG Partnerstudio

Hun viser oss rundt i de mange hallene, spiller litt sammen med oss, og på veien møter vi både foreldre med barnevogn, «fjortiser», bestemødre og folk i de villeste kostymer. For å «blende inn» skifter vi til Mario- og Luigi-drakter – noe som slår godt an.

– Alle er her fordi de elsker gaming. Det spiller ingen rolle om du er seks eller 60 år gammel, alle er her for samme sak – og det gir en helt unik stemning.

– Er alle her gjennom hele helgen, fra torsdag til mandag?

– Nei, det er også mange som har dagspass. Det er fint hvis man er litt nysgjerrig og vil se hvordan det er å være her. Men de som har med seg egen PC er her gjerne over hele helgen.

Les også: «It's a me, Mario!» - her er historien om verdens mest kjente rørlegger

MORO FOR UNGA: Smart-redaksjonen, med Ingrid «Luigi» Almås til venstre og Line «Mario» Blokhus til høyre, måtte selvsagt spille litt Mario Kart på Nintendo 64 i løpet av helgen. Foto: VG Partnerstudio

Huskeliste for dummies

Er du ny på Dreamhack er det en del ting du må du tenke på før du reiser. Selv reiste Smart fra både ethernet-kabel, pute og skjøteledning. Derfor har vi fått hjelp av Kusmuk til å sette sammen en solid pakkeliste for førstegangsreisende slik at du kan få en perfekt rigg – i tillegg til å sove godt.

• Skjøteledning 

• Pute er gull både til å hvile hodet og baken – du skal jo sitte en stund.

• Duckedtape. Alt kan fikses med ducktape.

• Strips

• Ethernetkabel (nettverkskabel) 

• Lamper eller lysslynger, slik at du finner plassen din når de slukker lyset for natten

• Sikkerhetslås til utstyret

• Et lydtett headset og ørepropper.

• Book deg en plass i midten av gaming-hallen for den ultimate opplevelsen (og uten trafikk fra folk som går forbi)

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.